• 瀏覽: 3,622
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
我本身有喺ig搞緊間細細地既網店,全部手工野,好在疫情底下生意都唔差,呢幾年都賺到少少錢,有朋友建議我開實體店,不過一開實體店個開支會大好多,又要請人、搵舖咁樣,如果單靠而家網店賺既錢開實體店係有少少吃力,不過而家租咁平,你地覺得開唔開好?

引用:
原帖由 寒冬天晴 於 2020-9-21 05:57 PM 發表

我本身有喺ig搞緊間細細地既網店,全部手工野,好在疫情底下生意都唔差,呢幾年都賺到少少錢,有朋友建議我開實體店,不過一開實體店個開支會大好多,又要請人、搵舖咁樣,如果單靠而家網店賺既錢開實體店係有少少吃力,不過而家租咁平,你地覺得開唔開好? ...
睇下你生意系唔係好到可以頂到額外租,人工,水電

搵岩舖咪開囉, 不過初初開實體店洗費真係好大, 初頭我係用個筆用一部分投資, 賺多筆先開都未遲

引用:
原帖由 aronn 於 2020-9-22 10:23 AM 發表

搵岩舖咪開囉, 不過初初開實體店洗費真係好大, 初頭我係用個筆用一部分投資, 賺多筆先開都未遲
我身邊既朋友都係咁同我講,自己都有諗過投資,不過我仲係好新手,連戶口都未開....

引用:
原帖由 milkywyn 於 2020-9-21 06:42 PM 發表

睇下你生意系唔係好到可以頂到額外租,人工,水電
租就真係差距可以好大,要認真睇睇

引用:
原帖由 寒冬天晴 於 2020-9-23 09:32 AM 發表

租就真係差距可以好大,要認真睇睇
同埋做生意你起碼要於6個月租金係到,其他洗費未計

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 寒冬天晴 於 2020-9-21 05:57 PM 發表

我本身有喺ig搞緊間細細地既網店,全部手工野,好在疫情底下生意都唔差,呢幾年都賺到少少錢,有朋友建議我開實體店,不過一開實體店個開支會大好多,又要請人、搵舖咁樣,如果單靠而家網店賺既錢開實體店係有少少吃力,不過而家租咁平,你地覺得開唔開好? ...
首先有冇諗過點解要開實體店?
比客人品牌信心?
會增加walk in客買手工野嗎?
定轉型變workshop教人做手工野?
如果租左鋪要犧牲d咩?
例如依筆錢可唔吾以拎黎賣廣告直接增加銷售?一個細工業區單位三千蚊,一年3萬6啦

諗清楚點解要租很重要😃

http://www.youtube.com/watch?v=Yth_ZhwSW8A
學寫iPhone程式

回覆 引用 TOP

引用:

加油!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 寒冬天晴 於 2020-9-23 09:31 AM 發表

我身邊既朋友都係咁同我講,自己都有諗過投資,不過我仲係好新手,連戶口都未開....
我都係岩岩響南華開戶口學
就係想賺多嚿錢 遲D開舖用
不過依家開戶好多優惠 都係個好時機

網點耐,建議堅持落嚟

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 廚房的貓奴 於 2020-9-24 03:34 PM 發表

我都係岩岩響南華開戶口學
就係想賺多嚿錢 遲D開舖用
不過依家開戶好多優惠 都係個好時機
我宜加都睇緊唔同證券行,見到你講哩間宜加做緊3個月免傭,同埋免首100張期貨合約佣金,仲有$1400 優惠,好似抵過出面好多證券行

回覆 引用 TOP

綱店做得到, 仲點解做返轉頭開實體.

有錢有精神時間我會開多間唔同品牌的綱店

回覆 引用 TOP

可以搵d年銷檔,墟場,短租
試吓水溫

回覆 引用 TOP

樓主可唔可以講下係咩手工野?
連賣乜都唔知,我唔認為有人可以比到正確既意見你

回覆 引用 TOP

賣得好有人氣之時再諗實體店

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]