• 瀏覽: 379,841
  • 回覆: 6,850
  • 追帖: 141
樓主住斗門,可以去下金台寺、紫霞山莊、斗門舊街、御溫泉玩下

利申:居住珠海15年的港漂

熱賣及精選
引用:
原帖由 哈囉不見了樓奴 於 2020-9-6 10:48 PM 發表

我退休時地鐵應該有D眉目了
2030年,中山應該起左最少4條線,另外4條在建,珠海一二號線應該已啟用。到時中山市區單價追到甚至超越珠海市區一D都唔奇。十年前夠無人信深圳樓價追到香港啦!希望中山好好把握呢十年機遇,佢個位置極好,極近深圳新CBD,又係南沙、橫琴自貿區半小時範圍內。

引用:
原帖由 漆哥 於 2020-9-6 22:46 發表

你講世茂?定雅居樂?
🤣佢應誤會你講未賣晒係世茂,其實你話雅居樂!
世茂個盤係今年6月才開賣,仲陸續有售,今年別墅佢都算火爆!呢類咁大project一定邊賣邊套現邊起…睇左佢有咩實質發展先會好d!唔好信晒AA片中內容!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哈囉不見了樓奴 於 2020-9-6 10:42 PM 發表

上年4.5萬平,今年5.5萬了,好像越來越貴。疫情過後,我覺得很易過6萬

我覺得價錢唔係貴,但要守,如果三年後都係呢個價可以考慮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哈囉不見了樓奴 於 2020-9-6 22:48 發表

我退休時地鐵應該有D眉目了
等到笑~真開心!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 笠臣 於 2020-9-6 10:34 PM 發表

所以我自私都講句,響我心目中做父母責任係養大佢儘量教佢做個好人,供書教學到佢出社會,父母責任已完,日後佢哋係點,佢哋已經係一個個體要對自己負責,佢哋點樣行父母已經無責任亦無法控制,所以最後啲資源留返畀自己養老吧! ...
我都叫我父母想洗錢就使,唔好話慳錢就上大陸住,佢地幾個仔女都養得起自己有餘,留返嚟做咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 笠臣 於 2020-9-6 22:50 發表

不過我覺得如果年紀太大又對智能手機無認識嘅老人家,返內地生活可能有點困難,可能內地發展得太快了!
點都要學習下與時並進!用手機掃碼非常方便丫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 persiancat 於 2020-9-6 10:47 PM 發表

中山市區,¥350萬屋仔,優質得黎算係最平:
https://youtu.be/LWPPRGvhl-g
Thx ,呢條agent 真係抵打pat pat ,聽佢講嘢都無興趣買

引用:
原帖由 alipaopao 於 2020-9-6 10:27 PM 發表

滿洲里口岸酒店。
師兄/師姐,我真係有打算喺滿洲里住番一段長時間,真心請教,我一個香港人喺嗰邊易唔易搵到工呢?冬天係咪凍到好誇張?

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-5 03:45 PM 發表

有住過大陸、美、加、澳等大國嘅人都清楚,咁大地方冇車等於跛嘅一樣,除非住正喺市區或鐵路網。但想去遠d嘅地方如浸溫泉、郊區或農莊食嘢點呢?
小弟舊年買珠海西區樓,為左upgrade自己生活質素及想住舒適d,決定用平一半價錢買斗門偏遠少少較平嘅樓,小區有商舖能解決生活必須,慳到約50萬!我就將呢嚿錢用嚟買車位及車,揸十分鐘就可到最近嘅大商場、超市及街市等,廿零三十分鐘可到金灣shopping或御溫泉 ...
用平一半價錢買斗門偏遠少少較平嘅樓。多少錢?

其實退休后在珠海生活, 為何一定要買樓?? 不能租屋?
沒有車, 是不難于珠海生活?

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。
引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 04:48 PM 發表

整好路一定好好多,現在大興土木中在所難免!的確好近商都,我上次聽個朋友講去睇坦州傢私,見週邊都熱鬧,但近傢私城(唔算大的)那邊新舊交雜,地方就冇新建小區咁乾淨,勝在乜都有!近新樓那邊就企理好多! ...
冇錯,珠海上衝(沖)左轉入坦洲,有幾間傢俬鋪,幾平,重可以講價

引用:
原帖由 ff88 於 2020-9-6 22:48 發表

以前去東莞咋,無去過珠海。 都見証到國內發展,深圳仲利害啦,睇住佢封路起地鐵,3-4年就起好成個區變天
我第一次上去做嘢係92年西鄉及福永那邊…真正大變天!跟住98~02年上龍華,之後02-13都喺東莞長安及大嶺山…廿年間由單單做採購後來兼埋營業所以週圍去!日本歐州都要去…😜

引用:
原帖由 ff88 於 2020-9-6 10:52 PM 發表

我仲有排捱,小朋友都未升中學,不過都買定先,銀紙貶值,買磚頭吾會輸得咁慘。香港供樓當儲錢,兩邊住都得,無錢咪退上大灣區囉
X2,我情況同你近似,小朋友仲未上中學,近排係fb睇到d介紹,不過屋苑就好正,但地點偏唔偏遠就真係唔知了

引用:
原帖由 ff88 於 2020-9-6 22:52 發表

我仲有排捱,小朋友都未升中學,不過都買定先,銀紙貶值,買磚頭吾會輸得咁慘。香港供樓當儲錢,兩邊住都得,無錢咪退上大灣區囉
啱呀…未雨綢繆居嘛!我成日教個女😜

引用:
原帖由 我愛akb58 於 2020-9-6 09:17 AM 發表

我有架Ferrari
去邊都方便
小心落雨!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]