• 瀏覽: 8,922
  • 回覆: 57
湯文亮:國內人士報復式買樓  銀主盤唔夠賣

尋日葉劉貼文說行山見到成個山都係銀主盤街招,於豪宅市場引來一時佳話。
原來事件仲有後續,湯文亮有就此事在臉書上回應葉劉,認為滿山街招只是嚇人的技倆:
「老實說,行山的人怎會睇賣樓街招,而點解有人貼到成個山頭都係,就是一些物業代理希望行山的人睇到成個山頭係銀主盤街招,心慌慌之下將自己擁有物業也賣走,他們就得其所哉」
湯氏認為,葉劉未必知道商場蠱惑招數,反而一等香港解封,「國內人士來港報復式買樓,多多銀主盤都唔夠賣」。

https://hk.finance.yahoo.com/news/湯文亮等國內人士報復式買樓-031920889.html

葉劉如何回應? 燈神今次是否準確? 拭目以待。

熱賣及精選
其實通街貼賣樓街招, 也是違法。 

忠誠今日拍賣13項物業未獲承接,全數收回
A
A
A

肺炎疫情自9月初開始緩和,樓市一度交投急增,但目前逐漸冷卻。忠誠拍賣日內推出13項物業拍賣,雖然有逾20人到場,但大多物業無人問津,就算偶爾有物業獲得承價,亦未有競價,最終未到底價收回。

忠誠拍賣日內推出13項物業拍賣,其中包括全港首個綠置居項目,位於新蒲崗景福街的景泰苑單位。拍賣物業為21樓10號單位,拍賣價為綠表價498萬元,比起業主2017年以290萬元買入,拍賣價已經高出逾7成,但就算有人承接,最終亦未到業主底價收回,持貨3年已經賺逾7成仍然未能滿足業主。

忠誠拍賣鄭世傑指,疫情自上月尾逐漸緩和,並由於持續復發而嚴峻的疫情,令原本不少業主減價售盤,市場成交量急增。不少未售出單位的業主眼見市場熾熱,紛紛調高售價一至兩成,令目前市場交投反而突然淡靜。業主叫價企硬,就算市場上有大量買家,都轉為觀望態度,偶爾有成交,都只有稀缺高投資價值的物業,又或有部分銀主盤可以售出,相信情況可能要維持到本月尾才會轉變。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-9-16 07:15 PM 發表

其實通街貼賣樓街招, 也是違法。
要嚴厲打擊

我係AA 都頂唔順佢膠UP,非永久居民要比總樓價30%印花稅,佢真係當大陸人係水魚.
在樓價上升的同時,就算有件低同類單位成交價10%的貨,香港都未必肯比15%稅啃何況30%.

引用:
原帖由 chkwong 於 16/9/2020 20:24 發表

要嚴厲打擊
辛苦了清潔工人。

回覆 引用 TOP

依家大陸點摞錢落香港?找換舖比差佬屌左

博士收到了

回覆 引用 TOP

湯生係咪有內幕消息, 知道內地商人最近賺咗好多錢, 需要搵地方花掉?

官方數字雖然唔太差, 但就肯定唔係一片繁華既景像, 所以內地商家唔需要一通關就趕落嚟賣樓套現, 已經還得神落.

人笑湯生太瘋癲, 湯生笑人看不穿, 定係掉返轉?

一定要親身買賣?

委託其他人做買賣唔得呀?
引用:
原帖由 zenith 於 2020-9-16 09:30 PM 發表

湯生係咪有內幕消息, 知道內地商人最近賺咗好多錢, 需要搵地方花掉?

官方數字雖然唔太差, 但就肯定唔係一片繁華既景像, 所以內地商家唔需要一通關就趕落嚟賣樓套現, 已經還得神落.

人笑湯生太瘋癲, 湯生笑人看不穿, 定係掉返轉? ...

佢之前好似叫人沽樓買滙豐,專家🖕

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mikis 於 2020-9-16 08:57 PM 發表

我係AA 都頂唔順佢膠UP,非永久居民要比總樓價30%印花稅,佢真係當大陸人係水魚.
在樓價上升的同時,就算有件低同類單位成交價10%的貨,香港都未必肯比15%稅啃何況30%. ...
貧窮限制咗你嘅想象力,我有個親戚真喺俾多30%買咗黃大仙中心

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2020-9-16 09:33 PM 發表

一定要親身買賣?

委託其他人做買賣唔得呀?
唔使簽名? 我未試過業主簽名係搵委託人既

回覆 引用 TOP

只說國內人直6接貨,甘心樓價仍然彼人炒貴脫離購買力。賣港賊何其多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mikis 於 2020-9-16 08:57 PM 發表

在樓價上升的同時,就算有件低同類單位成交價10%的貨,香港都未必肯比15%稅啃何況30%. ...
30%我睇算少。。
正路100%
香港樓系本地人須求(住)為主。
佢捨得比100%,政府敢收。。
政府甘至對得住香港。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]