• 瀏覽: 387,377
  • 回覆: 6,902
  • 追帖: 142
引用:
原帖由 漆哥 於 2020-9-6 13:32 發表

海泉灣?中旅樓盤信唔信得過?
係咪高欄港那邊,應係渡假feel

引用:
原帖由 todayhomenet 於 2020-9-6 03:15 PM 發表

最重要係珠海市區消費嘅品牌同中山市區消費嘅品牌差唔多。珠海有,中山大部分都有
利和、興中、步行街等非常旺,如果唔洗住得近香港,中山市區嘅日常生活肯定方便過珠海斗門。

中山市起緊高速路網,搞掂之後,由歧江新城揸車去港珠澳口岸只需半個鐘。

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-5 03:45 PM 發表

有住過大陸、美、加、澳等大國嘅人都清楚,咁大地方冇車等於跛嘅一樣,除非住正喺市區或鐵路網。但想去遠d嘅地方如浸溫泉、郊區或農莊食嘢點呢?
小弟舊年買珠海西區樓,為左upgrade自己生活質素及想住舒適d,決定用平一半價錢買斗門偏遠少少較平嘅樓,小區有商舖能解決生活必須,慳到約50萬!我就將呢嚿錢用嚟買車位及車,揸十分鐘就可到最近嘅大商場、超市及街市等,廿零三十分鐘可到金灣shopping或御溫泉 ...
咁即係你買左幾多錢?如果唔買只租又要幾多錢呢?

係啊有車幾方便,又可以車震

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 03:23 PM 發表

係咪高欄港那邊,應係渡假feel
都係平沙,對面西係台山

呢個世界上 有精仔、有懵仔、有叻仔、散仔、賭仔、重有戇居仔
引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 01:08 PM 發表

坦州勁方便入珠海市區!我有珠海朋友都住坦州但返工喺前山。
屋苑好多買家都係珠海,澳門,香港又有。佢地話澳門關口有大巴,車程都係20分鐘,計埋出入搭車,即係好似我地新界牛去九龍,過海返工咁要成個鐘時間。
但相對樓價平三分一至一半。

引用:
原帖由 persiancat 於 2020-9-6 13:38 發表

遲D香港單牌車可上廣東省(未咁快落實),仔女上黎好方便。大陸咁多好玩好食嘅地方,佢地都唔知幾想放假上黎嘆世界,三代共聚天倫。
係就更方便啦!我坐過朋友車過,但乘客一定要在珠海口岸落車係唯一缺點

回覆 引用 TOP

認同樓主

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ckf2148 於 2020-9-6 14:07 發表

哈,確是,那段時間我也在內地生活.
但最重要的是內地配送設施完善.
只要學會手機生活,足不出門,衣食無憂.
如果你想出小區要先在小區門口量體溫
登記取證才可外出.
回來也要量體溫交回證明才可入小區,
沒證的一律不準進入.便是業主也沒例
外.
過年後所有在高危區(例如湖北)回來的要先去街
道登記.隔離14日才可回來.
那段時間我真的認為,留在小區比出街更安全架. ...
正是正是!師兄道出重點!我家姐都係長居國內彿山,佢都有提過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 漆哥 於 2020-9-6 01:32 PM 發表

海泉灣?中旅樓盤信唔信得過?
國企集團,吾怕既。渡假區都開左成十年了。開關後要過去玩下

引用:
原帖由 前往平平弟弟 於 2020-9-6 14:21 發表

我當初買個度就係喜歡佢近金灣情侶路,出屋苑過一條天橋就到!車牌就等返去長住睇情況就搞!
旅行就一定,中國西部地大物博可以慢慢去!
我正有徵西計劃…由四川、雲南再去新彊…

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 10:30 AM 發表

恭喜晒!斗門現有大信、家和城等大商場,日後有富元,遠d去金灣華發商都,好多選擇!
D人話入住率低我都唔信,雖然冇得上去,睇唔同片都見到就算新入伙嘅白蕉新城都好旺下。 ...
入住高 一年前番去 樓下勁多小朋友

我買樓層高 但都聽到樓下既聲 有大媽晚上羣聚

引用:
原帖由 Golf 於 2020-9-6 08:50 AM 發表

請問邊個屋苑?
依雲水岸 位置幾好 師兄咁你呢

引用:
原帖由 西部鬆弛的通道 於 2020-9-6 02:40 PM 發表

雖然未有耐到退休年齡
但我都好有興趣喺珠海買返間
好多人都係咁諗,有能力買定先,當儲錢。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]