• 瀏覽: 326,410
  • 回覆: 197
  • 追帖: 135
引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-5 03:45 PM 發表

有住過大陸、美、加、澳等大國嘅人都清楚,咁大地方冇車等於跛嘅一樣,除非住正喺市區或鐵路網。但想去遠d嘅地方如浸溫泉、郊區或農莊食嘢點呢?
小弟舊年買珠海西區樓,為左upgrade自己生活質素及想住舒適d,決定用平一半價錢買斗門偏遠少少較平嘅樓,小區有商舖能解決生活必須,慳到約50萬!我就將呢嚿錢用嚟買車位及車,揸十分鐘就可到最近嘅大商場、超市及街市等,廿零三十分鐘可到金灣shopping或御溫泉 ...
好同意師兄所講, 可否分享買咗斗門咩屋苑? 我自己買咗十字門, 諗住長線投資加幾年後退休, 都會買車位同車, 其實都諗緊是否應該買遠一點例如斗門(可能買多一間西區自用, 之後將十字門放咗佢), 因為平一半以上, 退休又不需要日日出街, 我鐘意住新同乾淨嘅社區

熱賣及精選
引用:
原帖由 SWEETDIMSUM 於 2020-9-6 08:22 AM 發表

都係買左斗門  河景 樓下有超市 希望遲下都有大商場 入住率高 管理員好 有wechat群
請問邊個屋苑?

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 10:00 AM 發表

師兄有眼光!十字門相比對面橫琴樓價平一截,投資自用或常返港都好方便!
如唔需要經常返港,退休後揀斗門新城區都唔錯,全新開發夠新淨。但我兩公婆就喜歡低密度及較寧靜嘅地方,所以再遠d揀依山郡,最喜歡佢有南北通雙露台。 ...
南北通雙露台, 或者橫廳大露台都係好吸引, 尤其退休後留喺屋企時間比較多, 基本上喺香港比較少機會住到 (我本身香港住喺低密度, 露台算大都完全難以比較), 師兄good choice! 👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SWEETDIMSUM 於 2020-9-6 03:31 PM 發表

依雲水岸 位置幾好 師兄咁你呢
我買咗十字門華發四季峰景, 長期投資加將來退休自用, 我其實好想買埋斗門依雲華府, 尤其11棟向東南方向南北通103平單位

引用:
原帖由 Peony8868 於 2020-9-6 08:13 PM 發表

師兄,好在那裏?
你想問四季峰景定依雲華府?
四季峰景當然係地點同配套, 近珠海市區, 模琴對面, 有城軌同華發商都
依雲華府就性價比高, 有自設商場, 南北通靚則私lift入戶

引用:
原帖由 amypat 於 2020-9-6 08:38 PM 發表

11棟依家可以鎖房喎,我親戚都想買,我幫佢落5萬鎖左房號,103平望河景,望河01單位已成支鎖哂,我鎖時都係淨返幾間。
我知道呀, 但太受歡迎發展商唔俾做按揭, 又唔想一次過用太多資金, 我就係睇中01單位靚則靚方向靚景😅, 師兄知唔知高層咩價錢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 A5和牛 於 2020-9-6 08:40 PM 發表

四季咩價錢一平?
四季峰景一期高層向南大約32000-33000一平

引用:
原帖由 A5和牛 於 2020-9-6 08:49 PM 發表

未來珠海重點CBD
所以諗諗吓反宜想另外買一間平嘅將來退休自用 (因為將來有機會放咗四季峰景), 覺得斗門白蕉新城幾好, 首選依雲華府

https://youtu.be/N5568ealeZw

引用:
原帖由 A5和牛 於 2020-9-6 09:01 PM 發表

四季好似毛坯樓?
係呀, 諗起都覺得有啲煩, 所以再買會揀精裝, 不過華發啲樓基本上全部都係毛坯

引用:
原帖由 A5和牛 於 2020-9-6 09:01 PM 發表

請問依雲華府又咩價錢呢?
好似15000-16000一平

引用:
原帖由 amypat 於 2020-9-6 08:38 PM 發表

11棟依家可以鎖房喎,我親戚都想買,我幫佢落5萬鎖左房號,103平望河景,望河01單位已成支鎖哂,我鎖時都係淨返幾間。
師兄, 我未試過落訂鎖房號, 想問鎖房號可否鎖定樓層, 定係到時開盤再抽?

引用:
原帖由 哈囉不見了樓奴 於 2020-9-6 09:24 PM 發表

認籌係開賣前攞籌認購,到開賣時就跟籌號排隊揀樓,無認籌就買唔到,通常D搶手盤就到認籌
咁鎖房號又點運作?

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 09:30 PM 發表

嗱…依山郡係少有華發樓有精裝選擇的😝
咁真係好喎! 自己攪裝修真係傷神兼要洗一筆

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-8 07:45 PM 發表

火車站花園酒店呢?
我第一次國內睇樓就係佢斜對面山坡嘅物業…都唔記得咩名,當年賣60萬左右,百幾坪…果時御景花園只係廿七萬左右有70幾坪 ...
我呀媽當年就係買咗御景花園地下連花園70幾平, 好似27-28萬, 好似大約10年前三十幾萬放咗

如果唔介意遠啲, 恆大海泉灣七千幾一平, 七十幾萬已經買到九十幾平, 超平!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]