• 瀏覽: 10,527
  • 回覆: 81
  • 追帖: 2
分享一下今年身邊其中一名朋友在大西北ga置業個案

30歲,單身人士,月入4萬,手頭100萬
目標:400萬 ga 1房

歷程
2月:開始睇樓 (睇咗屯門/元朗/天水圍),感覺前景明朗,社運持續激烈,盤多,開價合理但未算好低,以估跌態度耐心等待
3月:繼續搵盤睇,發現盤源同之前果堆一樣,開始透過各大地產鋪了解,發現aa無隱瞞,盤源都係果堆,並且部份盤以俾人買咗
4月:99%目標細價1房無減價跡象,但有1個盤減到3年前樓花價出售,由於並不是心儀目標地區,無買到
5月:舊有鎖匙盤去得七七八八,剩低ga係硬價盤,多咗啲「無樓睇」租約將至ga單位出現,但價錢無預期般低價賤賣出現
6月:之前合理價ga盤已被買晒,硬盤亦有成功出售情況,甚至惟一一個減到樓花價ga盤,aa回覆最終反價20萬售出,原業主真正做到平手離場(甚至有幾皮嘢賺)
7月:扑鎚入市,以高於目標價70萬購入1個西北區1房

希望大家思考下:
1)點解最終向現實低頭,不是說好「疫情+社運+失業率」越賣越平?
2)由年頭開始講:「負面影響未反映晒出嚟啫」,依個9月近1年了,你期望或估計幾時反映晒出嚟
3)硬盤都被掃,以及個案主人翁,3年後真係會賤賣?
4)磚家話大量銀主盤湧現,請問湧咗去邊?

自己ga分析
1)細價樓依然有大市場,只不過大部份買家資金有限,真係要左計右計先扑鎚,某程度開價都要合理,開到天價最大客群想買都買唔起

2)劈價盤係有機會出現,但你先要親身貼近市場,先會有機會搵到,但價錢並唔會減3成減4成,地點/屋苑都係估唔到

3)資訊科技發達,透明度高,數據一目了然,但數據不是一切,最重要係自己親力親為,唔好信人,只信自己

4)樓宇售價,取決業主心態,外圍因素重要,但不是絕對,正如恆生指數跌,係咪代表每隻股票都跌?

歡迎討論,有空ga再分享其他個案研究下

熱賣及精選
恭喜你朋友上到車先!
疫情由二月爆發反反覆覆佢都 keep 到搵樓半年~ 上到車真係因為呢份毅力~ 

引用:
原帖由 indialettuce 於 2020-9-20 03:31 PM 發表

恭喜你朋友上到車先!
疫情由二月爆發反反覆覆佢都 keep 到搵樓半年~ 上到車真係因為呢份毅力~ 
真係有心ga, 真係要自己左睇右睇先知實況,貼近市場,你就會知道個實價應該係幾多,亦會明白地產鋪門口啲張貼及網上售價,係真真假假

支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-9-20 03:38 PM 發表

真係有心ga, 真係要自己左睇右睇先知實況,貼近市場,你就會知道個實價應該係幾多,亦會明白地產鋪門口啲張貼及網上售價,係真真假假
都係,買樓都好講緣份~ 間間樓都唔同,就算同一屋苑,有啲有靚裝有啲成個廢墟咁~ 要搵到0岩心水真係要好有衡心去睇~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-9-20 03:20 PM 發表

歷程
2月:開始睇樓 (睇咗屯門/元朗/天水圍),感覺前景明朗,社運持續激烈,盤多,開價合理但未算好低,以估跌態度耐心等待
3月:繼續搵盤睇,發現盤源同之前果堆一樣,開始透過各大地產鋪了解,發現aa無隱瞞,盤源都係果堆,並且部份盤以俾人買咗
4月:99%目標細價1房無減價跡象 ...
頂,班有樓BNO見弱汗信明搵苯㭍就放慢手腳

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-9-20 03:20 PM 發表

歷程
高質帖

回覆 引用 TOP

引用:

歷程
事實,
師兄所講既,本人都有相同經歷,
要搵到劈價既,真係唔易,基本上一出就比左買左
好多樓市報導通常都一面倒,
按市況而選擇性 報憂不報喜, 報喜不報憂,
目的係吸引讀者去睇,
所以都係自己查成交最實際

引用:

歷程
有能力上車,就係上車既時候

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 袋中強勁的雞翼 於 2020-9-20 05:29 PM 發表

事實,
師兄所講既,本人都有相同經歷,
要搵到劈價既,真係唔易,基本上一出就比左買左
好多樓市報導通常都一面倒,
按市況而選擇性 報憂不報喜, 報喜不報憂,
目的係吸引讀者去睇,
所以都係自己查成交最實際 ...
唔通下下都報市價咩
明知業主想樓價升 準業主想跌

劈價盤 AA第1時間搵相熟既老闆啦
點會聯絡生客

引用:
原帖由 明日真香 於 2020-9-20 05:46 PM 發表

唔通下下都報市價咩
明知業主想樓價升 準業主想跌

劈價盤 AA第1時間搵相熟既老闆啦
點會聯絡生客
冇錯, 但呢到好多專家唔信架

回覆 引用 TOP

如果只係一個普通吹水友,
根本就吾會咁有心打大篇野,
無生意最後都係要露底

講真廢淡要唔入市真係好自然比自己大量籍口
否則點會係廢淡?
問心又有幾多人醒覺?
人一生比你咁好彩撞到兩次沙士
錯過了03年,咁20年呢?
自己諗下喇
沙士價快消失
而樓市近日亦再現升勢,加上低息環境持續
要上車或入市要快
到年尾有疫苗全球爆升先黎後知後覺就太遲了

引用:
原帖由 荃西人 於 2020-9-20 06:40 PM 發表

否則點會係廢淡?
問心又有幾多人醒覺?
自己諗下喇
沙士價快消失
要上車或入市要快
到年尾有疫苗全球爆升先黎後知後覺就太遲了 ...
上當年沙士時,好多人都話樓價會一直跌唔買住啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 荃西人 於 2020-9-20 06:40 PM 發表

否則點會係廢淡?
問心又有幾多人醒覺?
自己諗下喇
沙士價快消失
要上車或入市要快
到年尾有疫苗全球爆升先黎後知後覺就太遲了 ...
樓價跌更大原因係政治因素
唔好發夢會大升啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]