• 瀏覽: 27,796
  • 回覆: 339
  • 追帖: 8
想返大陸住既因素有好多,你中了幾多個

1人民生活簡單樸素
2沒有政治分歧
3消費低,
4環境好,
5仔女讀書壓力細,沒有太多必修課,如綜教,世吏,通識…
6中國工商業金融物流科技發展在進步,工作前景好,
7香港日日到退無眼睇
8你帶一兩球上去已經可以做上等人!
9在香港只能做窮人,三無人士
10香港的朋友因為政見唔同反晒面,無心留戀
11家人長者年老,生活差,想一同返大陸安享晚年

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
我老友層自住已供滿,搬返大陸,港樓出租都有萬幾蚊,夠大陸生活費,可即時退休,再拿返五十萬MPF,可做上等人啦,仲使做!

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
實情係:

1人民生活一D都吾簡單樸素!
2沒有政治分歧 因為無選擇自由
3消費低,咪玩啦! 除咗租金
4環境好?大城市空氣極差
5仔女讀書壓力細,沒有太多必修課,如綜教,世吏,通識… 完全相反 競爭壓力大過香港!

6中國工商業金融物流科技發展在進步,工作前景好
以前係 呢十年已經大改變!
7香港日日到退無眼睇 香港die hard
8你帶一兩球上去已經可以做上等人!笑話!
9在香港只能做窮人,三無人士 因為你讀書少
讀到書 一樣可以做專業人士!
10香港的朋友因為政見唔同反晒面,無心留戀
總有同顏色嘅
11家人長者年老,生活差,想一同返大陸安享晚年
無醫保 咪制!

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-9-25 08:09 PM 發表

我老友層自住已供滿,搬返大陸,港樓出租都有萬幾蚊,夠大陸生活費,可即時退休,再拿返五十萬MPF,可做上等人啦,仲使做!
中山 肇慶 可以!

引用:
原帖由 johnlam13888 於 2020-9-25 08:21 PM 發表

中山 肇慶 可以!
標題已經寫明中山肇慶江門,係你成日用深圳既生活做比較姐!我零四年已上深圳住日日香港返工啦!而家已在香港退休了!
除了錢既問題,是心靈既安靜都是因素

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
引用:
原帖由 bbq323 於 2020-9-25 08:38 PM 發表

標題已經寫明中山肇慶江門,係你成日用深圳既生活做比較姐!我零四年已上深圳住日日香港返工啦!而家已在香港退休了!
除了錢既問題,是心靈既安靜都是因素 ...
點解要返工就住深圳,退左休反而住香港呢?

引用:
原帖由 m11ce 於 2020-9-25 08:50 PM 發表

點解要返工就住深圳,退左休反而住香港呢?
因為結婚生仔,仔女要讀書

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
人民生活簡單樸素,珠海中山無咁商業,人民生活壓力無咁大,同聲同氣。
車費平,幾十蚊一程滴滴就可以去下農莊海邊消閒一日。

沒有政治分歧,大家安安樂樂,成個人平靜曬。
環境好,住都住得大好多,又可以落樓下花園行下,會所做下健身。

讀書又唔洗驚D黃老師,大陸教育先進好多,學英文直情有外國老師視像教學。

工作前景好唔好就唔敢講,人地要叻又叻過你,要勤力又勤力過你,海歸族見識多過你,除左本護照,我睇唔到香港人起大陸有咩工作優勢。

你帶一兩球上去已經可以做上等人,在香港只能做窮人,三無人士。
呢樣野就肯定架啦,不過物價會上升既,最好一早準備。

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-9-25 08:53 PM 發表

因為結婚生仔,仔女要讀書
又話大陸讀書好?!

引用:
原帖由 華爾街之狼 於 2020-9-25 08:55 PM 發表

人民生活簡單樸素,珠海中山無咁商業,人民生活壓力無咁大,同聲同氣。
車費平,幾十蚊一程滴滴就可以去下農莊海邊消閒一日。

沒有政治分歧,大家安安樂樂,成個人平靜曬。
環境好,住都住得大好多,又可以落樓下花園行下,會所做下健身。

讀書又唔洗驚D黃老師,大陸教育先進好多,學英文直情有外國老師視像教學。

工作前景好唔好就唔敢講,人地要叻又叻過你,要勤力又勤力過你,海歸族見識多過你,除 ...
工作前景好唔好就唔敢講,人地要叻又叻過你,要勤力又勤力過你,海歸族見識多過你,除左本護照,我睇唔到香港人起大陸有咩工作優勢。

呢個就係問題了!

香港人只可以帶錢生活!

引用:
原帖由 johnlam13888 於 2020-9-25 08:19 PM 發表

實情係:

5仔女讀書壓力細,沒有太多必修課,如綜教,世吏,通識… 完全相反 競爭壓力大過香港!

9在香 ...
屌你啦,無point

引用:
原帖由 ralan 於 2020-9-25 09:07 PM 發表

屌你啦,無point
我係上海7年深圳廣州15年

你呢七頭!你有咩point??

引用:
原帖由 johnlam13888 於 2020-9-25 08:57 PM 發表

呢個就係問題了!

香港人只可以帶錢生活! ...
所以點解早幾年曾俊華叫香港年青人上尾班車,你唔及早去搶佔自己位置,人地自然會有人去填補。
我之前已經專登去左一間大陸公司做,起香港番工,一星期去深圳開一次會,睇到大陸年青人有咩優點缺點。
之後我就搵左另一份工,幫一家外國公司發展亞太區市場,兼去埋東莞QC外國D貨。
製造條件俾自己選擇起香港同大灣區生活,只係疫情影響所以暫時番唔到大陸。
而家年青人想番大陸生活,高收入工作,機會已經非常之小。

引用:
原帖由 johnlam13888 於 2020-9-25 09:10 PM 發表

我係上海7年深圳廣州15年

你呢七頭!你有咩point??
你係咪喺上面受咗咁多年呀?廢老曱甴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 johnlam13888 於 2020-9-25 08:19 PM 發表

實情係:

9在香 ...
你都無回鄉證知條鐵咩

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]