• 瀏覽: 333,961
  • 回覆: 17
  • 追帖: 136
博士都有話,你買的目的是什麼.
很多人一聽偏一點的地方又話無人,無二手,豬如此類
人家買來退休就要看他自己的需求喜愛,
我都買了珠海航空新城,我是喜歡那裡乾淨和空氣.
而且和我現在住的地方相似,只差樓下不是商場,要行成十幾分鐘.
車我反而不覺得是必需,因每人退休生活不一樣,我喜歡叫的的.

五年前自己家用ASUS router做VPN server,連了二次就block鬼左,
不要花心思VPN,買中移2日3日還是5日$XX那種漫遊,什麼網都上到.

在內地內,那些現在能用的VPN其實都是監管緊的,
每逢重要節日,或當時我們正在運動期間,
國內VPN都是有流量限制,時可用時不能用.

回覆 引用 TOP

具體來看,A區包含4棟17層高層,6棟6層疊墅,2棟2層商墅
其中高層均為板樓設計,1棟、3棟為兩梯兩戶,剩餘2棟為兩梯三戶,共192套;疊墅共102套;商墅則為8套。
B區包含一棟五星級酒店和2棟2層商墅,商墅共24套。據了解,將打造3萬平旅館項目,引進如溫德姆(至尊)、四季、柏悅、萬豪、半島和洲際等其中一家國際知名連鎖五星級品牌。
值得注意的是,疊墅之間樓間距超過20米,17層高層與疊墅間距35米左右,寬樓間距,彼此間視野互不遮擋。

商墅-什麼東東

個人認為要通關一定要等疫苗,
每次當感染人數少了又再來不明來源確疹
我經常都幻想,想太多了.(會不會有黃人將病毒放在雪櫃,必要時拿出來再用)
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200921/00176_014.html

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-10-8 06:40 AM 發表

海玥灣未開盤的,由龍光同鵬瑞合作,有機會有細少少嘅則,到時再睇下😉
如果要河海景又近交通配套,留意下斗門湖心路(已有樓盤)及將來黃楊河近雙湖大橋南邊那地塊(未建)。
又或者遠少少時代水岸都幾靚,但唔知賣晒未?😜 ...
海玥灣雖然未開盤,但戶型已有
98㎡3房和116㎡3房
https://zhuhai.ihouse.ifeng.com/news/2020_09_30-53252595_0.shtml

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 07:53 AM 發表

dc兄, 又要請教你匯錢問題,我依家要7日內付清餘額百幾萬人仔,所以一定要經找換店🙄
我想分幾次用兩個戶口打入發展商戶口,聽人講係咪一次唔好多過20萬x4次;還是一次3-40萬分3次會好啲? ...
A姐點解不按揭?
國內無其不有,我已網簽"備案",只差上去公証就正式"預告"(即有法律效力)了

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 11:26 AM 發表

恭喜師兄!
發展商換咗領導人要趕年結,要求盡快找數無得再拖,疫情遲遲通唔到關,做唔到按揭唯有轉一次過俾
應是個盤太好賣,不想等你,你一退就有人要你個單位

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-10-8 11:48 AM 發表

如你搵開嘅找換店係老字號,最近又成功匯大額都應該冇問題!
剛問過我匯款那間,佢建議你如擔心的話,到款後立即轉去另一個戶口,而暫時佢公司未有發生凍結戶口情況,剛有一筆幾百萬也順利到戶,戶主到款便即轉走了,以防被查…但她重申,公司匯款人長期運作,錢係乾淨就唔怕被查。 ...
這個是真的,我說過我之前分批由自己中銀滙到國內自己中行,但約一個多月後就涷期了國內中行戶口.
到滙後立即滙到發展商。

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-10-8 12:07 PM 發表

咁師兄個戶口解凍未?
未!原因是說你要更新資料,但你網上更新不了,填了下次login又是一樣,我戶口十幾年了,第一次叫我更新資料.

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 01:27 PM 發表

金灣航空新城的,費時成日掛咀邊
A姐看看草簽有沒有"除非不可抗力下"這些條文,跟發展商deal 下.
我那個草簽有,所以時間到了,他們都沒說我什麼,而因過時付錢的罰款很重(按揭那筆),一天總價萬分之3,想想都是惡夢.
好在我那個盤沒人買,我買價亦應該較貴,還幫我搞網簽(需不能完全完成)

附件

11.png(50.83 KB)

2020-10-8 02:55 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-10-8 02:59 PM 發表

留意自己有冇用個戶口auto pay喎!如管理費等
有可能要等通關親自上去搞
戶口一直都只用來淘寶,沒變更過.

引用:
原帖由 ggpa 於 2020-10-8 03:08 PM 發表

拱北去平沙相當於上水/將軍澳去機場咁遠,唔知有冇一程直通,冇的話要換乘就唯有豪多1元,諗起都覺得大手筆
平沙新城吸引,尤其三一那邊近海,又有華發商場,可惜醫院是二甲,看來政府視它次一級.
現在有人推洪灣,即橫琴上面,可以了解一下.一樣港珠澳落橋位.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 01:25 PM 發表

Thanks
A姐,如真太煩或太冒險,建議還是再考慮下買不買龍光,當時我都選一橦,最後沒買,其一原因因為它的海景,正如你之前說過的,在情侶路右邊真的像有填海,看了一些規劃都有那些地,所以現在海景,將來可能是河景.
近日用google map,才發現有動靜.加深了填海的真實性.
不過地利位置就沒得輸.只海景問題.

附件

22.png(806.7 KB)

2020-10-8 03:28 PM

23.png(287.98 KB)

2020-10-8 03:28 PM

引用:
原帖由 初出熱身 於 2020-10-8 03:47 PM 發表

師兄唔洗咁緊張先,相信你個大陸銀行戶口,當年喺用回鄉証開嘅……近依5、6年,大陸銀行已經要求港澳人士,換回鄉証後(一般十年期),要到銀行更新個人資料 ...
我一早已換了,但都是舊証,所以和回鄉証應沒關,反而過幾年又可換新証.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]