• 瀏覽: 6,306
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
本主題由 miss5 於 2020-9-19 01:58 PM 關閉
乜德福 同太古城 差好遠咩? 不都是 平民樓 嗎?  至少比較 紅山丶楊明 吧⋯⋯

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-9-19 11:09 AM 發表

太古高兩級,太古是中中產,德福是夾心
千零二千萬樓 千五尺唔夠 如何中中產法?

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-9-19 11:54 AM 發表

主要係計銀碼,香港有幾多千五呎屋?
二千萬樓算中中產咩⋯

大概10萬間吧。

引用:
原帖由 你好我好大家好 於 2020-9-19 12:04 PM 發表

太古城一千呎都超過二千萬喎
主要係 太古城 只是平民屋苑,而且殘舊。

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-9-19 12:10 PM 發表

九龍站丶半山係高中產,擎天二千萬中左右
奧運(三房)係中中產,千五萬左右
小康即低中產,一千萬吧
我認為五千萬才算中產,即財政C 果D吧。 中中產是比 中産高定低?

引用:
原帖由 你好我好大家好 於 2020-9-19 12:10 PM 發表

係, 咁平民又舊都二千萬. 香港大部分都係平民
咁當然大部分人係平民啦,全世界也是吧.。 或者可說是小康之家。

引用:
原帖由 你好我好大家好 於 2020-9-19 12:22 PM 發表

香港幾多人住公屋? 算是平民嗎?
以 米2 解 應該叫 窮三產⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-9-19 12:22 PM 發表

要有合理定義先得,你可以話有50億都是窮人
我住中產屋苑, 隔離車位的鄰居 一出新車就換, 我望住佢部 新高配6座x7要黎比老婆接細路返學,就明白佢係一個中產…

中産 至少 食飯丶去旅行丶買野 唔洗 慳住洗!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-19 12:29 PM 發表

我係二百步笑佢一百步!
佢仲成日也文也武,話自己成日去泰國嘆世界,但就連美國都未去過!
早我哋六年工作賺錢,仲係咁勁嘅公務員!
唔係應該有本事住上太古城咩?
做乜成班兜踎,一世屈係公屋 feel嘅德福,俾人掟狗糧? ...
浮係個 十幾個鐘 飛機 我已經唔覺得 嘆⋯ 都係泰國好D! 當然如我未試過坐頭等⋯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]