• 瀏覽: 6,306
  • 回覆: 90
  • 追帖: 1
本主題由 miss5 於 2020-9-19 01:58 PM 關閉
引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-9-19 12:10 PM 發表

九龍站丶半山係高中產,擎天二千萬中左右
奧運(三房)係中中產,千五萬左右
小康即低中產,一千萬吧
我認為五千萬才算中產,即財政C 果D吧。 中中產是比 中産高定低?

引用:
原帖由 你好我好大家好 於 2020-9-19 12:10 PM 發表

係, 咁平民又舊都二千萬. 香港大部分都係平民
咁當然大部分人係平民啦,全世界也是吧.。 或者可說是小康之家。

引用:
原帖由 IPUser 於 2020-9-19 12:16 PM 發表

夠退休OK la,
可能樓主要住貝沙灣或天壐先滿意,各有各想法,佢甘心咪得。
係呀,即系有人要有黑人保安丶自己一架𨋢,咁幾億都未必符合到

至於個人卡屎,一山還有一山高,要統一分為九大卡屎全部人睇先公正

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-19 12:20 PM 發表

咁當然大部分人係平民啦,全世界也是吧.。 或者可說是小康之家。
要有合理定義先得,你可以話有50億都是窮人

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-19 12:20 PM 發表

香港幾多人住公屋? 算是平民嗎?

地產版真係好多自己自大撚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-19 12:18 PM 發表

我認為五千萬才算中產,即財政C 果D吧。 中中產是比 中産高定低?
富丶中丶窮,各分高中低各三級!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 你好我好大家好 於 2020-9-19 12:04 PM 發表

太古城一千呎都超過二千萬喎
Exactly, 唔明佢,成世人渾渾噩,收租樓都無!

好重酸味🤭

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-19 12:23 PM 發表

Exactly, 唔明佢,成世人渾渾噩,收租樓都無!
如果cheap住德福,但有其他樓,咁又吾同卡屎喎,
所以都係一句:取決60 OUT 計個人淨資產額

引用:
原帖由 IPUser 於 2020-9-19 12:16 PM 發表

夠退休OK la,
可能樓主要住貝沙灣或天壐先滿意,各有各想法,佢甘心咪得。
貝沙都好普通(價值吾普通,有一層已經有番咁上下卡屎)
分層只系為個景,否則吼屎先算住到人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-19 01:01 AM 發表

某位舊同學,讀書麻麻,一向都是手腳比腦袋靈活,可是年紀漸大,連健康都麻麻,好彩前一年已退休,佢都無能力返閹了,因為太肥!

佢十多年前買咗德福,一直只有資格住德福,睇來呢一世都會住德福!

唔怪之得佢D同儕,去到太古城,會俾太古城的業主掟狗糧!

平日懶係大枝嘢,以為人工高,福利好,最後,都只係一世住德福! ...
人工有幾高?
我睇死佢最多四萬港幣

命格有高低,行運有順逆
紫微斗數白熊王
引用:
原帖由 紅星加盈 於 2020-9-19 12:06 PM 發表

通常只係五十步笑百步之人
才會出呢啲post
我係二百步笑佢一百步!
佢仲成日也文也武,話自己成日去泰國嘆世界,但就連美國都未去過!
早我哋六年工作賺錢,仲係咁勁嘅公務員!
唔係應該有本事住上太古城咩?
做乜成班兜踎,一世屈係公屋 feel嘅德福,俾人掟狗糧?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-19 12:08 PM 發表

主要係 太古城 只是平民屋苑,而且殘舊。
退休人士應該住寶馬山,朝朝晨運身體好!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-19 12:30 PM 發表

退休人士應該住寶馬山,朝朝晨運身體好!
退休就番加拿大丶澳洲喇

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]