• 瀏覽: 6,815
  • 回覆: 11
香港分為九大卡屎,八百萬樓一間最多是第七級夾心階層

熱賣及精選
引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-19 09:35 AM 發表

乜德福 同太古城 差好遠咩? 不都是 平民樓 嗎?  至少比較 紅山丶楊明 吧⋯⋯
太古高兩級,太古是中中產,德福是夾心

引用:
原帖由 紅星加盈 於 2020-9-19 11:07 AM 發表

住德福俾上不足比下有餘
搞掂自己先啦
住邊吾代表D乜卡屎,但如果推估八百萬一層就是九大卡屎中第七級夾心,中產都未到

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-19 11:12 AM 發表

千零二千萬樓 千五尺唔夠 如何中中產法?
主要係計銀碼,香港有幾多千五呎屋?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-19 12:00 PM 發表

二千萬樓算中中產咩⋯

大概10萬間吧。
九龍站丶半山係高中產,擎天二千萬中左右
奧運(三房)係中中產,千五萬左右
小康即低中產,一千萬吧

引用:
原帖由 IPUser 於 2020-9-19 12:16 PM 發表

夠退休OK la,
可能樓主要住貝沙灣或天壐先滿意,各有各想法,佢甘心咪得。
係呀,即系有人要有黑人保安丶自己一架𨋢,咁幾億都未必符合到

至於個人卡屎,一山還有一山高,要統一分為九大卡屎全部人睇先公正

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-19 12:20 PM 發表

咁當然大部分人係平民啦,全世界也是吧.。 或者可說是小康之家。
要有合理定義先得,你可以話有50億都是窮人

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-19 12:18 PM 發表

我認為五千萬才算中產,即財政C 果D吧。 中中產是比 中産高定低?
富丶中丶窮,各分高中低各三級!!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-19 12:23 PM 發表

Exactly, 唔明佢,成世人渾渾噩,收租樓都無!
如果cheap住德福,但有其他樓,咁又吾同卡屎喎,
所以都係一句:取決60 OUT 計個人淨資產額

引用:
原帖由 IPUser 於 2020-9-19 12:16 PM 發表

夠退休OK la,
可能樓主要住貝沙灣或天壐先滿意,各有各想法,佢甘心咪得。
貝沙都好普通(價值吾普通,有一層已經有番咁上下卡屎)
分層只系為個景,否則吼屎先算住到人

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-19 12:30 PM 發表

退休人士應該住寶馬山,朝朝晨運身體好!
退休就番加拿大丶澳洲喇

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-19 12:37 PM 發表

其實我哋未到六十勾㗎,至少有三類公務員,正常係55歳退休㗎!乜你哋唔知㗎?
計淨資產以60 OUT計算,因為60已經係交人生成績表,
如果仲未到60就可以預計自己60 OUT當天有多少為依據
你有米,35都可以退休,同幾多OUT退冇關係,同埋遲下大社會趨勢要70先比你退!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]