• 瀏覽: 328,879
  • 回覆: 185
  • 追帖: 135
同意,退休可以慢活,唔洗返工返學,珠海市區成日塞車,住遠D好過。

係大陸生活,無車好麻煩。真係寧願買平D嘅區,慳返D錢黎買車位、買車。

師兄你個車位幾錢?金灣好似都係13萬左右,每月管理費¥70。

熱賣及精選
引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 10:03 AM 發表

紅簿車位由12-15萬,每月都係70左右!地庫車位到家旁,車場地面都有地面漆好乾淨。
好抵買!

引用:
原帖由 kwhkwh 於 2020-9-5 10:22 PM 發表

dc 兄開POST, 我來撐場。  中山街坊歡迎嗎? 
我再偏遠D, 買左中山三鄉, 退休用。
我選中山, 因為宜居, 經濟未必如珠海發達,但退休自住,相對冇咁發達, 生活壓力步伐會輕同慢好多。 ...
三鄉、斗門、金灣、神灣、中山市區、珠海市區都有好多退左休嘅香港人,約去玩超方便。

其實越黎越多快速公路網,三鄉交通會越黎越方便,但係又唔會好似中山市區東面咁,黎緊有産業人口結構大轉型,生活成本會爆升,人口激增。

買樓用黎退休或投資真係好唔同,要擇得啱。

引用:
原帖由 海邊異幻象 於 2020-9-6 01:26 AM 發表

退休真係中山好,我上個月去石岐探朋友,早上去稻香飲茶,全部退休人士,好寫意。朋友說中山消費低珠海三分之一,退休之選
中山退休,的確係性價比高。

珠海市區消費唔平,不過確係比較近香港澳門。

如果唔洗成日要往返香港,同樣單價,當然揀中山市區好過珠海西區。住中山市區,生活配套好過珠海D衛星城市。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 diners2006 於 2020-9-6 08:39 AM 發表

照咁講  樓價糸咪都平珠海三分之一
唔止,中山市區可以平珠海市區一半。不過中山市區黎緊會有大發展,到時生活指數同人口會急升,唔會再係平靚正嘅退休天堂。

引用:
原帖由 jaccjacc 於 2020-9-6 09:21 AM 發表

我也在石岐,不錯,好少水浸。
石歧邊度比較塞車?遲D中山二路開華發廣場,條路又係塞死。

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 10:19 AM 發表

珠海大商場可以好貴,舊區小店食碗粉麵也有十幾蚊,你住新區生活指數就相對高少少,但飲茶買餸等都比香港平。
中山珠海嘅市區、泛市區(例如香洲、保十琴、航空新城、石歧、東區、馬鞍島、岐江新城、火炬、翠亨)越黎越貴就好肯定,始終係國家大灣區戰略重㸃高速發展創科產業嘅區域。規劃係到2035年,兩市人口都超過500萬,GDP可以有望2億,好誇張。

所以沈生咪叫大家去郊區或鎮區、甚至肇慶新城買樓退休,先搞清楚要追求投資升值定係平靚正嘅退休生活,再搵啱自己嘅產品,百貨應百客。

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 10:20 AM 發表

絕對同意,我覺得自己遲發現中山盤…失策😆
各有各好,斗門返香港快過中山市區。

引用:
原帖由 漆哥 於 2020-9-6 10:45 AM 發表

珠海會唔會打風成日水浸?
啱啱今年個風打到正金灣,航空新城完全無事。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 10:47 AM 發表

仔女係個體逼唔到嘅,住在同一間屋都有機會鬧交,但我相信我或太太有事,個女會過嚟幫手!去珠海點都方便過海外丫😉
遲D香港單牌車可上廣東省(未咁快落實),仔女上黎好方便。大陸咁多好玩好食嘅地方,佢地都唔知幾想放假上黎嘆世界,三代共聚天倫。

引用:
原帖由 哈囉不見了樓奴 於 2020-9-6 11:16 AM 發表

絕對認同DC兄嘅退休計劃,自駕就自由D,你會周圍去下,但無車要坐滴滴唔會去得遠,下下要比錢就唔想去。到時等你分享景點😄
由關口打滴滴到航空新城要¥100,好老實講,唔揸車,真係住香港好過。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 深海靚更新 於 2020-9-6 01:03 PM 發表

香港唔好啊,我覺得香港嘅生活水平同各種物質基礎都比大陸好!
呢個當然,不過退左休,用相同價錢,係中山珠海可以過更優越嘅生活。

就算你有成億身家,係香港都只係可以買兩三層市區千呎新樓,果D車位都講緊五六百萬,有幾多人有足夠錢係香港過優越、體面嘅退休生活呢?

引用:
原帖由 漆哥 於 2020-9-6 01:32 PM 發表

海泉灣?中旅樓盤信唔信得過?
唔好買同恆大合作發展果期就得。

D別墅平靚正!

引用:
原帖由 大林林 於 2020-9-6 01:44 PM 發表

住郊區老左病到甩肺去睇醫生都要自駕
可以考慮住中山市區,單價同斗門差唔多,生活配套肯定好過珠海郊區。

之前因為中山限購,所以好多人買斗門。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ckf2148 於 2020-9-6 02:07 PM 發表

哈,確是,那段時間我也在內地生活.
但最重要的是內地配送設施完善.
只要學會手機生活,足不出門,衣食無憂.
如果你想出小區要先在小區門口量體溫
登記取證才可外出.
回來也要量體溫交回證明才可入小區,
沒證的一律不準進入.便是業主也沒例
外.
過年後所有在高危區(例如湖北)回來的要先去街
道登記.隔離14日才可回來.
那段時間我真的認為,留在小區比出街更安全架. ...
呢D先係真民主,人民當家作主。

假民主,一切為金主。金主幕後操控兩黨,你選邊個,都係金主話事。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]