• 瀏覽: 21,203
  • 回覆: 188
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-9-24 07:28 AM 發表

你要改變一下心態 當你現金流不足 債務愈來愈重 唔賣樓套現 只會令利息支出同本金愈來愈多 套現左後多舊現金租樓 起碼夠你捱一段長時間 搵到工 儲下錢 未來樓市調整再入市 ...
呢刻無人會放自己層自住樓一落車隨時追唔返樓價,到時就變相仲慘,樓市好難會大跌只會微調

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
十幾萬,做多幾份老散還左佢,剪卡咪再借啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 皮得露 於 2020-9-24 01:27 AM 發表

有一層供滿市值六百多萬的 三房未補地價居屋, 但我 現已失業三個多月, 現在欠財仔十多萬,   未補地價又不能加按, 別人眼中有樓就是成功組, 我完全感受不到, 這可算是有物業窮人嗎? ...
有層樓!同銀行借十零萬都借唔到!閣下好有問題

賣左去lo
還完街樓仲有錢租樓

無能力都係怪自己

回覆 引用 TOP

三房居屋,800萬,一個人住?係窮人?

引用:
原帖由 床上Cute弟弟 於 2020-9-24 08:53 AM 發表

有層供滿既居屋仲話窮,我兩層都未供滿
取暖...我三層末供滿,但有四百萬現金

引用:
原帖由 皮得露 於 2020-9-24 01:27 AM 發表

有一層供滿市值六百多萬的 三房未補地價居屋, 但我 現已失業三個多月, 現在欠財仔十多萬,   未補地價又不能加按, 別人眼中有樓就是成功組, 我完全感受不到, 這可算是有物業窮人嗎? ...
搵房署申請approval去銀行加按啦

引用:
原帖由 商界外圍的手袋 於 2020-9-24 09:05 AM 發表

未補不可加按!
供滿已經不用每月供樓,失業三個月欠十幾、無後備錢、真係有D問題!

仆街要對自己投資決定負責!!
0788$2
引用:
原帖由 op42 於 2020-9-24 08:44 AM 發表

現金流不足都沒有理由賣,因為你係未補,賣左嘅收得好少,樓價跌左都好你買回自己單位都非常困難。
例如3房偏遠居屋實收4百萬,但你買回因冇綠表要近600,未計2次AA印花期間租樓等,就算樓價跌一半你都蝕呀。除非你離開香港去大灣區或外國就另計 ...
想問樓主到底600萬市值係未補地價計定補左地價計

而家好多3房居屋綠表成交價都6-7百萬

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛
窮撚就咪撚上香討

呢度 真係要資產審查

起碼三層樓

先可出post

引用:
原帖由 fba71a8c9b5eda 於 2020-9-24 09:19 AM 發表

搵房署申請approval去銀行加按啦
其他原因 (例如:個人財務問題) ,則須根據個別情況考慮。 在申請批准加按獲得批准後,業主須自行向根據銀行業條例領有牌照或註冊的銀行或接受存款公司申請加按。 居屋業主須將填妥的申請表及通知書連同手續費和申請原因以及單位首次按揭尚欠貸款的證明文件交回所屬屋苑的租約事務管理處。

仆街要對自己投資決定負責!!
0788$2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaiyuk 於 2020-9-24 08:57 AM 發表

不能同意更多!
不過失業三個月欠十幾萬,欠債是失業後定失業前?
失業後每月開支好多?
本身都是月光族, 本人離婚加上要畀贍養費, 失業加上入不敷支 債務就好容易出現

引用:
原帖由 商界外圍的手袋 於 2020-9-24 09:05 AM 發表

就是不想那些高息貸款數冚數

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2020-9-24 09:23 AM 發表

想問樓主到底600萬市值係未補地價計定補左地價計

而家好多3房居屋綠表成交價都6-7百萬
未補地價六百幾萬, 如補地價銀行估價八百多萬

賣比白居二,買一間 4 M 自住,多出嚟啲錢用來翻身。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]