• 瀏覽: 9,586
  • 回覆: 72
  • 追帖: 1
有條阿伯成日講,買樓要買真市區
呢個極之on9和老土概念,信佢就大件事

咪叫真市區先?
油尖旺?觀塘深水步?
定灣仔、西環、銅鑼灣呀?

妖,呢d所謂真市區,你請我都唔想住
唔好講環境污染空氣差,唔好講車聲浪,唔好講光污染
單單每日揸車返屋企,周末出去,塞車塞到你爆炸
望住朋友三號幹線揸車爽到爆返荃西,你仲塞緊人地已在家飲茶

真市區哦,周街老鼠、執紙皮阿婆,後巷污糟
又多一樓一,黑社會

我都唔明做乜要住「真市區」,呢d咁on9的想法
香港地全部東西南北都一個小時車程
成個香港都係「大都會區」
邊有人去選個又殘又臭又唔方便的老屎弗區住

最緊要近地鐵或火車,樓下附近有太商場,有海景或開揚景,空氣較好,先叫住得人,真住人區

熱賣及精選
引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-9-15 11:59 AM 發表

咪叫真市區先?
油尖旺?觀塘深水步?

真市區哦,周街老鼠、執紙皮阿婆, ...
天水圍WSP 吃香

IT 至愛,手提電話訊號強

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29397323&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-9-15 11:59 AM 發表

咪叫真市區先?
油尖旺?觀塘深水步?

之所以愛海頌滯銷有原因

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28965088&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

回覆 引用 TOP

收租就真市區會容易出租。
自住就睇自己要求及生活圈子。有人喜歡靜;有人喜歡落樓就咩都有。有人鍾意渣車,有人情願坐地鐵小巴巴士。。。
百貨應百客,如果個個要求一樣,就唔會全港市區郊區離島山頂等等都有人住啦。

引用:

咪叫真市區先?
油尖旺?觀塘深水步?

少俠,各人有各人所好,樓價反映一切,海景商場呢啲唔係個個鐘意

回覆 引用 TOP

何文田
覺士道
奧運站果d
太子道
九龍塘

唔好話唔係市區呀

事實區區都會賣得出價,但市區會貴郊區會平
但如果個市吾係再好似呢十年咁,郊區就會比市區跌得更多
加上市區冇乜供應
所以長遠十年以上計,市區是保值之選
香港人窮,又話玩移民,還是主打剛需方便番工最實際,本地用家盤就最安全
市區+地鐵+兩房+不要太舊,是入九運后王道公式

引用:
原帖由 lkslls 於 2020-9-15 12:25 PM 發表

何文田
覺士道
奧運站果d
太子道
九龍塘

唔好話唔係市區呀
太貴了,根本不是剛需,好難放
如果一心只想待在香港多十年廿年,只會考慮方便上工+兩房+不太舊+一千萬以下

回覆 引用 TOP

只有鐵路盤高層先係剛需

引用:
原帖由 ah-hoho 於 2020-9-15 12:20 PM 發表

收租就真市區會容易出租。
自住就睇自己要求及生活圈子。有人喜歡靜;有人喜歡落樓就咩都有。有人鍾意渣車,有人情願坐地鐵小巴巴士。。。
百貨應百客,如果個個要求一樣,就唔會全港市區郊區離島山頂等等都有人住啦。 ...
事實度度都有人租,除非超山卡LA之外,但回報就800萬以下首選

回覆 引用 TOP

引用:

咪叫真市區先?
油尖旺?觀塘深水步?

住可以住郊區深山又平又大仲正,但保值就要市區!!

引用:
原帖由 牛腩飯 於 2020-9-15 12:29 PM 發表

只有鐵路盤高層先係剛需
話想移民,但大多數人仍然要留港搵食,所以兩房+一千萬以下+市區+不太舊+地鉄,基本上已經係冇得吾買

以後豪宅三千萬以上可能要靠大6移民買,但佢地好難捉摸,根本博吾過
(所以九龍站勁波動)

回覆 引用 TOP

大西北唔好住,唔好搬入去巳爆滿,住市區好返工方便乜都有

回覆 引用 TOP

市區大把旺中帶靜靚環境既樓,睇你買唔買得起姐。九龍塘、何文田、太子道大把。

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-9-15 12:26 PM 發表

事實區區都會賣得出價,但市區會貴郊區會平
但如果個市吾係再好似呢十年咁,郊區就會比市區跌得更多
加上市區冇乜供應
所以長遠十年以上計,市區是保值之選
香港人窮,又話玩移民,還是主打剛需方便番工最實際,本地用家盤就最安全
市區+地鐵+兩房+不要太舊,是入九運后王道公式
...
四小算唔算

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]