• 瀏覽: 15,134
  • 回覆: 145
  • 追帖: 8
我爸爸上年退休,因香港屋企細,及我太太不想同我爸爸住,所以同老豆傾好係大灣區買樓比作佢住,幫我地睇屋,作佢自己揸住成百萬退休金慢慢洗咁,但我同太太只可以攞到20萬做首期,5知選邊度好,求指點,謝謝

熱賣及精選
Ching,20萬首期可能近香港就少了。惠州,中山,肇慶江門,呢邊二綫城市去搵下比較選擇多d,youtube上邊好多介紹視頻,😄,睇下自己啱邊個城市

順德得5得呢,因我爸爸係順德人黎,但係我5知兀現在順德點樣

肇慶啦冇得輸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 布宜諾斯 於 2020-9-11 05:06 PM 發表

順德得5得呢,因我爸爸係順德人黎,但係我5知兀現在順德點樣
20萬首期 最多只可以買80萬左右嘅細單位,順德市區估計搵唔到,對面河中山南頭鎮哩邊可能會有
另外搜咗下 順德均安鎮有個叫藍光碧桂園錦瀧灣嘅新盤90萬三房送裝修,,
屬於順德範圍,不過均安鎮去順德市區比從中山南頭鎮過去更加遠

回覆 引用 TOP

而家惠州都要萬二一平方。
而家啲純住樓最細都有80幾平方,毛坯冇裝修都要30萬首期。
買公寓就細啲但係你一定後悔。
買舊嘅又要俾稅俾雜費,20萬真係冇乜選擇仲要睇下你係人民幣定港幣。

回覆 引用 TOP

買三線城市二手樓應該得

吃少一包煙都買到樓啦!
https://www.youtube.com/watch?v=AV450vtoBQU&t

回覆 引用 TOP

東坪洲可以嗎?

回覆 引用 TOP

中山生活習慣、語言、飲食 都少適應問題

回覆 引用 TOP

有錢當然在 珠海 ,因為近 。回香港方便 ,要平些就中山 ,環境一流,但珠海和中山 如果我要求的 一定要生活配套很好的 ,這些荒地一大堆,不要買 ,要買就石岐,東區 我只熟中山 ,做左一世人 退休當然要生活好些 。

引用:
原帖由 布宜諾斯 於 2020-9-11 04:48 PM 發表

我爸爸上年退休,因香港屋企細,及我太太不想同我爸爸住,所以同老豆傾好係大灣區買樓比作佢住,幫我地睇屋,作佢自己揸住成百萬退休金慢慢洗咁,但我同太太只可以攞到20萬做首期,5知選邊度好,求指點,謝謝 ...
廿萬首期加六年私貸,中山東區居屋,巿中心,不過到行兩層樓梯,勝在十五分鐘內步行生活圈,衣食住行公園都齊。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 布宜諾斯 於 2020-9-11 04:48 PM 發表

我爸爸上年退休,因香港屋企細,及我太太不想同我爸爸住,所以同老豆傾好係大灣區買樓比作佢住,幫我地睇屋,作佢自己揸住成百萬退休金慢慢洗咁,但我同太太只可以攞到20萬做首期,5知選邊度好,求指點,謝謝 ...
肇慶方便20萬首期應該有盤

回覆 引用 TOP

章木頭吧 我2年前睇都是60萬有找 唔大但樓底高可分兩層
橫琴都有依類樓的

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]