• 瀏覽: 387,481
  • 回覆: 6,902
  • 追帖: 142
引用:
原帖由 kwhkwh 於 2020-9-6 08:36 PM 發表

請問你呢句是否在嘹交? 咁自私D 講句,「香港後生」最好離開去闖天下,去見識。留番D資源俾香港老人家,5好抹煞左香港之前的成績是依賴你口中的「其他老人家」打拚,關咩「香港後生」事?點解「留返啲資源比香港後生」?
有功者留飯不留餸
無功者飯餸不留
你識5識? ...
我都同屋企D細路講,要返大陸打拼吓,了解吓人地同自己實力,開吓眼界。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alipaopao 於 2020-9-6 08:03 PM 發表

親戚係個邊開酒店,去過2次;生活十分休閒但太凍。
內蒙邊度?

引用:
原帖由 kwhkwh 於 2020-9-6 09:02 PM 發表

想請教一下各位, 咩叫「認籌」?
再度加推, 即係已經不是第一次開買, 還要「認籌」?
認籌係開賣前攞籌認購,到開賣時就跟籌號排隊揀樓,無認籌就買唔到,通常D搶手盤就到認籌

引用:
原帖由 amypat 於 2020-9-6 08:38 PM 發表

11棟依家可以鎖房喎,我親戚都想買,我幫佢落5萬鎖左房號,103平望河景,望河01單位已成支鎖哂,我鎖時都係淨返幾間。
師兄, 我未試過落訂鎖房號, 想問鎖房號可否鎖定樓層, 定係到時開盤再抽?

引用:
原帖由 哈囉不見了樓奴 於 2020-9-6 09:24 PM 發表

認籌係開賣前攞籌認購,到開賣時就跟籌號排隊揀樓,無認籌就買唔到,通常D搶手盤就到認籌
咁鎖房號又點運作?

引用:
原帖由 persiancat 於 2020-9-6 20:52 發表

路通財通,你層樓想唔升都難!
我果邊冇乜新嘅道路配套,只係沾其他地方光…肯定唔會旺,但我想要寧靜舒適d嘅生活,呢度正合我意!所以升都唔會升得多,但週邊發展咁好,跌嘅機會都唔大😝

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 08:45 PM 發表

珠海1號線(九州港至金灣)及2號線應唔使十年,原本話2024,想信冇乜可能,我估2026前應有機會完成!呢d二百幾億嘅項目濕濕碎😝
主要係珠海市區人口唔夠300萬,發改委唔批。

依家全珠海只得202萬(已包括鄉下地方),十年有地鐵已經好樂觀。

引用:
原帖由 Golf 於 2020-9-6 09:25 PM 發表

咁鎖房號又點運作?
鎖房號即係留住個單位比你先,第日先過去售樓部畀錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 persiancat 於 2020-9-6 21:06 發表

好似話啱啱又改左,連回鄉証都得,可能知道有D香港人因為新稅法問題,唔想攞居住証。
希望便民措施陸續有來!👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Golf 於 2020-9-6 21:09 發表

係呀, 諗起都覺得有啲煩, 所以再買會揀精裝, 不過華發啲樓基本上全部都係毛坯
嗱…依山郡係少有華發樓有精裝選擇的😝

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 09:30 PM 發表

嗱…依山郡係少有華發樓有精裝選擇的😝
咁真係好喎! 自己攪裝修真係傷神兼要洗一筆

引用:
原帖由 Golf 於 2020-9-6 09:24 PM 發表

師兄, 我未試過落訂鎖房號, 想問鎖房號可否鎖定樓層, 定係到時開盤再抽?
我鎖過,鎖左個單位,其他人就唔可以揀呢個單位,開售日再去俾訂金。

回覆 引用 TOP

我過幾年也上珠海住丶買春曉悅居還送車位

年紀大身體自然毛病多,在中山珠海醫療是一個大問題。

引用:
原帖由 Golf 於 2020-9-6 21:32 發表

咁真係好喎! 自己攪裝修真係傷神兼要洗一筆
佢係外判比人做,另簽裝修合同的!所以收完毛坯(裝修公司會同我一齊收發展商樓),之後裝好修就我自己驗收裝修,稍稍唔同發展商包精裝修那種。但有樣板跟有齊用料標準!價錢唔平…¥3000一坪毛坯一萬零幾,所以總價約130萬

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]