• 瀏覽: 6,304
  • 回覆: 21
  • 追帖: 1
本主題由 miss5 於 2020-9-19 01:58 PM 關閉
某位舊同學,讀書麻麻,一向都是手腳比腦袋靈活,可是年紀漸大,連健康都麻麻,好彩前一年已退休,佢都無能力返閹了,因為太肥!

佢十多年前買咗德福,一直只有資格住德福,睇來呢一世都會住德福!

唔怪之得佢D同儕,去到太古城,會俾太古城的業主掟狗糧!

平日懶係大枝嘢,以為人工高,福利好,最後,都只係一世住德福!

所以呢!雖然讀書叻未必會賺好多錢,但頭腦唔得,除咗讀書麻麻,連搵錢能力都麻麻!

回覆 引用 TOP

我唔係公務員,都住假豪宅,屋又大過佢,仲有超靚會所,可以日日落去操肌!

引用:
原帖由 你好我好大家好 於 2020-9-19 12:04 PM 發表

太古城一千呎都超過二千萬喎
Exactly, 唔明佢,成世人渾渾噩,收租樓都無!

引用:
原帖由 紅星加盈 於 2020-9-19 12:06 PM 發表

通常只係五十步笑百步之人
才會出呢啲post
我係二百步笑佢一百步!
佢仲成日也文也武,話自己成日去泰國嘆世界,但就連美國都未去過!
早我哋六年工作賺錢,仲係咁勁嘅公務員!
唔係應該有本事住上太古城咩?
做乜成班兜踎,一世屈係公屋 feel嘅德福,俾人掟狗糧?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-19 12:08 PM 發表

主要係 太古城 只是平民屋苑,而且殘舊。
退休人士應該住寶馬山,朝朝晨運身體好!

引用:
原帖由 IPUser 於 2020-9-19 12:16 PM 發表

夠退休OK la,
可能樓主要住貝沙灣或天壐先滿意,各有各想法,佢甘心咪得。
咁就唔好經常作威作福啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高大異老闆 於 2020-9-19 12:24 PM 發表

好重酸味🤭
我駛酸佢?唔計收租樓,我自住樓都估價高過佢!
我要換大樓好容易!因為就算我退休,都仲有收租當收入,但佢就難啦!退休金得雞碎咁多!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-9-19 12:25 PM 發表

如果cheap住德福,但有其他樓,咁又吾同卡屎喎,
所以都係一句:取決60 OUT 計個人淨資產額
其實我哋未到六十勾㗎,至少有三類公務員,正常係55歳退休㗎!乜你哋唔知㗎?

引用:
原帖由 紫微斗數白熊王 於 2020-9-19 12:28 PM 發表

人工有幾高?
我睇死佢最多四萬港幣
佢應該係散仔個隻,咁肥,睇佢都唔會去搏!
我55kg, 都貼近BMI, 目測,佢已經肥過我!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-9-19 12:31 PM 發表

退休就番加拿大丶澳洲喇
普通人當然得!但佢呢個職業,宜家無得走了!一世要留香港,除非上肇慶啦!

回覆 引用 TOP

如果我好似佢咁,早六年出來賺錢(skip F.6-7, 及四年大學),我肯定唔只揸四層樓!

有個L咁勁職業,都住唔上太古城,肯定俾人笑,俾人掟狗糧啦!

最 L 好笑係,考試唔合格住公屋、住宿舍嘅人,去教考試高分的人俾心機讀書!

情願賭,都唔情願換樓住好啲+投資!IQ低無得救!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 界外 於 2020-9-19 12:39 PM 發表

住德福唔代表只有資格住德福!我識人身家過億住新城市廣場,有時只係個人選擇,或個人價值觀,唔一定事事去到盡。
唔好意思,大家幾十年老同學,佢有幾多斤兩,大家太清楚了!

引用:
原帖由 界外 於 2020-9-19 12:52 PM 發表

成年人還事事要威要別人認同,活在爭鬥比較之中,其實係最沒自信,活得最不愜意的一群。
佢唔咁大枝嘢,無人笑佢!
最衰係佢一個連F.6 都無資格去讀嘅人,成日話我哋讀得書嘅人,點點點!

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-9-19 12:57 PM 發表

計淨資產以60 OUT計算,因為60已經係交人生成績表,
如果仲未到60就可以預計自己60 OUT當天有多少為依據
你有米,35都可以退休,同幾多OUT退冇關係,同埋遲下大社會趨勢要70先比你退!! ...
咁投資嘅嘢,又無話退休嘅,只要有腦就得,但佢無呀嘛!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]