• 瀏覽: 22,255
  • 回覆: 218
  • 追帖: 3
1. 不要相信投資要睇長線
2. 不要相信複息既威力,不要再相信巴菲特個老野。
3. 不要長揸,要設定止賺位

炒股既人果然唔會發達。

我要做師奶們眼中的股神,以及茶餐廳中的特約財經演員。
熱賣及精選
不要買股票

巴老果套個個都得
咁就通街股神同億萬富翁

局勢有變仲糾纏喎 唔好換手機丫1世
固網電話時代丫

西人有可口可乐,佢有可防可控
引用:
原帖由 garykuok 於 2020-9-24 11:05 AM 發表

1. 睇長線, 都唔係盲目去長渣架, 你估隻隻都可以長線咩. 要先睇公司發展潛力, 係咪可以長線持有. 如果係既話, 就唔好被短期股價波動影響自己既投資策略.

2&3. 複息威力的確存在. 設定止賺/止蝕位係可以令投資更穩健. 識得走下位當然可以賺得更多. 高位沽完低位入返, 可以節省成本, 將來股價升返又賺得更多.

引用:
原帖由 前後抽插 於 2020-9-24 11:07 AM 發表

不要買股票
又話自己好勁

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2020-9-24 11:23 AM 發表

又話自己好勁
D人讚我勁咋, 我份人好低調

引用:
原帖由 前後抽插 於 2020-9-24 11:24 AM 發表

D人讚我勁咋, 我份人好低調
原來都係蟹神

引用:
原帖由 garykuok 於 2020-9-24 11:05 AM 發表

炒股既人果然唔會發達。

11641445 ...
關巴菲特咩事..佢都冇話買匯豐

買任何一隻股,那怕係大藍籌,都要設定止蝕,否則唔應該入
我59入,54走,諗返當日自己做得唔錯

回覆 引用 TOP

每個行業都有週期

回覆 引用 TOP

引用:

炒股既人果然唔會發達。

11641445 ...
1. 不要相信投資要睇長線  <-- 唔關事,係自己睇錯股!
2. 不要相信複息既威力,不要再相信巴菲特個老野。  <--  佢買蘋果贏到開巷!!!!
3. 不要長揸,要設定止賺位   <-- 講就容易,除時比人左一巴右一巴!

係唔可以收埋床下底唔理
匯豐十幾年前就變晒質啦~
唔好話擴充,連守業都做唔到,不斷賣業務
年年被歐美屈錢,
管理層又無王管,蝕大錢都可以大出花紅
天量回購唔升,樓巿暢旺都唔升
唔怕得罪講句,買佢果D人都係抵死架

"最浪費金錢的方法,就是把它存起來"
"不懂借錢的人唔會發達,亂借錢的人很快破產"
"越跌越安全,越升越危險"
"cut loss short,let profit run"
"認清其假象,投入其中,在假象被公眾認識前退出遊戲"
"眾人恐懼,你應貪心,眾人貪心,你應恐懼"

回覆 引用 TOP

止賺冇所謂,但止蝕一定要嚴守

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1000x1000 於 2020-9-24 11:27 AM 發表

1. 不要相信投資要睇長線  <-- 唔關事,係自己睇錯股!
2. 不要相信複息既威力,不要再相信巴菲特個老野。  <--  佢買蘋果贏到開巷!!!!
3. 不要長揸,要設定止賺位   <-- 講就容易,除時比人左一巴右一巴! ...
YES..
所以股票根本係難買

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]