• 瀏覽: 21,220
  • 回覆: 188
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 皮得露 於 2020-9-24 01:27 AM 發表

有一層供滿市值六百多萬的 三房未補地價居屋, 但我 現已失業三個多月, 現在欠財仔十多萬,   未補地價又不能加按, 別人眼中有樓就是成功組, 我完全感受不到, 這可算是有物業窮人嗎? ...
拎老強啦,咁多年點都唔只十幾個掛。
利申:我叫你唔好咁做架,你做乜我唔知呀?😏

回覆 引用 TOP

白居易賣左佢點都有幾百萬
拎黎還債租樓
點算窮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 皮得露 於 2020-9-24 06:53 AM 發表

當然賣樓套現可解決所有問題, 但我只有一層自住樓是不能賣的
套現換間細D住囉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 皮得露 於 2020-9-24 01:27 AM 發表

有一層供滿市值六百多萬的 三房未補地價居屋, 但我 現已失業三個多月, 現在欠財仔十多萬,   未補地價又不能加按, 別人眼中有樓就是成功組, 我完全感受不到, 這可算是有物業窮人嗎? ...
算,賣佐就唔算

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 床上Cute弟弟 於 2020-9-24 08:53 AM 發表

有層供滿既居屋仲話窮,我兩層都未供滿
佢一層,你兩層,打和囉。

回覆 引用 TOP

你未做到賣樓呢部即未到最急需
大把人賣樓供仔女外國讀書 賣樓還股債

回覆 引用 TOP

我所有物業資產包括住宅,寫字樓同新界v zone地加埋差唔多3千2百萬, 全部唔洗供 , 但現金得百零萬, 好窮

引用:
原帖由 皮得露 於 2020-9-24 09:33 AM 發表

就是不想借那些高息貸款數冚數
財仔息不平!

仆街要對自己投資決定負責!!
0788$2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 皮得露 於 2020-9-24 09:36 AM 發表

未補地價六百幾萬, 如補地價銀行估價八百多萬
如未補地價6百幾萬而有財政困難,不如賣左佢換間新界樓例如屯門天水圍5百萬頭,可套現百零萬還債+捱過呢個低谷,而又唔洗完全冇晒第日樓價轉升既保障,遠係遠左,馬死落地行將就一下,好過俾人追數

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛

回覆 引用 TOP

千祈唔好賣樓,以你咁嘅理財能力,賣左唔使旨意買得返。

叫你賣樓嘅人害你架,十幾萬債做咩工都還到啦,完全唔需要賣樓。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 皮得露 於 2020-9-24 09:31 AM 發表

本身都是月光族, 本人離婚加上要畀贍養費, 失業加上入不敷支 債務就好容易出現
一個人,住三房為咩!
1)搵工
2)問房處批加按
3)放樓比綠/白居易、自己再租細樓!

0788$2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 皮得露 於 2020-9-24 09:31 AM 發表

本身都是月光族, 本人離婚加上要畀贍養費, 失業加上入不敷支 債務就好容易出現
贍養費

法律並無男女之分。若妻子有充足的經濟資源,丈夫亦可向妻子索取定期支付的贍養費。 如贍養費以「徹底分清」(一筆過)形式支付,好處是支付方的負擔隨即終止,對方日後也不能要求調整贍養費。反之,其中一方在經濟上有任何重大的改變下,該贍養費即有可能被更改。

0788$2
引用:
原帖由 kaiyuk 於 2020-9-24 09:53 AM 發表

贍養費

法律並無男女之分。若妻子有充足的經濟資源,丈夫亦可向妻子索取定期支付的贍養費。 如贍養費以「徹底分清」(一筆過)形式支付,好處是支付方的負擔隨即終止,對方日後也不能要求調整贍養費。反之,其中一方在經濟上有任何重大的改變下,該贍養費即有可能被更改。 ...
贍養費供養兒子的

回覆 引用 TOP

有個地方住就已經好好,慢慢細樓換大樓敢上去啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]