• 瀏覽: 26,783
  • 回覆: 198
  • 追帖: 7
我都覺得依個機會好大,已經牛皮左3年了

好似尋日將軍澳兩個成交咁:慧安園新高,而海翩滙就比年頭最高920,低左成50萬,十分令人睇不透後市!
引用:
原帖由 星星同學會 於 2020-9-23 07:06 AM 發表

我認為樓價會好似恆指咁,牛皮10年,不會大升亦不會大跌。

死鋪比沙士重幸加橙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tabgo367367 於 2020-9-23 06:40 AM 發表

呢個post 要 keep 住更新,3個月後睇下點。本人覺得樓市唔會爆破!
舊年匯豐比暴徒燒完咪爆。發展商都冇比人搞過何來會爆?

回覆 引用 TOP

跌,好難。但目前形勢,升亦唔容易。我買左樓自然望佢升,但心知已不容易,唯有歎住低息供樓嘅優勢先

回覆 引用 TOP

恢復正常通關後
我估樓價會受壓
因為大陸人會落嚟賣樓套現

依家大陸人隨時黎到香港,商務簽証就得

通唔通關,根本無阻買賣樓!
引用:
原帖由 highman_hk 於 2020-9-23 08:11 AM 發表

恢復正常通關後
我估樓價會受壓
因為大陸人會落嚟賣樓套現

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2020-9-23 07:02 AM 發表

近一年買1000萬樓下樓果D人,80%人按揭高過5成

不過其實只要保得住份工作,就無問題,因為過到壓測,就表示佢份工夠供樓,負資産都無問題!
變了負資產冇問題?知道係負資產,你會買?

回覆 引用 TOP

佢地真係當左銀行好易批貸款咁。銀行聰明過東方啲垃圾分析員多多聲啦

回覆 引用 TOP

最後一招九成按揭都出埋,樓市都升唔到

回覆 引用 TOP

發展商推新盤狂谷外圍之後加單價,所以買入後一定負少少

回覆 引用 TOP

林鄭plan 嗰啲死L硬啦
9成按喎
跌一成都負資產

回覆 引用 TOP

亳宅,九成按會豬到仆

回覆 引用 TOP

我最期待的畫面出現了

YYY

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 marlborobblove 於 2020-9-22 08:16 PM 發表

香港樓市最近又再發出利淡信號,原來由去年10月至今年7月份,已有逾3.3萬宗高成數按揭入市個案。簡而言之,即期內大部分香港人都借到盡入市,反映購買力進一步透支。加上現今香港受政治、經濟及疫情多重打擊,未來流入香港樓市的內地及海外資金只會減少,甚至出現沽售套現潮;樓市只靠香港人「塘水滾塘魚」,可以維持高樓價嗎?
香港地買樓,大部分人都會借按揭。去年10月份之前,600萬元以上的住宅,只能批出6成 ...
AA話只升不跌喎

YYY

回覆 引用 TOP

呢啲咁既新聞睇左十膠幾年,隔一陣重覆拐出來用,夠晒慳皮。

香討五毛四存加  還我純淨香討

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]