• 瀏覽: 19,010
  • 回覆: 242
  • 追帖: 7
中國只有三個城市,有買貴,無買錯!因為只有呢三個城,最有 resell value!

呢三個市,就係上海、深圳、北京!

其他地方幾大幾靚幾平都無用,萬一你想賣,隨時兩三年都賣不出,why?因為有無限量供應!

而深圳,已經無乜地,起無可起,但人口已經有二千萬喎!唔通改埋綠化地起咩?相信短期內都不會!因為咁會破壞整體佈局,破壞咗壯觀的氣勢!

而且,對於香港人來說,上海、北京都遠!
咁首選當然是深圳!

基本上,你係深圳,無論幾時,只要係買商品房都升!

你睇新秀個邊,成二十年樓,當初幾十萬買來,宜家已經升到三、四百萬!

你買中山,不會日日返去住!

深圳就可以了!

所以,香港人要買大陸樓,一定買深圳樓!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-15 02:52 AM 發表

中國只有三個城市,有買貴,無買錯!因為只有呢三個城,最有 resell value!

其他地方幾大幾靚幾平都無用,萬一你想賣,隨時兩三年都賣不出,why?因為有無限量供應!

而深圳,已經無乜地,起無可起,但人口已經有二千萬喎!唔通改埋綠化地起咩?相信短期內都不會!因為咁會破壞整體佈局,破壞咗壯觀的氣勢!

而且,對於香港人來稅,上海、北京都遠!
咁首選當然 ...
我就買香港樓  租出去都貴D

引用:
原帖由 diners2006 於 2020-9-15 03:17 AM 發表

我就買香港樓  租出去都貴D
你估個個都有錢買樓放租咩?好多係退休兩夫婦自住,唔駛同小輩一齊住咁迫!但又隨時可以返香港,時間只是多上水十零分鐘!

而且,深圳日常生活,物價始終比香港平,公園又大,可以晩晚去跳舞,大把免費娛樂!

連工聯會d律師,都話大陸 d 法律,比香港完善!
買賣樓宇,係要你全家人簽同意書,先可以賣,包無爭議!

唔信自己問工聯會律師啦!

愛國人士,退休無理由唔揀深圳!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-15 03:42 AM 發表

你估個個都有錢買樓放租咩?好多係退休兩夫婦自住,唔駛同小輩一齊住咁迫!但又隨時可以返香港,時間只是多上水十零分鐘!

而且,深圳日常生活,物價始終比香港平,公園又大,可以晩晚去跳舞,大把免費娛樂!

連工聯會d律師,都話大陸 d 法律,比香港完善!
買賣樓宇,係要你全家人簽同意書,先可以賣,包無爭議!

唔信自己問工聯會律師啦!

愛國人士,退休無理由唔揀深圳! ...
都係果句啦,等每日150個唔再來香港,先好再吹

退休人士都要去爭貴樓?

引用:
原帖由 前後抽插 於 2020-9-15 07:52 AM 發表

都係果句啦,等每日150個唔再來香港,先好再吹
深圳每日新移民1100人

香港每日150人

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-15 02:52 AM 發表

咁首選當然 ...
廣州唔得?

引用:

咁首選當然 ...
深圳有大把後花園,唔使急

回覆 引用 TOP

深圳水位都好高

國內買樓,連大陸人都奶嘢?有位尊家更好笑,買國內樓要做資本風險評估,夠錢承受爛尾風險至好買啞!

深圳仲有大把供應。上年年尾返鄉下見到由橫崗去鹽田大把新屋苑冇人住。

引用:

咁首選當然 ...
深圳樓有限購令(香港難上車)

引用:
原帖由 hl1723 於 2020-9-15 10:29 AM 發表

廣州唔得?
朝早新抱 call 你,菲姐病了,麻煩兩老接孫仔放學,兼送去補習學琴煮飯,明天未好,明天都要再來!
住廣州得咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 仲夏存在了核心 於 2020-9-15 01:38 PM 發表

深圳樓有限購令(香港難上車)
兩夫婦買來養老,剛剛好!

引用:
原帖由 得閒看看 於 2020-9-15 01:38 PM 發表

深圳仲有大把供應。上年年尾返鄉下見到由橫崗去鹽田大把新屋苑冇人住。
你假期先上去,當然無人,一到返學日子,又有老人家帶小朋友過來!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]