• 瀏覽: 334,042
  • 回覆: 42
  • 追帖: 136
我買了金灣保利天和,4至5年後退休,便和太太定居珠海,香港層樓留給兒子,到時自己可以在情侶路踩單車去雲成個珠海,亦可和三五知己揸車去雲成個中國,到了最熱的兩個月夏天,亦可到昆明,成都等地租屋避暑,認識當地民生,品嚐到處美食和風光,這便是我的退休大計,有大病時亦可以經24小時通關回東涌醫院就醫。

引用:
原帖由 Loki_Lily 於 2020-9-6 08:28 AM 發表

到時你個仔一年會上去探你幾次?你估會好似响香港咁成日見到
其實個仔有心便會間中上來探我,或我落去找他飲茶,若他沒心,住在隔離都避且不見。

引用:
原帖由 Loki_Lily 於 2020-9-6 08:38 AM 發表

事實係住得近你有咩小事都可以call call佢過嚟,遠你都唔好意思成日叫佢上去啦,慢慢變得疏離都係咁姐
所以要認識多些左麟右李或當地香港朋友,互相幫忙,不要太依賴個子女,加重他的壓力,現在視頻方便易用,可以經常通話,自己要主動些和子女視像溝通,便不會疏離。

引用:
原帖由 Peony8868 於 2020-9-6 11:34 AM 發表

若果唔鍾意保利嘅樓,仲有無其他大發展商嘅樓盤?
若果我未買天和,我可能會考慮中海十里,87平有3房兩衛1儲物房,南北通,十分吸引。

引用:
原帖由 Peony8868 於 2020-9-6 12:03 PM 發表

可以給我樓盤的全名嗎?謝謝
你上youtube ,打這個名,便有得介紹。

引用:
原帖由 pps173 於 2020-9-6 01:26 PM 發表

我住慣左香港,就算擠迫都開心,一行出門口幾分鐘就有交通工具周圍去,屋企附近咩都有,唔使話揸咩車去商場購物咁麻煩!甚至夜麻麻肚餓都有間老麥係左近,真係要乜有乜!生活太方便啦 ...
所以你就不須要回覆,因為每人都有個人自由,對自己的決定付責,你亦不應看這個議題,應該你不感興趣。

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 10:03 PM 發表

啱呀…前年起人仔跌係受貿戰影響,今年係疫情!疫情一穩定就慢慢升…未必好快回復到80但會向呢個價升
我還有5成樓價未付,要等到11月先付,我可能要同發展商講聲早些付款。

引用:
原帖由 ginger.333 於 2020-9-6 11:19 PM 發表

用平一半價錢買斗門偏遠少少較平嘅樓。多少錢?

其實退休后在珠海生活, 為何一定要買樓?? 不能租屋?
沒有車, 是不難於珠海生活?
這些都是個人決定,可租可買,不一定要跟隨他人,只可作參考。我就比較喜歡買層樓,覺得落實啲和歸屬感,我也喜歡買車代步,我覺得吾買車都可以,有吾同的生活,最緊要自己喜歡。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 カツオ 於 2020-9-7 12:40 AM 發表

有冇諗過共產黨可以無條件甘收番你間屋突然
好似成龍單野甘
有冇諗過美國佬可以無端端放過飛彈炸了你香港間屋,當年亦都是說炸錯了中國領事館。

回覆 引用 TOP

有冇諗過美國警察可以開槍殺死沒有反抗力的異族黑人,我不會去美國定居的,隨時可能給美國警察無端端殺死,對異族有殺冇賠。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 人類仔 於 2020-9-7 05:05 PM 發表

個個都開始玩惠州啦WOR
沒有所謂,百貨百客,最重要自己喜歡,道道都有好和不好,但這裏比較多人喜歡中山和珠海。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不基含情的樓奴 於 2020-9-7 05:11 PM 發表

我想50零退休,但最衰我仔女到時先得我19同15歲
可能到時要喺香港住吓,內地住吓先,到佢地出身先再決定係咪搬上去。
我現在都接近60歲,但兒子剛大學畢業便失業,所以要等他上軌道,便可以退休上珠海,2022年收樓都可以。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 b1911 於 2020-9-7 07:21 PM 發表

病左吾好返香港睇醫生呀!
醫院我有份立稅彼錢起,你有沒有?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 享受生活 於 2020-9-8 04:46 PM 發表

持居住證,自動跌落稅網,成為稅民。
不拿居住證,是否不會跌入內地交稅,長期居住都是沒有問題?。居住證有什麼好處,其實回鄉證都好好用。

引用:
原帖由 ff88 於 2020-9-8 05:17 PM 發表

退休就真正慢活了。周圍去長住玩下。不過如果有間濕地,海邊渡假屋咁又可能要係入面住長D
仲有老左如果間屋有幾層的話應該行吾掂架。隨時要起埋電梯 ...
x2,所以我買apartment方便打理和購物,隨時去旅行都唔需要擔心,若果身痕想住別墅,可以去旅行時租別墅住住,相信都唔太貴租。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]