• 瀏覽: 32,924
  • 回覆: 7
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 joeho173 於 2020-9-19 11:17 PM 發表

唔同華為做生意,D芯片賣比邊個呀?傻侵都岸撚鳩嘅,廠家無生意做點營運呀?DLLM柒朗普。
美國而家係要救經濟,如果打壓華為真係可以救返美國經濟佢一定會做。但而家才發現原來打壓華為,自己幾間大野包括Intel AMD Google 同高通全部都會唔掂。佢就唔敢咁大力度了。但而家接近選舉,為面子佢都要做下樣。

引用:
原帖由 Coconut888 於 2020-9-19 11:32 PM 發表

痴痴地,冇華為自然有其他大陸牌子了搶市場啦!最緊要有人買手機啫
你睇今年手機市估率?蘋果三星華為都跌,但小米大升。原來唔賣比華為就可賣多些比小米?無啦啦幫中國手養肥多一間公司...

華為今年手機都仲可以準時量產,但iphone就一拖再拖,連5G都搞唔出。仲以為被制裁係iphone添。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 神棍老子 於 2020-9-20 06:22 AM 發表

咁樣回覆已經知你唔識嘢,做多次好心袋錢入你袋啦,晶片唔可以賣俾華記,即係華為手機死咗啦,咁消費者唔會因為冇咗華為而唔買手機架,佢地會轉會去其他品牌,無形中其他品牌會多咗生意,即係會瓜分華為手機出貨量/晶片 ...
所以3個月小米股價從$8升到$2x囉,養到小米市值同滙豐差唔多。所以特朗普都多餘,打壓華為,咪又係將個手機市佔率比左另一間中國公司。完全睇唔到三星同蘋果個出貨有升過.....

引用:
原帖由 brianlam 於 2020-9-20 11:27 AM 發表

佢講AMD 你講APPLE做乜
佢講華為手機市佔率會被分薄,我咪用最新數字講原來分左比小米囉。

回覆 引用 TOP

原來AMD剛買左ARM, 已經有7nm晶片。其實美國只係想打擊麒麟晶片?搞咁多都係要華為買多些美國晶片,而唔比佢自己研發或向韓國日本台灣買?

引用:
原帖由 fruitboy 於 2020-9-20 11:12 PM 發表

兩手準備,打唔死中國,就踢走同盟,自己食左個餅
中國咪又係兩手準備,而家繼續同你買,但半導體研發唔會停落黎。美國成個科技戰只係幫中國搵到條發展方向,令中國唔駛走錯路。之前都指明方向,令中國既北斗,太空站,高鐵,5G,超級電腦什至各種軍備等等都可以研發成功什至可以出口,令美國出口多左個強勁對手。將來可以睇倒HMS, 半導體, 飛機什至醫藥這些美國仲賺到錢既項目都會一一失去領導地位。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Coconut888 於 2020-9-20 11:52 PM 發表

耐不耐又要重溫一下啲舊新聞

其實以數字黎講無錯,2018年華為手機出貨量已經超過蘋果,今年超過三星,所以特朗普才需要洗橫手。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]