• 瀏覽: 21,219
  • 回覆: 10
  • 追帖: 4
有一層供滿市值六百多萬的 三房未補地價居屋, 但我 現已失業三個多月, 現在欠財仔十多萬,   未補地價又不能加按, 別人眼中有樓就是成功組, 我完全感受不到, 這可算是有物業窮人嗎?

引用:
原帖由 kaiyuk 於 2020-9-24 03:31 AM 發表

你可放比白居易/綠表
當然賣樓套現可解決所有問題, 但我只有一層自住樓是不能賣的

引用:
原帖由 kaiyuk 於 2020-9-24 08:57 AM 發表

不能同意更多!
不過失業三個月欠十幾萬,欠債是失業後定失業前?
失業後每月開支好多?
本身都是月光族, 本人離婚加上要畀贍養費, 失業加上入不敷支 債務就好容易出現

引用:
原帖由 商界外圍的手袋 於 2020-9-24 09:05 AM 發表

有層樓!同銀行借十零萬都借唔到!閣下好有問題
就是不想那些高息貸款數冚數

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2020-9-24 09:23 AM 發表

想問樓主到底600萬市值係未補地價計定補左地價計

而家好多3房居屋綠表成交價都6-7百萬
未補地價六百幾萬, 如補地價銀行估價八百多萬

引用:
原帖由 kaiyuk 於 2020-9-24 09:53 AM 發表

贍養費

法律並無男女之分。若妻子有充足的經濟資源,丈夫亦可向妻子索取定期支付的贍養費。 如贍養費以「徹底分清」(一筆過)形式支付,好處是支付方的負擔隨即終止,對方日後也不能要求調整贍養費。反之,其中一方在經濟上有任何重大的改變下,該贍養費即有可能被更改。 ...
贍養費供養兒子的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 johnchu777 於 2020-9-24 10:18 AM 發表

租樓咯, 好過連飯都無錢開, 又要比財仔追數.
十多萬不是一條大數, 只不過我現在一時週轉不靈, 現在賣樓而轉租實在可惜, 其實我最想表達的 是人有三衰六旺 , 要加按是要有苛刻的條件才能加按居屋 , 對我們這些持有十多年 居屋業主是十分不公平的

引用:
原帖由 CKL28 於 2020-9-24 10:46 AM 發表

如過60歲
政府好似有計劃
可以換回平未補價2房
取回金錢

如是50+無小孩,
疊左心水逆按做可
我只有46歲,這兩項我都不能做

引用:
原帖由 timewilltell123 於 2020-9-24 11:28 AM 發表

財仔唔係仲高息過銀行咩?
正規按揭息低年期長貸款額大, 一般私人貸款息高年期短貸款額少, 可以選擇你會選擇哪一種?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 au12300au 於 2020-9-24 02:07 PM 發表

呢個問題到死都辦不到,冇錢冇工搵信你加按,
唯一賣比白居二或綠表買家,再出去租新界偏僻的舊屋住。
私樓現契可按四成, 所需條件相對簡單, 有這四成相信所有問題都得以解決了

引用:
原帖由 小鳥醫人 於 2020-9-24 02:26 PM 發表

曬命po?
所有事情都係真人真事合情合理, 點曬命

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]