• 瀏覽: 320,674
  • 回覆: 1,825
  • 追帖: 135
有住過大陸、美、加、澳等大國嘅人都清楚,咁大地方冇車等於跛嘅一樣,除非住正喺市區或鐵路網。但想去遠d嘅地方如浸溫泉、郊區或農莊食嘢點呢?
小弟舊年買珠海西區樓,為左upgrade自己生活質素及想住舒適d,決定用平一半價錢買斗門偏遠少少較平嘅樓,小區有商舖能解決生活必須,慳到約50萬!我就將呢嚿錢用嚟買車位及車,揸十分鐘就可到最近嘅大商場、超市及街市等,廿零三十分鐘可到金灣shopping或御溫泉relax下,買餸或日用品揸車去揸車返,地庫停車場撘lift就到家,都好方便丫!
有車閒時又可自駕遊,揸到邊住到邊,甚至穿州過省!大陸唔係香港,養車平甚至係半必須。冇車牌就冇計,或者係時候諗下考返個退休用😉
但重點係,有車你就可以有更多選擇!唔一定要交通發達~😁

***本帖只討論退休需要,投資者勿插!***

熱賣及精選
引用:
原帖由 Golf 於 2020-9-6 08:32 發表

好同意師兄所講, 可否分享買咗斗門咩屋苑? 我自己買咗十字門, 諗住長線投資加幾年後退休, 都會買車位同車, 其實都諗緊是否應該買遠一點例如斗門(可能買多一間西區自用, 之後將十字門放咗佢), 因為平一半以上, 退休又不需要日日出街, 我鐘意住新同乾淨嘅社區 ...
師兄有眼光!十字門相比對面橫琴樓價平一截,投資自用或常返港都好方便!
如唔需要經常返港,退休後揀斗門新城區都唔錯,全新開發夠新淨。但我兩公婆就喜歡低密度及較寧靜嘅地方,所以再遠d揀依山郡,最喜歡佢有南北通雙露台。

引用:
原帖由 persiancat 於 2020-9-5 20:06 發表

同意,退休可以慢活,唔洗返工返學,珠海市區成日塞車,住遠D好過。

係大陸生活,無車好麻煩。真係寧願買平D嘅區,慳返D錢黎買車位、買車。

師兄你個車位幾錢?金灣好似都係13萬左右,每月管理費¥70。 ...
紅簿車位由12-15萬,每月都係70左右!地庫車位到家旁,車場地面都有地面漆好乾淨。

引用:
原帖由 fourth 於 2020-9-5 21:01 發表

博士都有話,你買的目的是什麼.
很多人一聽偏一點的地方又話無人,無二手,豬如此類
人家買來退休就要看他自己的需求喜愛,
我都買了珠海航空新城,我是喜歡那裡乾淨和空氣.
而且和我現在住的地方相似,只差樓下不是商場,要行成十幾分鐘.
車我反而不覺得是必需,因每人退休生活不一樣,我喜歡叫的的. ...
其實真係各有所需!的/滴滴都非常方便,航空新城多左升值潛力,將來配套完善會秤先!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kwhkwh 於 2020-9-5 22:22 發表

dc 兄開POST, 我來撐場。  中山街坊歡迎嗎? 
我再偏遠D, 買左中山三鄉, 退休用。
我選中山, 因為宜居, 經濟未必如珠海發達,但退休自住,相對冇咁發達, 生活壓力步伐會輕同慢好多。 ...
多謝K姐!中山退休可慢活享受環境,身心都舒暢d!繼續健康keep fit😁

引用:
原帖由 tung729 於 2020-9-6 05:28 發表

我買了金灣保利天和,4至5年後退休,便和太太定居珠海,香港層樓留給兒子,到時自己可以在情侶路踩單車去雲成個珠海,亦可和三五知己揸車去雲成個中國,到了最熱的兩個月夏天,亦可到昆明,成都等地租屋避暑,認識當地民生,品嚐到處美食和風光,這便是我的退休大計,有大病時亦可以經24小時通關回東涌醫院就醫。 ...
師兄真係識享受生活…諗起都開心!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pinkladykiki 於 2020-9-5 23:56 發表

我都買咗十字門四季半島,用來退休住,但唔知珠海生活指數高唔高,最擔心之後D嘢越來越貴
珠海大商場可以好貴,舊區小店食碗粉麵也有十幾蚊,你住新區生活指數就相對高少少,但飲茶買餸等都比香港平。

引用:
原帖由 海邊異幻象 於 2020-9-6 01:26 發表

退休真係中山好,我上個月去石岐探朋友,早上去稻香飲茶,全部退休人士,好寫意。朋友說中山消費低珠海三分之一,退休之選
絕對同意,我覺得自己遲發現中山盤…失策😆

引用:
原帖由 coolsummer2 於 2020-9-6 07:11 發表

原來dc兄開了新帖,我都嚟撐場。我和fourth一樣買咗航空新城,期待幾年後退休和大家一樣周圍吃喝玩樂,玩轉大灣區😊
非常期待啊!😍希望快快通關…你就可上去搞埋手續😄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dragontigergate 於 2020-9-6 07:40 發表

買咗斗門,一河兩岸工程越整越靚
大家斗門友!河邊環境只會越嚟越正!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SWEETDIMSUM 於 2020-9-6 08:22 發表

都係買左斗門  河景 樓下有超市 希望遲下都有大商場 入住率高 管理員好 有wechat群
恭喜晒!斗門現有大信、家和城等大商場,日後有富元,遠d去金灣華發商都,好多選擇!
D人話入住率低我都唔信,雖然冇得上去,睇唔同片都見到就算新入伙嘅白蕉新城都好旺下。

引用:
原帖由 高大不安的美媚 於 2020-9-6 08:28 發表

斗門招商依雲華府有自帶大型商場,退休生活首選
白蕉新城開始旺呀!入住率唔錯,生活便利!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tung729 於 2020-9-6 08:35 發表

其實個仔有心便會間中上來探我,或我落去找他飲茶,若他沒心,住在隔離都避且不見。
所言甚是!👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pinkladykiki 於 2020-9-6 09:03 發表

大家打算幾多歲搬上去呢?
我希望55可以,最遲60。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 反黑反白眼 於 2020-9-6 09:18 發表

我都有興趣咁做咁買,希望通關後實行
到時睇多幾個盤,揀自己同另一半都鍾意嘅就perfect😉

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]