• 瀏覽: 392,186
  • 回覆: 6,920
  • 追帖: 142
引用:
原帖由 ic002 於 8/10/2020 10:38 AM 發表

這種情況,很大可能要簽 代付款委託聲明書
「代付款委託聲明書」是什麼來的,請教

世上蠢人太多
熱賣及精選
引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 08:40 AM 發表

我意思係用找換店經我和老公兩個戶口再轉入發展商戶口😅
師兄有冇聽過上限20萬無咁易被查呢個「傳言」
問咗x寶話唔關事喎
最好做一些風險管理……
首先,跟發展商商量,把7天限期拉長到14天,原因是兌換大額人仔不方便,承諾每天轉,或者每兩天轉一點,14天內可以轉曬!

其次係找相熟嘅找換店,把每天換人仔嘅額度減少,係麻煩D,但萬一有事,被鎖金額都會細D!

第三,每次轉錢比發展商,都要要求當天就見到發票,保障自己!

第四,用同業主同名戶口過數比發展商,避免誤會!

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 11:28 AM 發表

「代付款委託聲明書」是什麼來的,請教
你用自己戶口入比發展商,唔需要簽呢份文件,好似我咁,連大陸戶口都無,要搵人代付先要簽

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-10-8 09:47 AM 發表

投資兼自住買大陸樓擺擺下就升…
學似博士以前11年咁,將東門層樓換幾間唐家灣,家下已升幾倍…我睇佢不出五至十年,又會換其他新發展有潛力嘅區份! ...
大灣區發展中,有閒錢吾怕買黎擺下。肇慶好似中係不限購

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 11:26 AM 發表

恭喜師兄!
發展商換咗領導人要趕年結,要求盡快找數無得再拖,疫情遲遲通唔到關,做唔到按揭唯有轉一次過俾
應是個盤太好賣,不想等你,你一退就有人要你個單位

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 11:20 發表

趕唔切啦😭
如你搵開嘅找換店係老字號,最近又成功匯大額都應該冇問題!
剛問過我匯款那間,佢建議你如擔心的話,到款後立即轉去另一個戶口,而暫時佢公司未有發生凍結戶口情況,剛有一筆幾百萬也順利到戶,戶主到款便即轉走了,以防被查…但她重申,公司匯款人長期運作,錢係乾淨就唔怕被查。

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-10-8 11:48 AM 發表

如你搵開嘅找換店係老字號,最近又成功匯大額都應該冇問題!
剛問過我匯款那間,佢建議你如擔心的話,到款後立即轉去另一個戶口,而暫時佢公司未有發生凍結戶口情況,剛有一筆幾百萬也順利到戶,戶主到款便即轉走了,以防被查…但她重申,公司匯款人長期運作,錢係乾淨就唔怕被查。 ...
這個是真的,我說過我之前分批由自己中銀滙到國內自己中行,但約一個多月後就涷期了國內中行戶口.
到滙後立即滙到發展商。

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-10-8 06:40 AM 發表

海玥灣未開盤的,由龍光同鵬瑞合作,有機會有細少少嘅則,到時再睇下😉
如果要河海景又近交通配套,留意下斗門湖心路(已有樓盤)及將來黃楊河近雙湖大橋南邊那地塊(未建)。
又或者遠少少時代水岸都幾靚,但唔知賣晒未?😜 ...
時代水岸我都中意,但望河景好似得返169超大積。Lump sum較大。

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-10-8 06:54 AM 發表

嗱…又唔好話我多事,有師兄姐或其家人可能唔鍾意,國維對面個山仔背後係市中心墓地!
但呢個地點附近真係好多商場,近富華里之餘又近摩爾廣場及Walmart!行街shopping超方便! ...
多謝useful資訊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 08:40 AM 發表

我意思係用找換店經我和老公兩個戶口再轉入發展商戶口😅
師兄有冇聽過上限20萬無咁易被查呢個「傳言」
問咗x寶話唔關事喎
師姐有冇用香港agent? 試吓問可否代付.

小小經驗分享,我係一次性付款,付首期時也遇到同樣問題,問咗相熟找換店,老闆很隱晦地話係有點難度但也可匯,千叮萬囑款到要快快轉走.
咁我驚有問題,就轉問agent,原來佢香港公司可代收港紙,然後轉人民幣去開發商戶口,轉錢入香港公司後要簽一份委託書,列明款項用處.
我就用咗呢個方法,今日尾數也付清,約了週末再簽文件.😊

引用:
原帖由 靚太。唔易做 於 2020-9-10 08:49 AM 發表

同意呀,C兄!洪鶴大橋開通埋就更加方便,港珠澳大橋(珠海口岸)一上車就全程行高速👍🏻

個人感覺屋苑環境舒服,空氣清新,用1元人仔坐公共巴士,3-4個站就到井岸行人街(迷你版深圳東門)、大信新都會、街市,10分鐘都唔洗,好方便。 ...
雖然我將來應該自駕為主,但珠海全市公交和有軌電車不分年齡都是1元真心讚,一次出行遊玩由斗門去香洲再去金灣再斗門,3元搞掂。如果這不是德政,什麼是德政

引用:
原帖由 ff88 於 2020-10-8 11:39 發表

大灣區發展中,有閒錢吾怕買黎擺下。肇慶好似中係不限購
肇慶未限呀!
你唔係想學人摃桿借盡去買嘛?

引用:
原帖由 半夜滴滴手機 於 8/10/2020 11:35 AM 發表

最好做一些風險管理……
首先,跟發展商商量,把7天限期拉長到14天,原因是兌換大額人仔不方便,承諾每天轉,或者每兩天轉一點,14天內可以轉曬!

其次係找相熟嘅找換店,把每天換人仔嘅額度減少,係麻煩D,但萬一有事,被鎖金額都會細D!

第三,每次轉錢比發展商,都要要求當天就見到發票,保障自己!

第四,用同業主同名戶口過數比發展商,避免誤會! ...
多謝分享。
拖咗3-4個月拖唔到了,AA話最多申請多一次延期到12月但會少1%優惠,再俾唔到要當撻定

世上蠢人太多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ltpaki 於 8/10/2020 11:38 AM 發表

你用自己戶口入比發展商,唔需要簽呢份文件,好似我咁,連大陸戶口都無,要搵人代付先要簽
原來係咁

世上蠢人太多
引用:
原帖由 fourth 於 2020-10-8 11:53 發表

這個是真的,我說過我之前分批由自己中銀滙到國內自己中行,但約一個多月後就涷期了國內中行戶口.
到滙後立即滙到發展商。
咁師兄個戶口解凍未?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]