• 瀏覽: 387,412
  • 回覆: 6,902
  • 追帖: 142
引用:
原帖由 Loki_Lily 於 2020-9-6 08:28 AM 發表

到時你個仔一年會上去探你幾次?你估會好似响香港咁成日見到
其實個仔有心便會間中上來探我,或我落去找他飲茶,若他沒心,住在隔離都避且不見。

引用:
原帖由 tung729 於 2020-9-6 08:35 AM 發表

其實個仔有心便會間中上來探我,或我落去找他飲茶,若他沒心,住在隔離都避且不見。
事實係住得近你有咩小事都可以call call佢過嚟,遠你都唔好意思成日叫佢上去啦,慢慢變得疏離都係咁姐

引用:
原帖由 海邊異幻象 於 2020-9-6 01:26 AM 發表

退休真係中山好,我上個月去石岐探朋友,早上去稻香飲茶,全部退休人士,好寫意。朋友說中山消費低珠海三分之一,退休之選
照咁講  樓價糸咪都平珠海三分之一

引用:
原帖由 SWEETDIMSUM 於 2020-9-6 08:22 AM 發表

都係買左斗門  河景 樓下有超市 希望遲下都有大商場 入住率高 管理員好 有wechat群
請問邊個屋苑?

引用:
原帖由 Loki_Lily 於 2020-9-6 08:38 AM 發表

事實係住得近你有咩小事都可以call call佢過嚟,遠你都唔好意思成日叫佢上去啦,慢慢變得疏離都係咁姐
所以要認識多些左麟右李或當地香港朋友,互相幫忙,不要太依賴個子女,加重他的壓力,現在視頻方便易用,可以經常通話,自己要主動些和子女視像溝通,便不會疏離。

大家打算幾多歲搬上去呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tung729 於 2020-9-6 08:52 AM 發表

所以要認識多些左麟右李或當地香港朋友,互相幫忙,不要太依賴個子女,加重他的壓力,現在視頻方便易用,可以經常通話,自己要主動些和子女視像溝通,便不會疏離。 ...
我係以仔女角度講,因為我有個細佬唔响香港。以前佢同父母最親,開始佢都有視像下,而家越來越少,返嚟家都係,想像歸想像,現實就係咁

留名,珠海空氣好,綠化多,近澳門香港,多島,是個好地方

我有架Ferrari
去邊都方便

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-5 03:45 PM 發表

有住過大陸、美、加、澳等大國嘅人都清楚,咁大地方冇車等於跛嘅一樣,除非住正喺市區或鐵路網。但想去遠d嘅地方如浸溫泉、郊區或農莊食嘢點呢?
小弟舊年買珠海西區樓,為左upgrade自己生活質素及想住舒適d,決定用平一半價錢買斗門偏遠少少較平嘅樓,小區有商舖能解決生活必須,慳到約50萬!我就將呢嚿錢用嚟買車位及車,揸十分鐘就可到最近嘅大商場、超市及街市等,廿零三十分鐘可到金灣shopping或御溫泉 ...
我都有興趣咁做咁買,希望通關後實行

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-5 03:45 PM 發表

有住過大陸、美、加、澳等大國嘅人都清楚,咁大地方冇車等於跛嘅一樣,除非住正喺市區或鐵路網。但想去遠d嘅地方如浸溫泉、郊區或農莊食嘢點呢?
小弟舊年買珠海西區樓,為左upgrade自己生活質素及想住舒適d,決定用平一半價錢買斗門偏遠少少較平嘅樓,小區有商舖能解決生活必須,慳到約50萬!我就將呢嚿錢用嚟買車位及車,揸十分鐘就可到最近嘅大商場、超市及街市等,廿零三十分鐘可到金灣shopping或御溫泉 ...
1。要反到大陸至得架。
2。加陣港人反大陸,反國安法、大陸冇國安法咩?

引用:
原帖由 kwhkwh 於 2020-9-5 22:22 發表

dc 兄開POST, 我來撐場。  中山街坊歡迎嗎? 
我再偏遠D, 買左中山三鄉, 退休用。
我選中山, 因為宜居, 經濟未必如珠海發達,但退休自住,相對冇咁發達, 生活壓力步伐會輕同慢好多。 ...
c兄,我睇新聞見三鄉雅居樂附近經常水浸,是否呢?

引用:
原帖由 海邊異幻象 於 2020-9-6 01:26 發表

退休真係中山好,我上個月去石岐探朋友,早上去稻香飲茶,全部退休人士,好寫意。朋友說中山消費低珠海三分之一,退休之選
我也在石岐,不錯,好少水浸。

引用:
原帖由 巴斯光年3.0 於 2020-9-6 06:53 發表

同你計劃一樣,買左十字門幾年後退休上去享受人生
十字門在那裡?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]