• 瀏覽: 21,228
  • 回覆: 188
  • 追帖: 4
有一層供滿市值六百多萬的 三房未補地價居屋, 但我 現已失業三個多月, 現在欠財仔十多萬,   未補地價又不能加按, 別人眼中有樓就是成功組, 我完全感受不到, 這可算是有物業窮人嗎?

熱賣及精選
引用:
原帖由 皮得露 於 2020-9-24 01:27 AM 發表

有一層供滿市值六百多萬的 三房未補地價居屋, 但我 現已失業三個多月, 現在欠財仔十多萬,   未補地價又不能加按, 別人眼中有樓就是成功組, 我完全感受不到, 這可算是有物業窮人嗎? ...
一早不補,試吓只會越來越難補

算拉,有個亞姐頭

補埋地價可以賣咗佢

迷信香討AA說法,仲有咩好講

回覆 引用 TOP

其實你好好彩有間供滿嘅居屋~個人財務問題係有機會被批未補價之下加按,如果你真係走投無路,你可以研究下:

應可獲批准的原因包括:
...
...
...
其他原因 (例如:個人財務問題) ,則須根據個別情況考慮。

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/home-ownership/information-for-home-owners/ownership-matters/refinancing/hos-flat-owners/index.html

引用:
原帖由 皮得露 於 2020-9-24 01:27 AM 發表

有一層供滿市值六百多萬的 三房未補地價居屋, 但我 現已失業三個多月, 現在欠財仔十多萬,   未補地價又不能加按, 別人眼中有樓就是成功組, 我完全感受不到, 這可算是有物業窮人嗎? ...
你可放比白居易/綠表

仆街要對自己投資決定負責!!
0788$2
引用:
原帖由 kaiyuk 於 2020-9-24 03:31 AM 發表

你可放比白居易/綠表
當然賣樓套現可解決所有問題, 但我只有一層自住樓是不能賣的

引用:
原帖由 苦命人 於 2020-9-24 01:34 AM 發表

一早不補,試吓只會越來越難補
如果自住補嚟做乜?

引用:
原帖由 皮得露 於 2020-9-24 06:53 發表

當然賣樓套現可解決所有問題, 但我只有一層自住樓是不能賣的
你要改變一下心態 當你現金流不足 債務愈來愈重 唔賣樓套現 只會令利息支出同本金愈來愈多 套現左後多舊現金租樓 起碼夠你捱一段長時間 搵到工 儲下錢 未來樓市調整再入市

引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-9-24 07:28 AM 發表

你要改變一下心態 當你現金流不足 債務愈來愈重 唔賣樓套現 只會令利息支出同本金愈來愈多 套現左後多舊現金租樓 起碼夠你捱一段長時間 搵到工 儲下錢 未來樓市調整再入市 ...
現金流不足都沒有理由賣,因為你係未補,賣左嘅收得好少,樓價跌左都好你買回自己單位都非常困難。
例如3房偏遠居屋實收4百萬,但你買回因冇綠表要近600,未計2次AA印花期間租樓等,就算樓價跌一半你都蝕呀。除非你離開香港去大灣區或外國就另計

引用:

十多萬 同屋企人 fd借錢
去打工喇
或者租間屋出去。
自己住劏房打工 ,還債喇

每個男人都有 說不出的心碎
有層供滿既居屋仲話窮,我兩層都未供滿

引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-9-24 07:28 AM 發表

你要改變一下心態 當你現金流不足 債務愈來愈重 唔賣樓套現 只會令利息支出同本金愈來愈多 套現左後多舊現金租樓 起碼夠你捱一段長時間 搵到工 儲下錢 未來樓市調整再入市 ...
不能同意更多!
不過失業三個月欠十幾萬,欠債是失業後定失業前?
失業後每月開支好多?

0788$2
引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2020-9-24 08:52 AM 發表

十多萬 同屋企人 fd借錢
去打工喇
或者租間屋出去。
自己住劏房打工 ,還債喇
未補不能租出

0788$2
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]