• 瀏覽: 378,268
  • 回覆: 1,851
  • 追帖: 141
引用:
原帖由 亂來的攻擊 於 2020-9-6 12:06 發表

住得舒服最耍緊,不一定要屈在香港,天涯何處冇芳草
屆喺香港d窩居真係想爆…好想快d退休上去住

引用:
原帖由 sy646 於 2020-9-6 12:09 發表

Really?
肯定有商場,但不會像華發商都般大型。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-9-6 12:11 發表

入嚟撐下先,雖然我有排都未退休。
不過我退休,都應該會去上海或南京長住。

...
嘩…南京都有!勁喎師兄👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 persiancat 於 2020-9-6 12:11 發表

三鄉、斗門、金灣、神灣、中山市區、珠海市區都有好多退左休嘅香港人,約去玩超方便。

其實越黎越多快速公路網,三鄉交通會越黎越方便,但係又唔會好似中山市區東面咁,黎緊有産業人口結構大轉型,生活成本會爆升,人口激增。

買樓用黎退休或投資真係好唔同,要擇得啱。 ...
對!好同意師兄見解!
買“方便”往往好貴,能用較低價錢買到另一種方便又係另一玩法,退休最緊要係住得舒服!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RolexSA 於 2020-9-6 12:18 發表

幾個朋友都買咗斗門碧水岸?!
購物配套係差左啲,買生活用品ok,但行街購物要叫車或者自己揸車,佢哋話生活開心.

我仲有幾年退休15 16中....
諗得嚟都啱,香港好難擁有嘅生活質素,上去容易好多架!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lcslch 於 2020-9-6 12:33 發表

坐公交係咪唔方便?,始終珠海冇地鐵,不過我喜歡行路當做運動  
其實公交都方便,我喺市區坐過,唔好繁忙時間撘都ok

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thunderpig 於 2020-9-6 13:13 發表

有無相可以參考一下呀?同埋樓價大概幾錢?幾多年業權?
師兄可自行搵AA介紹😁

引用:
原帖由 thunderpig 於 2020-9-6 13:18 發表

大概幾錢到呀?
別墅你預兩球至五球…未計裝修!

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2020-9-6 13:26 發表

手快有,手慢無,我買時見好多本地買。。。
我信緣份…🤣平沙有D盤望到海,幾渡假feel

引用:
原帖由 persiancat 於 2020-9-6 13:30 發表

中山珠海嘅市區、泛市區(例如香洲、保十琴、航空新城、石歧、東區、馬鞍島、岐江新城、火炬、翠亨)越黎越貴就好肯定,始終係國家大灣區戰略重㸃高速發展創科產業嘅區域。規劃係到2035年,兩市人口都超過500萬,GDP可以有望2億,好誇張。

所以沈生咪叫大家去郊區或鎮區、甚至肇慶新城買樓退休,先搞清楚要追求投資升值定係平靚正嘅退休生活,再搵啱自己嘅產品,百貨應百客。 ...
我買時從未睇過沈生或其他AA嘅片,只係從自己需要去搵樓,退休唔使住市區因我細個住新界村屋,知道分別所以揀樓時好清楚偏郊有咩優缺點!
當然投資為主就唔應揀太偏啦…😁

引用:
原帖由 persiancat 於 2020-9-6 13:32 發表

各有各好,斗門返香港快過中山市區。
比我揀都未必住中山市區,我喜歡觀山水個環境多d🤗

引用:
原帖由 漆哥 於 2020-9-6 13:32 發表

海泉灣?中旅樓盤信唔信得過?
係咪高欄港那邊,應係渡假feel

引用:
原帖由 persiancat 於 2020-9-6 13:38 發表

遲D香港單牌車可上廣東省(未咁快落實),仔女上黎好方便。大陸咁多好玩好食嘅地方,佢地都唔知幾想放假上黎嘆世界,三代共聚天倫。
係就更方便啦!我坐過朋友車過,但乘客一定要在珠海口岸落車係唯一缺點

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ckf2148 於 2020-9-6 14:07 發表

哈,確是,那段時間我也在內地生活.
但最重要的是內地配送設施完善.
只要學會手機生活,足不出門,衣食無憂.
如果你想出小區要先在小區門口量體溫
登記取證才可外出.
回來也要量體溫交回證明才可入小區,
沒證的一律不準進入.便是業主也沒例
外.
過年後所有在高危區(例如湖北)回來的要先去街
道登記.隔離14日才可回來.
那段時間我真的認為,留在小區比出街更安全架. ...
正是正是!師兄道出重點!我家姐都係長居國內彿山,佢都有提過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前往平平弟弟 於 2020-9-6 14:21 發表

我當初買個度就係喜歡佢近金灣情侶路,出屋苑過一條天橋就到!車牌就等返去長住睇情況就搞!
旅行就一定,中國西部地大物博可以慢慢去!
我正有徵西計劃…由四川、雲南再去新彊…

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]