• 瀏覽: 18,339
  • 回覆: 97
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 cebe658 於 2020-9-19 09:59 PM 發表

發展商長期收入來源
個個發展商也自組管理公司,你看中Ⅹ建築分拆出中Ⅹ管理,上市時幾毫,現在七,八元你就知乜料。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-9-19 07:32 PM 發表

近年入伙的新盤管理費愈來愈貴,閒閒地每呎都超過4元,平均都超過5元,超級豪宅、單幢樓每呎7至8元更加唔係新聞。其實同一個屋苑,每個單位的管理費都唔同,究竟管理費是怎樣計算。   太古地產位於東半山的OPUS HONG KONG (傲璇),其管理費曾經成為一時佳話,每方呎管理費最貴要收14.2元,貴絕全港。而位於筲箕灣道的One Eighty單幢樓,其每呎管理費竟高達8.08元,該項目實用 ...
你睇下物管股升到天上就知道是獨市生意啦!

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

大型物業管理公司都是收息股。

起樓收管理費賺一世,吾食都要養佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andylaw2013 於 2020-9-20 09:40 AM 發表

買新樓會介意俾多一千幾百管理費???
應俾則俾,多俾就是當儍瓜。

回覆 引用 TOP

香港人心甘情願做地産商隻狗,20蚊一次呎都話抵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 假如白滑的獅子 於 2020-9-19 09:54 PM 發表

最L衰係李卓人通過最低工資後,管理費就有藉口瘋狂加加加,搞到全港業主叫苦連天,通過最低工資至今管理費加咗超過100%。
真心講,唔覺關事。去到咁的價位,明顯唔會係人工俾保安等la

引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-9-19 09:46 PM 發表

諗住買左私樓比少d 點知發展商食埋管理費果份
發展傷如果揸住大部份業權,

冇甘易放手。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天邊海角 於 2020-9-20 07:37 AM 發表

依家係屈錢,
正如$1000條油炸鬼你比得起 問題係佢監你每個月食幾條先攞命
請問管理員入職要求?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kirstyu2 於 2020-9-20 10:38 AM 發表

最大部分權分的業主好似係發展商,特別係好多時停車場部分有時大業主只租不賣
發展商知道管理費長食長有,當然係會當生金蛋的雞,係寫公契 時,已分好自己的最少份數!

想成立法團?問過發展商先吧!

it is a trap.

某日有幾首外太空船到了地球, 分別寫了報句:
1號 太空船降落在沙漠地區, 就報告地球全是沙漠....冇山冇水冇人......
2號 太空船降落在海洋地區, 就報告地球全是水....冇山冇沙冇人冇空氣......

做人如此片面, 只睇自己想睇的野......眼光只會更短小

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-9-20 11:59 AM 發表

大型物業管理公司都是收息股。

某日有幾首外太空船到了地球, 分別寫了報句:
1號 太空船降落在沙漠地區, 就報告地球全是沙漠....冇山冇水冇人......
2號 太空船降落在海洋地區, 就報告地球全是水....冇山冇沙冇人冇空氣......

做人如此片面, 只睇自己想睇的野......眼光只會更短小
引用:
原帖由 虎榮 於 20/9/2020 14:43 發表

所以有人歡喜、有人愁。

回覆 引用 TOP

業主死果日 都仲要繼續交管理費 除非炸左棟樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 苦命人 於 2020-9-19 10:23 PM 發表

列明管理費流向,有數有目,交又何妨呢?
管理權在發展商手上,管理費所嘅采購物品同服務全部係發展商嘅子公司,條數開幾大都得。
點解咁簡單嘅道理都唔知!!!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]