• 瀏覽: 392,182
  • 回覆: 6,920
  • 追帖: 142
引用:
原帖由 happyfatcats 於 8/10/2020 12:26 PM 發表

明白, 祝願師姐一切順利🙏
Thanks

世上蠢人太多
熱賣及精選
引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-10-8 09:47 AM 發表

投資兼自住買大陸樓擺擺下就升…
學似博士以前11年咁,將東門層樓換幾間唐家灣,家下已升幾倍…我睇佢不出五至十年,又會換其他新發展有潛力嘅區份! ...
佢好似換左4間 但果時應未有限購? 現在珠東 只能買一間。。 橫琴太貴。。 反而唐家 深珠去深圳富戈區南山 有機會跑出 抵玩 南山區均價都十萬有多了

引用:
原帖由 kirikala 於 8/10/2020 01:13 PM 發表

師姐買左邊個盤
金灣航空新城的,費時成日掛咀邊

世上蠢人太多
引用:
原帖由 ff88 於 2020-10-8 09:16 AM 發表

依家咁多源頭不明,睇黎通關無期 可能又好快work from home 同停課
唉。。 中秋果4日。。。 慘了 有排返唔到大陸

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-10-8 07:35 AM 發表

我都係咁話!平沙、肇慶都較低門檻,由幾十萬至一百鬆d,過幾年退休自住剛剛好發展成形,冇咁快退休租住比人兼長線投資又得!
平沙 有條橋 遲d可直接去江門果邊 另外10年後退休又得 加上成熟左 應可升2倍以上 賣出又得 再買遠d

引用:
原帖由 初出熱身 於 2020-10-7 10:26 PM 發表

師兄,放心好了,其實又唔一定要識番啲香港人做朋友嘅,隨緣緣吧,大陸人都可以交朋友啫……你搬返大灣區住,總會認識到同交到朋友嘅,例如:屋苑嘅左鄰右里,啱傾咪同人做朋友,多啲來往;唔啱傾嘅,咪少啲/唔來往,見到面咪打聲招呼就算啦 ...
珠海西 全部本地人都係白話 溝通無問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ff88 於 2020-10-7 09:25 PM 發表

我好記得沈博士講過,話佢呀媽40幾歲時用幾十萬走左去元朗大棠買左幢3層村屋用黎將來退休用,佢地仲笑呀媽咁早買定又買咁遠,放假入去要搭幾個鐘車。幾十年後依家幢村屋都千幾萬,交通時間當然快左好多啦。
所以就算無能定買方便既區域,遠D平D都要買定先,依家國內仲係高速發展中,公路網絡十年八年可能已經快幾倍時間。 ...
大陸起野好快 又唔似要香港咁 立法會投票 所以5-10年就可成熟了 所以珠海西買得過

引用:
原帖由 天屯元 於 2020-10-8 13:19 發表

大陸車位又平 大陸退休 得閒楂架車 在珠海周圍去 希望遲d可整個大灣區或廣東都可單牌  又可得閒揸架車返香港渡假 正 養車又平過香港
遲早嘅事…咁樣大橋先收支平衡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 12:07 PM 發表

原來係咁
上面師兄講得啱,如果不是自己戶口直接轉到開發商戶口,而用另外第三者轉錢到發展商戶口,是要補簽代付款聲明書

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天屯元 於 2020-10-8 13:27 發表

佢好似換左4間 但果時應未有限購? 現在珠東 只能買一間。。 橫琴太貴。。 反而唐家 深珠去深圳富戈區南山 有機會跑出 抵玩 南山區均價都十萬有多了 ...
佢共換左五間,當年未限購,每間約五十萬到,而家升到三百啦!我估佢唔放都係等條橋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-10-8 07:51 AM 發表

呢個都係我揀珠海退休的一大主因!外國唔係差,但講食嘢就係缺好多!通關後要上去報復式搵美食…泥燴雞、酸菜魚、無米粥😍😋😋
剛睇左食泥燴雞個集,真係好吸引,仲有斗門食牛扒好正

引用:
原帖由 happyfatcats 於 2020-10-8 12:08 發表

真心讚👍

過年前我哋每週末都會去珠海,原因大家都明!
初頭係滴滴周圍去,後期就轉用巴士,見到有興趣的地方就落車,當觀光巴士咁坐.
真係好懷念,好想快啲返去抖抖氣😌 ...
話唔定我哋喺公交車上偶遇過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天屯元 於 2020-10-8 13:30 發表

平沙 有條橋 遲d可直接去江門果邊 另外10年後退休又得 加上成熟左 應可升2倍以上 賣出又得 再買遠d
叫黃茅海大橋
所以我都睇好江門個罕有別墅盤囉…可惜未有子彈

引用:
原帖由 fourth 於 2020-10-8 09:39 AM 發表

海玥灣雖然未開盤,但戶型已有
98㎡3房和116㎡3房
https://zhuhai.ihouse.ifeng.com/news/2020_09_30-53252595_0.shtml
個則好靚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雙魚王子 於 2020-10-8 14:10 發表

剛睇左食泥燴雞個集,真係好吸引,仲有斗門食牛扒好正
唔買樓或未買都要去朝下聖

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]