• 瀏覽: 29,633
  • 回覆: 348
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 thunderpig 於 2020-9-27 08:40 AM 發表

中國唔會用疫苗做籌碼,再者基於人道理由,如果中國用疫苗威脅美國,中國好難得世界各國嘅支持。
芯片有機會比美軍用,所以芯片原材料稀土由中國出口要中國政府批准……

會唔會: 想買買不到
             想做做不到

熱賣及精選
引用:
原帖由 freecash 於 2020-9-26 07:42 PM 發表

YEAH
TSM IS THE BEST!!!
中國打過去,唔洗一日,變成最worst

最多都係返原地啫。。。始終中芯由話出7nm到依家都冇舊野整出黎,返原地係遲早既事

舊聞。

引用:
原帖由 fb2c58a7db60a9 於 2020-9-27 07:22 AM 發表

最近民調顯示超過9成9走狗都會死全家。哈哈
Absolutely correct

引用:
原帖由 dis321cuss 於 2020-9-27 11:08 AM 發表

中國好可能扮野,其實乜都整到,只系而家試下邊個系老友
唔會拉。。。阿爺性格都唔係咁

中國不應該出口稀土,美國佬會用稀土做武器

引用:
原帖由 wewewe03 於 2020-9-27 08:33 AM 發表

“制裁”真係好難聽,講到好似罪有應得咁,呢兩年不知聽過幾多次,用“攻擊”合理啲。
用封殺貼切D

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-9-27 03:31 AM 發表

最近民調顯示超過7成美國人唔喜歡中國。
咁唔好用中國貨先啦。

引用:
原帖由 thunderpig 於 2020-9-27 08:40 AM 發表

中國唔會用疫苗做籌碼,再者基於人道理由,如果中國用疫苗威脅美國,中國好難得世界各國嘅支持。
美國政府唔會批平價中國疫苗到美國賣。只會等自已的高價疫苗。

引用:
原帖由 Kenny~ 於 2020-9-27 10:43 AM 發表

禁稀土出口,封美狗晶片材料上游
中國係最大的藥物原材料出口國。美國有疫苗出到,都要同中國買原材料先制做到疫苗。

香港不想與美國為敵,你班大陸仔可以放過香港嗎?

按鹵味所謂制裁原則(只要有機會比軍方用):
中國出口(衫,褲,鞋,襪)都有機會比美軍用, 如果由中國出口都應該要政府批准

自家生製點制裁

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-9-27 12:13 AM 發表

https://youtu.be/U-KRAZupzec
似美國自己玩殘自己多d....

https://china.hket.com/article/2748274/【中芯國際】中芯啟B計劃 40納米芯片年底去美國化

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]