• 瀏覽: 392,184
  • 回覆: 6,920
  • 追帖: 142
引用:
原帖由 ff88 於 2020-10-8 12:36 AM 發表

保利夢想城 係抵架。幾十萬有交易
我覺得180-230萬包精裝果D別墅好有沈博士呀媽果種feel。幾十年後變左黃金
2百萬,香港依家起間3層2100呎村屋都未必埋到尾呀 ...
買啦, 買啦, 買啦 🤣🤣🤣

熱賣及精選
引用:
原帖由 初出熱身 於 2020-10-8 12:13 AM 發表

坦白講,師兄,唔好怪我多事,如果咁嘅價錢,我肯定唔會考慮買金灣,我一定買珠海香洲,以你講依個價錢,已經可以買拱北國維中央廣塲大單位(新樓,好似2套房定3套房),坐享嶺秀城和富華里商塲嘅繁華,返香港又近啲…… ...
我都覺得係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 love1130 於 2020-10-7 23:23 發表

多謝師兄,搵不到海玥灣,在金灣的吧,係咪遲D先開賣?

參看左旁邊的金玥灣。。。哇!哇! 用料好正,豪宅配置,143平要 ¥5百幾萬,過晒Budget lu, haha.

我都係斗門附近留意多D, 要符合甘多要求、又要搵人睇埋風水,需要時間慢慢搵。 ...
海玥灣未開盤的,由龍光同鵬瑞合作,有機會有細少少嘅則,到時再睇下😉
如果要河海景又近交通配套,留意下斗門湖心路(已有樓盤)及將來黃楊河近雙湖大橋南邊那地塊(未建)。
又或者遠少少時代水岸都幾靚,但唔知賣晒未?😜

引用:
原帖由 初出熱身 於 2020-10-8 00:13 發表

坦白講,師兄,唔好怪我多事,如果咁嘅價錢,我肯定唔會考慮買金灣,我一定買珠海香洲,以你講依個價錢,已經可以買拱北國維中央廣塲大單位(新樓,好似2套房定3套房),坐享嶺秀城和富華里商塲嘅繁華,返香港又近啲…… ...
嗱…又唔好話我多事,有師兄姐或其家人可能唔鍾意,國維對面個山仔背後係市中心墓地!
但呢個地點附近真係好多商場,近富華里之餘又近摩爾廣場及Walmart!行街shopping超方便!

引用:
原帖由 ff88 於 2020-10-7 21:25 發表

我好記得沈博士講過,話佢呀媽40幾歲時用幾十萬走左去元朗大棠買左幢3層村屋用黎將來退休用,佢地仲笑呀媽咁早買定又買咁遠,放假入去要搭幾個鐘車。幾十年後依家幢村屋都千幾萬,交通時間當然快左好多啦。
所以就算無能定買方便既區域,遠D平D都要買定先,依家國內仲係高速發展中,公路網絡十年八年可能已經快幾倍時間。 ...
我都係咁話!平沙、肇慶都較低門檻,由幾十萬至一百鬆d,過幾年退休自住剛剛好發展成形,冇咁快退休租住比人兼長線投資又得!

引用:
原帖由 ronaldf929 於 2020-10-7 21:44 發表

原來大家都係睇沈博士嘅YouTube
睇佢或其他中介片係必修課程😎🤣

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-10-8 06:54 AM 發表

嗱…又唔好話我多事,有師兄姐或其家人可能唔鍾意,國維對面個山仔背後係市中心墓地!
但呢個地點附近真係好多商場,近富華里之餘又近摩爾廣場及Walmart!行街shopping超方便! ...
係呀,果個係合羅山墓園,估唔到師兄都幾熟珠海

引用:
原帖由 ff88 於 2020-10-7 20:19 發表

大灣區,飲食文化一定岩香港人,我地上一代大部份都係由廣東移居落香港。
呢個都係我揀珠海退休的一大主因!外國唔係差,但講食嘢就係缺好多!通關後要上去報復式搵美食…泥燴雞、酸菜魚、無米粥😍😋😋

dc兄, 又要請教你匯錢問題,我依家要7日內付清餘額百幾萬人仔,所以一定要經找換店🙄
我想分幾次用兩個戶口打入發展商戶口,聽人講係咪一次唔好多過20萬x4次;還是一次3-40萬分3次會好啲?

世上蠢人太多
引用:
原帖由 初出熱身 於 2020-10-8 07:49 發表

係呀,果個係合羅山墓園,估唔到師兄都幾熟珠海
咁啱我舊年經過富華里週邊實地見到😁
仲記得摩爾廣場對面起緊新樓,現睇返先記得叫嶺秀城·壹號!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 07:53 發表

dc兄, 又要請教你匯錢問題,我依家要7日內付清餘額百幾萬人仔,所以一定要經找換店🙄
我想分幾次用兩個戶口打入發展商戶口,聽人講係咪一次唔好多過20萬x4次;還是一次3-40萬分3次會好啲? ...
我未試過直接匯比發展商,我次次都係匯去自己國內銀行戶口。
我舊年操作時分3、4次,最後一次110萬港幣!但今年話查得嚴左,最好問下老字號找換店點做最好!

引用:
原帖由 dcbowling 於 8/10/2020 08:33 AM 發表

我未試過直接匯比發展商,我次次都係匯去自己國內銀行戶口。
我舊年操作時分3、4次,最後一次110萬港幣!但今年話查得嚴左,最好問下老字號找換店點做最好! ...
我意思係用找換店經我和老公兩個戶口再轉入發展商戶口😅
師兄有冇聽過上限20萬無咁易被查呢個「傳言」
問咗x寶話唔關事喎

世上蠢人太多
引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 08:40 發表

問咗x寶話唔關事喎
個大陸匯款人個戶口有事,匯1000都查你!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 08:40 發表

問咗x寶話唔關事喎
我係你會問下找換店(相熟及老字號),如一次過做佢都有信心就唔分!
如你擔心就自行分散20萬一次,好睇個人承受能力😅
因始終有風險會被凍!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Golf 於 2020-10-8 12:38 AM 發表

買啦, 買啦, 買啦 🤣🤣🤣
早兩年先換屋,稅金+全爆裝修條數已經夠買。老婆都話好彩係黑暴事件之前換屋,吾係一定吾會搞咁多野,依家要長住先回到本
可惜依家清左袋,有排捱,仲吾知幾時先通到關

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]