• 瀏覽: 5,668
  • 回覆: 38
  • 追帖: 1
銀行又調升估價。
名人薈萃 23:23 2020/09/24
[轉載]隨着第三波疫情緩和,周末睇樓量大幅回升,筍盤亦走得七七八八⋯
筆者樂觀估計最快今年底可望有疫苗推出,就算要到第二季香港人才能接種疫苗也不要緊,只要市場認為疫情快將受控,大量早前累積的購買力就會釋放出來⋯
另外,如果粵港澳健康碼短期內能順利推出的話,停頓了9個月的國內資金將有機會逐步重投香港物業市場⋯樓市上升機會較大。
https://inews.hket.com/article/2760884/【King談樓市】King Sir:又錯過入市良機?

WE TRUST!

熱賣及精選
睇埋過年先知道結果大把公司結業 商舖執笠 移民潮正式開始 失業率更加飆升

講失業講左半年啦!
都係升

回覆 引用 TOP

根本龍市

回覆 引用 TOP

自住唔好賣,但未有樓的真係睇定d,橫掂我睇唔到樓市短期有大升的可能,沒什麼錯過良機,失業率上升在過去大半年正在發生,保就業結束後失業率預期上升是可見的,而內地樓市有幾好景大家睇各發展商打折賣樓就清楚,旨意大量國內人抬錢來香港買樓我有懷疑,外資離開香港,經濟下行,移民潮雖然未有數據,但見到身邊同事和朋友都有人移民就知道人數不會只有小貓三兩隻,睇定些再入市吧。

引用:
原帖由 有危就有機 於 2020-9-26 10:53 AM 發表

自住唔好賣,但未有樓的真係睇定d,橫掂我睇唔到樓市短期有大升的可能,沒什麼錯過良機,失業率上升在過去大半年正在發生,保就業結束後失業率預期上升是可見的,而內地樓市有幾好景大家睇各發展商打折賣樓就清楚,旨意大量國內人抬錢來香港買樓我有懷疑,外資離開香港,經濟下行,移民潮雖然未有數據,但見到身邊同事和朋友都有人移民就知道人數不會只有小貓三兩隻,睇定些再入市吧。 ...
買樓的人都冇受影響,失業旳永遠都買不起

[耶魯大學資深研究員、摩根士丹利前亞太區主席羅奇(Stephen Roach)警告,指明年對美元來說將是殘酷的一年;且預期美國經濟雙底衰退的可能性超過五成。
.
.
羅奇認為,隨着進入流感季節,新感染率再次上升,死亡率高得令人無法接受,餘震的風險不容忽視。歷史記錄表明,目前的情況與泡沫市場押注的情況並沒有什麼不同。]
https://www2.hkej.com/instantnews/international/article/2590872

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前來怪羊羊 於 2020-9-26 11:22 AM 發表

難聽果句:班人失業關我乜事🤭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 有危就有機 於 2020-9-26 10:53 AM 發表

自住唔好賣,但未有樓的真係睇定d,橫掂我睇唔到樓市短期有大升的可能,沒什麼錯過良機,失業率上升在過去大半年正在發生,保就業結束後失業率預期上升是可見的,而內地樓市有幾好景大家睇各發展商打折賣樓就清楚,旨意大量國內人抬錢來香港買樓我有懷疑,外資離開香港,經濟下行,移民潮雖然未有數據,但見到身邊同事和朋友都有人移民就知道人數不會只有小貓三兩隻,睇定些再入市吧。 ...
香討僅存嘅人話
自住唔好賣!
入市真係要睇定。
根本整體經濟仲係好差,好多行業都仲係要救援未企得穩。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前來怪羊羊 於 2020-9-26 11:22 AM 發表

你認為教育餐飲旅遊銷售呢啲受影響行業個個都打工仔咩?
出嚟比佢哋嗰個係咩人?
咪係佢哋老細囉!

呢啲行業受影響?
冇生意仲要交租
我肯定個老細難受過d員工一百倍。

你講呢啲嘢嘅時候有冇經過大腦呢?

引用:
原帖由 esmp!!! 於 2020-9-26 12:02 PM 發表

你認為教育餐飲旅遊銷售呢啲受影響行業個個都打工仔咩?
出嚟比佢哋嗰個係咩人?
咪係佢哋老細囉!

呢啲行業受影響?
冇生意仲要交租
我肯定個老細難受過d員工一百倍。

你講呢啲嘢嘅時候有冇經過大腦呢? ...
做得老闆就食得鹹魚抵得渴

引用:

難道做航空相關行業的唔買樓? 我都識做空姐和Trainer 都會買樓,依家飛都無幾程。 做酒店的人唔買樓? 好景時常年4個月花紅,依家裁員和無薪假。做零售的唔買樓? 佢地每年花紅佣金多過份人工成倍丫。唱好都要有理有據,其實做aa的市好市跌都有成交架啦,客觀環境放係度,成日係度唱好仲難過唱淡,為唱好而唱好無乜謂,樓市回調5至10%可能你地更多成交。叫國內人抬錢落來買樓更不實際。但我還是嗰句,除非移民,否則自住樓不要賣,自住升跌可以不理,投資樓你唸你,無樓的睇定d,咁的情勢樓市無大升的潛力,無需先於入市。

引用:
原帖由 前來怪羊羊 於 2020-9-26 12:04 PM 發表

做得老闆就食得鹹魚抵得渴
咁呢啲老細唔係過去買得起樓嘅一群咩?

就算一個普通嘅廚房佬,一個旅遊業嘅從業員,甚至乎一個sales...
過去兩三年可能佢哋唔係上車嘅一群!
但係10年之前呢?
15年之前呢?
15年前洗碗都上到車啦!
呢啲從業員唔得咩?
咁點解今日失業佢哋會冇影響嘅??

你個腦唔好成日諗用今日嘅樓價,同呢啲人嘅人工做對比先得㗎!
好多都早年買落上車,之後生兒育女每個月都掹掹緊生活無乜錢剩儲唔到幾多架。
呢個黑暴到疫情長達一年至今...
好多受影響嘅從業員佢哋嘅儲備好可能已經燒光。。

所以我成日叫你用個腦諗清楚啲嘢先好講!

回覆 引用 TOP

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett

回覆 引用 TOP

淡淡: 落錯車 如離開了幸福的高速路

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]