• 瀏覽: 4,861
  • 回覆: 16
想問下現在揀樓去到第幾號珠?

熱賣及精選
引用:
原帖由 Fu32293229 於 2020-9-23 03:48 PM 發表

9 月24日,家庭第一粒珠

引用:
原帖由 Ilovemother 於 2020-9-24 01:19 PM 發表

想問大單位已無了嗎?

9 月24日,家庭第一粒珠

引用:
原帖由 Fu32293229 於 2020-9-24 02:44 PM 發表

2房沒有了

回覆 引用 TOP

9月25日起剩餘2至3人同1至2人單位, 今水家有長者1100配額,3至4人同4至5人單位就俾家有長者申請人揀晒,到普通家庭揀樓只有“雞肋”。
想問問房署唔考慮推出多些3至4人或者4至5人單位,怎樣吸引我呢啲有心人購買綠置居單位。;所以下星期二就放棄揀樓,無理由大屋搬細屋囉。

引用:
原帖由 Fu32293229 於 2020-9-23 03:48 PM 發表

9月29日第9粒珠(78)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 normanchow1120 於 2020-9-26 11:29 PM 發表

9月25日起剩餘2至3人同1至2人單位, 今水家有長者1100配額,3至4人同4至5人單位就俾家有長者申請人揀晒,到普通家庭揀樓只有“雞肋”。
想問問房署唔考慮推出多些3至4人或者4至5人單位,怎樣吸引我呢啲有心人購買綠置居單位。;所以下星期二就放棄揀樓,無理由大屋搬細屋囉。 ...
你覺得綠置居要吸引人買?

只要佢再收緊所謂「富戶」,
你連大搬細的機會也沒有了。
再想一下吧。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-9-28 07:21 PM 發表

你覺得綠置居要吸引人買?

只要佢再收緊所謂「富戶」,
你連大搬細的機會也沒有了。
再想一下吧。
你以為富戶係個個發咗達,只不過是子女出身搵錢,點可以再收緊,逼子女搬,兩老申請埋綜援仲住大公屋,政府仲蝕底!最公正做法係新公屋全作綠置居供富戶購買,而舊公屋就俾新移民申請,咁先符合置業階梯又公平,不過呢個政府死唔肯改政策,因為同地產商勾結。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-10-5 05:58 PM 發表

你以為富戶係個個發咗達,只不過是子女出身搵錢,點可以再收緊,逼子女搬,兩老申請埋綜援仲住大公屋,政府仲蝕底!最公正做法係新公屋全作綠置居供富戶購買,而舊公屋就俾新移民申請,咁先符合置業階梯又公平,不過呢個政府死唔肯改政策,因為同地產商勾結。 ...
之前明明要「收入」及「資產」都超標,先至要交屋。
早幾年個「及」字,就變左「或」字。
趨勢黎講,佢跟隨經濟衰退,將啲數字下降返啲,又有乜出奇?

點都好啦,身處嘅時空係咁,
無得回到過去,亦無咁長命「等多 20 年」,
依家就只有「買」定「唔買」。

我估呢,柴灣果啲 200呎,都一樣賣鬼哂。

無他,有水位丫嘛。
兩年後綠表價賣 15K 一呎,即收 300萬,
再去北區買啲八九千呎嘅 20年私樓、40年已補地價居屋,
好彩嘅話,隨時買到 400呎。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-10-5 09:09 PM 發表

之前明明要「收入」及「資產」都超標,先至要交屋。
早幾年個「及」字,就變左「或」字。
趨勢黎講,佢跟隨經濟衰退,將啲數字下降返啲,又有乜出奇?

點都好啦,身處嘅時空係咁,
無得回到過去,亦無咁長命「等多 20 年」,
依家就只有「買」定「唔買」。

我估呢,柴灣果啲 200呎,都一樣賣鬼哂。

無他,有水位丫嘛。 ...
新居屋及綠置居新規最少十年後先可以轉手,唔係三兩年,邊個可以有大公屋唔住去窩居十年?所以今期綠置居肯定大把貨剩,我有朋友接過三封信叫佢去揀樓,有好野點有得剩?

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-10-5 09:14 PM 發表

新居屋及綠置居新規最少十年後先可以轉手,唔係三兩年,邊個可以有大公屋唔住去窩居十年?所以今期綠置居肯定大把貨剩,我有朋友接過三封信叫佢去揀樓,有好野點有得剩? ...
賣返俾綠表呀。第三年就可以了。
補左地價,啲客直接買私樓算啦。
蝶翠苑應該有市場的,雖然距離柴灣地鐵站,都幾遠下。
但係呢,都算得上「地鐵沿線」架喇。

-------
問(十七): 購買蝶翠苑/青富苑單位的業主,有什麼轉讓限制?
答(十七): 若買方在簽立轉讓契據成為蝶翠苑/青富苑的單位業主後轉讓或出租其單位,須按 照轉讓契據的條款和政府租契所載的條款、契諾及條件辦理。房委會不會回購或提 名買家(居屋第二市場除外)購買蝶翠苑/青富苑出售的單位。下列限制將適用於蝶翠 苑/青富苑出售單位的業主:
(a) 由房委會首次將單位售予業主的轉讓契據(下稱「首次轉讓契據」)簽署日期起計 兩年內,業主須在無須繳付補價的情況下,在居屋第二市場以不高於列於首次轉 讓契據的原來買價出售單位予房委會提名的綠表買家。
(b) 由首次轉讓契據日期起計第三至第十年內,業主可在無須繳付補價的情況下,在 居屋第二市場按業主自行議定的價格出售單位予房委會提名的綠表買家
(c) 由首次轉讓契據日期起計十年後:
(i) 業主可在無須繳付補價的情況下,在居屋第二市場按業主自行議定的價格出
售單位予房委會提名的綠表買家。
(ii) 業主亦可在繳付補價後於公開市場出售單位。

我都想搵返張新圖⋯⋯

回覆 引用 TOP

三年後係有條件先可以轉手,例如破產或家變,要向房委會申請架。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-10-5 09:28 PM 發表

三年後係有條件先可以轉手,例如破產或家變,要向房委會申請架。
邊個話要破產或家變?

------
以下網頁入邊,有個「常見問題」嘅連結。
https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2019/tc/general-info.html
------
問(十八): 在「綠置居 2019」購買麗翠苑單位的業主,有什麼轉讓限制?
答(十八): 申請者如購得本銷售計劃下麗翠苑的重售單位,須遵守綠置居2018的轉讓限制和程 序:

a ) 由首次轉讓契據日期起計兩年內,業主須把單位以原來買價轉讓予房委會提名的 綠表買家

(b) 由首次轉讓契據日期起計第三至第五年內,業主可把單位售予房委會,
或在無須 繳付補價的情況下,在居屋第二市場按業主自行議定的價格出售單位予房委會提 名的綠表買家。
如業主申請將單位售予房委會,單位將根據房委會不時訂立的程 序和規定,
按房屋署署長評定的售價(即由房屋署署長評估單位在回售申請提出 時的市值,
扣除從房委會購買單位時享有的原來折扣)轉讓予房委會提名的綠表 買家。

( c ) 由首次轉讓契據日期起計五年後:
(i)業主可在無須繳付補價的情況下,在居屋第二市場按業主自行議定的價格出 售單位予房委會提名的綠表買家。
(ii) 業主亦可在繳付補價後於公開市場出售單位。 以上資料僅供參考,並以成功選樓後與房委會簽署的買賣協議及轉讓契
據條款所訂為準。如欲了解更多資訊,請參閱申請須知。

我都想搵返張新圖⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-10-5 09:14 PM 發表

新居屋及綠置居新規最少十年後先可以轉手,唔係三兩年,邊個可以有大公屋唔住去窩居十年?所以今期綠置居肯定大把貨剩,我有朋友接過三封信叫佢去揀樓,有好野點有得剩? ...
只係10年內唔可以補價賣俾自由市場,第3年已經可以賣綠表二手市場。

回覆 引用 TOP

收到 sms 叫 OCT 14 去揀樓
而家仲有咩單位剩?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]