• 瀏覽: 392,187
  • 回覆: 6,920
  • 追帖: 142
引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 08:40 發表

我意思係用找換店經我和老公兩個戶口再轉入發展商戶口😅
師兄有冇聽過上限20萬無咁易被查呢個「傳言」
問咗x寶話唔關事喎
記得你個南商戶口匯港幣上去都限結匯5萬美元/年
可否同銀行申請放寬?

熱賣及精選
引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-10-8 07:35 AM 發表

我都係咁話!平沙、肇慶都較低門檻,由幾十萬至一百鬆d,過幾年退休自住剛剛好發展成形,冇咁快退休租住比人兼長線投資又得!
到之後發展成型,吾鍾意賣左佢換再遠D平D既地方,仲有錢袋下

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-10-8 07:51 AM 發表

呢個都係我揀珠海退休的一大主因!外國唔係差,但講食嘢就係缺好多!通關後要上去報復式搵美食…泥燴雞、酸菜魚、無米粥😍😋😋
依家咁多源頭不明,睇黎通關無期 可能又好快work from home 同停課

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 07:53 AM 發表

dc兄, 又要請教你匯錢問題,我依家要7日內付清餘額百幾萬人仔,所以一定要經找換店🙄
我想分幾次用兩個戶口打入發展商戶口,聽人講係咪一次唔好多過20萬x4次;還是一次3-40萬分3次會好啲? ...
我用開多年既找換店就係咁講,吾好過廿萬一畢數,多既要分開幾個戶口。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-10-8 06:40 AM 發表

海玥灣未開盤的,由龍光同鵬瑞合作,有機會有細少少嘅則,到時再睇下😉
如果要河海景又近交通配套,留意下斗門湖心路(已有樓盤)及將來黃楊河近雙湖大橋南邊那地塊(未建)。
又或者遠少少時代水岸都幾靚,但唔知賣晒未?😜 ...
海玥灣雖然未開盤,但戶型已有
98㎡3房和116㎡3房
https://zhuhai.ihouse.ifeng.com/news/2020_09_30-53252595_0.shtml

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 07:53 AM 發表

dc兄, 又要請教你匯錢問題,我依家要7日內付清餘額百幾萬人仔,所以一定要經找換店🙄
我想分幾次用兩個戶口打入發展商戶口,聽人講係咪一次唔好多過20萬x4次;還是一次3-40萬分3次會好啲? ...
A姐點解不按揭?
國內無其不有,我已網簽"備案",只差上去公証就正式"預告"(即有法律效力)了

引用:
原帖由 ff88 於 2020-10-8 09:13 發表

到之後發展成型,吾鍾意賣左佢換再遠D平D既地方,仲有錢袋下
投資兼自住買大陸樓擺擺下就升…
學似博士以前11年咁,將東門層樓換幾間唐家灣,家下已升幾倍…我睇佢不出五至十年,又會換其他新發展有潛力嘅區份!

引用:
原帖由 ff88 於 2020-10-8 09:16 發表

依家咁多源頭不明,睇黎通關無期 可能又好快work from home 同停課
冇辦法,只好等疫苗

回覆 引用 TOP

師兄們,有冇天和二期業主。知唔知幾時可收樓。三月有收到信話可能因疫情要延期交樓。現已全復工。是否可按時年底收樓呀!

引用:
原帖由 fourth 於 2020-10-8 09:39 發表

海玥灣雖然未開盤,但戶型已有
98㎡3房和116㎡3房
https://zhuhai.ihouse.ifeng.com/news/2020_09_30-53252595_0.shtml
果然有細則!
不過點都要三球

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 08:40 AM 發表

我意思係用找換店經我和老公兩個戶口再轉入發展商戶口😅
師兄有冇聽過上限20萬無咁易被查呢個「傳言」
問咗x寶話唔關事喎
這種情況,很大可能要簽 代付款委託聲明書

https://youtu.be/yIjpHnunx9o

看完沈博士替港人收樓驗樓時,留意到有部份設備,同港人一般生活習慣有D不同

1:浴室及廚房去水位

在廚房及浴室,均無用現時香港的隔器去水,容易清理雜物。
特別是用浴室,好多女仕用洗面盤清理護膚用品,例如用完海底泥或面部花裝品,日子耐左,做左去水喉淤塞。

雙星洗碗盤,如此接駁
香港少有

2:露台欄杆

此單位用爐油鐵欄,香港多用不銹鋼材料

露台天花只是油漆,日子了風吹雨打,必定快剝落,相信鋪瓷磚或加鋁質天花會耐用D

3:看不到有氣體熱水爐裝置位,只見露台有一個可能見電熱水裝置,有兩個獨立電掣,及有寫有冷熱水喉頭預留位,相信是用作電熱水爐之用。
香港住多是用氣休熱爐,長用長有。
如果此單位是用儲水式熱水爐,未必在冬天時,有享受沐浴樂趣

講出少少意見
樂見大家在大灣區
有港式生活享受

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dcbowling 於 8/10/2020 09:09 AM 發表

記得你個南商戶口匯港幣上去都限結匯5萬美元/年
可否同銀行申請放寬?
趕唔切啦😭

世上蠢人太多
引用:
原帖由 哈囉不見了樓奴 於 2020-9-9 11:49 PM 發表

因為呢個谷好正氣,買左樓嘅可以將真實嘅資訊帶給想買樓嘅人,偶意會有人入嚟惡意柴枱,但都好快知難而退😄
好認同,此谷十分正氣,已爬了幾天文,本想爬完再回應,但去到呢度實在認唔住要跟大家先說個Hi。

內地進步神速,令人欣賞又讚嘆,雖然改善空間仍多,但只要保持客觀的心對待並交流意見就完全冇問題,反正有不足就改進,有好野就讚。

利申:已買珠海樓,準備將來日日散步情侶路,埋頭圖書館,自駕遊遍我國大江南北。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fourth 於 8/10/2020 09:47 AM 發表

A姐點解不按揭?
國內無其不有,我已網簽"備案",只差上去公証就正式"預告"(即有法律效力)了
恭喜師兄!
發展商換咗領導人要趕年結,要求盡快找數無得再拖,疫情遲遲通唔到關,做唔到按揭唯有轉一次過俾

世上蠢人太多
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]