• 瀏覽: 26,782
  • 回覆: 6
  • 追帖: 7
意料之中,我喺疫情起初已經講過,政府唔救樓市,只有死路一條。骨牌效應下,萬劫不復。

樓價升時,政府粗暴干預樓市;樓市要冧了,政府就食花生?

政府都永遠都係後知後覺😅

引用:
原帖由 wai177 於 2020-9-23 02:25 PM 發表

原來你覺得炒賣係正確。
樓係用黎住,唔係用黎炒。

叫你36個月內唔好賣樓,正正常常既用家點會36個月賣樓。

一個人個名,只可以買一層樓, 你係正常用家,又點樣一個人住2層樓?

唔係本地居民買樓,提高d稅又有咩問題? ...
我無講過炒賣必需品係啱,不過我唔認為係錯。什麼樓係要嚟住,唔係要嚟炒,根本係BS. 點解樓唔可以又用嚟住,同時亦用嚟炒?只要分隔兩個市場,例如某個銀碼以上嘅樓或某地區嘅樓,取消SSD/DSD/BSD,要升就由得佢升,要跌就由得佢跌,咁樣根本唔會太影響民生,想考眼光令財富增值嘅一樣有機會。

不過,2020年仲講炒賣... 我就真係搭唔上咀喇... 😅

1) 炒係不停轉手,令樓市熾熱,樓價飈升,自從SSD及DSD後,真係有炒賣?😂😂😂

2) 而家攪唔掂嘅,多數係係高成數按揭嘅用家。投資者(放租),最多借5成,而且壓測,第二層或以上按揭又要減成數,無幾多個高成數吧,有排都未死得。

政府要讓市民安居樂業,除了照顧未上車嘅人外,都應該要考慮埋上咗車(自住)嘅人。呢個就係我嘅觀點。

引用:
原帖由 wai177 於 2020-9-23 04:36 PM 發表

請問一句。
所謂政府干預市場,如何影響(用家)?

增加炒賣成本,增加非本地居民稅款,公司名義等等,請問那一方面係針對真正用家呢?

買得起某個銀碼以上既樓 ,都唔會介意比多15 ~30%稅。

正如二世祖個腦袋先會去諗,咩減紅酒稅呢d無益於民生既事。 ...
用家都要捱SSD ,例如疫情突然出現,無錢開飯,賣樓又要蝕多筆,咁係唔係影響用家?

引用:
原帖由 wai177 於 2020-9-24 07:09 AM 發表

搵黎講。
疫情關係要賣樓 ,即係訓街?定係有地方住?
馬死落地行,返返去老豆老母度三代同堂

引用:
原帖由 lcyin1974 於 2020-9-24 07:44 AM 發表

自己炒樓,贏就自己袋。輸就政府救,好無理噃。有納稅嘅人啲錢就係去花你哋投機睹搏嘅發展嗎?
SSD / DSD後,仲講炒樓?為拗而拗有咩意思?🤷🏻‍♂️

引用:
原帖由 wai177 於 2020-9-24 08:36 AM 發表

馬死落地行。
問老豆老母借唔得?
得,人人老豆老母都有米就可以了,現實一啲啦😆

中注六合彩頭獎都得

為拗而拗有咩意思?

引用:
原帖由 wai177 於 2020-9-24 09:04 AM 發表

好似係你拗喎。
似同事實係兩回事 🤦🏻‍♂️

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]