• 瀏覽: 2,657
  • 回覆: 26
  • 追帖: 3
我 家姐 爸 媽 住緊公屋,公屋名得我地4個,
可唔可以同時間:
1,爸+媽抽綠表
2,我同我老婆抽白表
3,家姐同佢老公抽白表

熱賣及精選
引用:
原帖由 Ryohelwai 於 2020-9-15 12:34 PM 發表

我 家姐 爸 媽 住緊公屋,公屋名得我地4個,
可唔可以同時間:
1,爸+媽抽綠表
2,我同我老婆抽白表
3,家姐同佢老公抽白表
綠表要全家庭有戶籍都一齊入,如資產收入唔過,直接用三張白表,如有長者機會反而較綠長更高

引用:
原帖由 kpchanaaa 於 2020-9-15 12:46 PM 發表

綠表要全家庭有戶籍都一齊入,如資產收入唔過,直接用三張白表,如有長者機會反而較綠長更高
如果我爸係公屋主戶,可以都申請白表?

引用:
原帖由 Ryohelwai 於 2020-9-15 12:52 PM 發表

如果我爸係公屋主戶,可以都申請白表?
可以,買到後再退公屋,甚至可比有戶籍仔女,如果佢再審查資格都符合

第一日已經萬三人申請,都唔知會超幾多倍,吾知點解還要減價至六折出售

引用:
原帖由 炎夏懷舊的流彈 於 2020-9-15 01:13 PM 發表

第一日已經萬三人申請,都唔知會超幾多倍,吾知點解還要減價至六折出售
典型的倒果為因論述。

事實係:
今期居屋以市價6折發售,首日已吸引萬三人申請。

想大d 機會真係一定要加長者

引用:
原帖由 omnest 於 2020-9-15 01:27 PM 發表

典型的倒果為因論述。

事實係:
因今期居屋以市價6折發售,故首日已吸引萬三人申請。
今日公佈由63折減到6折

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ryohelwai 於 2020-9-15 01:27 PM 發表

想大d 機會真係一定要加長者
直情可以話如想買鑽石山,一定要加長者

即係如果要用綠表,我同老婆用白表,只可以我從公屋除名

引用:
原帖由 kpchanaaa 於 2020-9-15 01:38 PM 發表

直情可以話如想買鑽石山,一定要加長者
想問我爸過左60歲,如果只係爸媽抽白表中左,銀行會唔會大機會唔批按揭?

引用:
原帖由 Ryohelwai 於 2020-9-15 04:48 PM 發表

想問我爸過左60歲,如果只係爸媽抽白表中左,銀行會唔會大機會唔批按揭?
只要信貸紀錄唔差,就算冇收入,一般加你地做諮詢人都會批,你唔放心就四個人(兩對夫妻)一張白表,同佢聯名業主,長遠間屋都係屬於你的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ryohelwai 於 2020-9-15 01:59 PM 發表

即係如果要用綠表,我同老婆用白表,只可以我從公屋除名
要先甩名,否則綠白兩表都有你名,會被DQ,反而三張白表就買到先去甩名

引用:
原帖由 kpchanaaa 於 2020-9-15 05:55 PM 發表

要先甩名,否則綠白兩表都有你名,會被DQ,反而三張白表就買到先去甩名
想問下如申請綠表,家姐已婚,姐夫本身唔係個公屋名入面,申請綠表時使唔使加埋姐夫個名?

引用:
原帖由 Ryohelwai 於 2020-9-15 06:33 PM 發表

想問下如申請綠表,家姐已婚,姐夫本身唔係個公屋名入面,申請綠表時使唔使加埋姐夫個名?
借一借用,唔該哂^^

我想請問用綠表申請居屋, 家有三人包括媽咪, 我同家姐,
但家姐已婚,姐夫本身唔係個公屋名入面,而姐夫自己本身有物業, 請問係未無資格去申請居屋呢? 謝謝!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]