• 瀏覽: 7,160
  • 回覆: 98
https://inews.hket.com/article/2757789/【港人移民】調查﹕兩成港人計劃移民 近半擬兩年內成行 縱持有BNO英國亦非首選?mtc=20023
星之谷移民顧問有限公司委託香港民意研究所就一項港人移民意向進行調查,結果顯示兩成人打算移民離開香港,當中45%受訪者希望兩年內能夠實行移民計劃

如果高學歷高質素黃絲都走哂, 香港樓市仲邊有支撐?

熱賣及精選
依家講1%都6-7萬人想走, 佢吹到20%, 想嚇到AA籃賴屎咩

引用:
原帖由 牛腩飯 於 2020-9-20 07:01 PM 發表

依家講1%都6-7萬人想走, 佢吹到20%, 想嚇到AA籃賴屎咩
報告CHING,我這個星期連簽2單買賣!
我負責個區二手靚平盤已所剩無幾,其中今個月錄得三宗1樓成交,未免買家無樓追價都無高層樓買,我會出信叫高1成樓價求業主放盤比啖飯我地食.

仲有果8成呢?唔通同你一樣高學歷排公屋?

兩成比想像低,想丶只是攞定丶實現放棄一切從低做起係三件事

回覆 引用 TOP

真的移吾會太多,

70后以上老野退休丶等失宗,吾會攪咁多野(佢地長命而且未來二十年都會佔有自住單位,製造需求)
80丶90后中佬要搵食,(一定要住,兩房方便新樓千禧樓係剛需)
00后本身人口比上一軰老野少,會考人數由八萬跌到四五萬,呢班人一係留港丶一係直接外國發展丶一係大灣區
10后同未來二十年樓市沒有太大關係,亦可能會被80丶90后父母直接掟去英國讀書,避2047
大6人只會有增無減,窮中富都有

供應冇乜,市區想插針都不能,交椅州冇三十年都冇料到

二成人想移民又如何!?有錢先得🤔,去食屎咩

引用:
原帖由 日照雷門 於 2020-9-20 07:34 PM 發表

二成人想移民又如何!?有錢先得🤔,去食屎咩
想丫嘛講大幾時做番個文條睇下有幾多人想發達

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mikis 於 2020-9-20 07:18 PM 發表

報告CHING,我這個星期連簽2單買賣!
我負責個區二手靚平盤已所剩無幾,其中今個月錄得三宗1樓成交,未免買家無樓追價都無高層樓買,我會出信叫高1成樓價求業主放盤比啖飯我地食. ...
你快D 同業主講, 趁天下太平有價好賣, 過幾個月無左保就業效應又多10萬8萬失業大軍一齊賣樓套現, 到時又俾人壓價喇

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-9-20 07:29 PM 發表

真的移吾會太多,

70后以上老野退休丶等失宗,吾會攪咁多野(佢地長命而且未來二十年都會佔有自住單位,製造需求)
80丶90后中佬要搵食,(一定要住,兩房方便新樓千禧樓係剛需)
00后本身人口比上一軰老野少,會考人數由八萬跌到四五萬,呢班人一係留港丶一係直接外國發展丶一係大灣區
10后同未來二十年樓市沒有太大關係,亦可能會被80丶90后父母直接掟去英國讀書,避2047
大6人只會有增無減,窮中富都 ...
但係00後,10後全部都係高學歷黃絲,
無咗佢地,將來靠邊個去支持樓市

AA自己買

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 愛炫美樓奴 於 2020-9-20 07:19 PM 發表

仲有果8成呢?唔通同你一樣高學歷排公屋?
咁又唔係咁計
你咁計同政府話200萬人遊行=有500萬人支持政府有乜分別

引用:
原帖由 larry64 於 2020-9-20 07:39 PM 發表

但係00後,10後全部都係高學歷黃絲,
無咗佢地,將來靠邊個去支持樓市
問題係20年后先關佢地事(10后沙呀OUT),即係未來20年只係可能00后上車需求少左(因為00后少)
靠80丶90后班中佬,同埋舊派老野佢地咁長命!

想vs實際行動

回覆 引用 TOP

移咗民嗰啲人遲早都會返曬嚟, 因為搵唔到食, 畀人歧視, 97移民嗰批人都全部返曬嚟, 有版你睇

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右