• 瀏覽: 502,988
  • 回覆: 7,230
  • 追帖: 149
頂你

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
好失禮
事關住市區
工作又冇需要揸車
所以幾十歲人都無車牌
中山買咗樓之後
地大物博
有車方便好多
先至去駕駛學院學車

引用:
原帖由 我愛akb58 於 2020-9-6 09:17 發表

我有架Ferrari
去邊都方便
睇你第二句就知假,揸得車多就知,揸長途呢D車死得。

做到老學到老,至唔會比社會淘汰。

回覆 引用 TOP

師兄識諗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tung729 於 2020-9-6 05:28 AM 發表

我買了金灣保利天和,4至5年後退休,便和太太定居珠海,香港層樓留給兒子,到時自己可以在情侶路踩單車去雲成個珠海,亦可和三五知己揸車去雲成個中國,到了最熱的兩個月夏天,亦可到昆明,成都等地租屋避暑,認識當地民生,品嚐到處美食和風光,這便是我的退休大計,有大病時亦可以經24小時通關回東涌醫院就醫。 ...
幾好planing

回覆 引用 TOP

我都買咗三鄉準備今個月上去 做測試後, 再隔離14日 就可以上去剛剛在裝修完畢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Golf 於 2020-9-6 08:32 發表

好同意師兄所講, 可否分享買咗斗門咩屋苑? 我自己買咗十字門, 諗住長線投資加幾年後退休, 都會買車位同車, 其實都諗緊是否應該買遠一點例如斗門(可能買多一間西區自用, 之後將十字門放咗佢), 因為平一半以上, 退休又不需要日日出街, 我鐘意住新同乾淨嘅社區 ...
師兄有眼光!十字門相比對面橫琴樓價平一截,投資自用或常返港都好方便!
如唔需要經常返港,退休後揀斗門新城區都唔錯,全新開發夠新淨。但我兩公婆就喜歡低密度及較寧靜嘅地方,所以再遠d揀依山郡,最喜歡佢有南北通雙露台。

引用:
原帖由 tung729 於 2020-9-6 05:28 AM 發表

我買了金灣保利天和,4至5年後退休,便和太太定居珠海,香港層樓留給兒子,到時自己可以在情侶路踩單車去雲成個珠海,亦可和三五知己揸車去雲成個中國,到了最熱的兩個月夏天,亦可到昆明,成都等地租屋避暑,認識當地民生,品嚐到處美食和風光,這便是我的退休大計,有大病時亦可以經24小時通關回東涌醫院就醫。 ...
保利天和是我看過很多的盤裡最喜歡之一

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 36H 於 2020-9-6 09:34 AM 發表

好失禮
事關住市區
工作又冇需要揸車
所以幾十歲人都無車牌
中山買咗樓之後
地大物博
有車方便好多
先至去駕駛學院學車
男人一家之主
有個車牌好啱
祝你早日成功

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 persiancat 於 2020-9-5 20:06 發表

同意,退休可以慢活,唔洗返工返學,珠海市區成日塞車,住遠D好過。

係大陸生活,無車好麻煩。真係寧願買平D嘅區,慳返D錢黎買車位、買車。

師兄你個車位幾錢?金灣好似都係13萬左右,每月管理費¥70。 ...
紅簿車位由12-15萬,每月都係70左右!地庫車位到家旁,車場地面都有地面漆好乾淨。

引用:
原帖由 fourth 於 2020-9-5 21:01 發表

博士都有話,你買的目的是什麼.
很多人一聽偏一點的地方又話無人,無二手,豬如此類
人家買來退休就要看他自己的需求喜愛,
我都買了珠海航空新城,我是喜歡那裡乾淨和空氣.
而且和我現在住的地方相似,只差樓下不是商場,要行成十幾分鐘.
車我反而不覺得是必需,因每人退休生活不一樣,我喜歡叫的的. ...
其實真係各有所需!的/滴滴都非常方便,航空新城多左升值潛力,將來配套完善會秤先!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-5 03:45 PM 發表

有住過大陸、美、加、澳等大國嘅人都清楚,咁大地方冇車等於跛嘅一樣,除非住正喺市區或鐵路網。但想去遠d嘅地方如浸溫泉、郊區或農莊食嘢點呢?
小弟舊年買珠海西區樓,為左upgrade自己生活質素及想住舒適d,決定用平一半價錢買斗門偏遠少少較平嘅樓,小區有商舖能解決生活必須,慳到約50萬!我就將呢嚿錢用嚟買車位及車,揸十分鐘就可到最近嘅大商場、超市及街市等,廿零三十分鐘可到金灣shopping或御溫泉 ...
偏遠小小仲好!依家中國有淘寶,基本上乜到送到樓下!😊

引用:
原帖由 kwhkwh 於 2020-9-5 22:22 發表

dc 兄開POST, 我來撐場。  中山街坊歡迎嗎? 
我再偏遠D, 買左中山三鄉, 退休用。
我選中山, 因為宜居, 經濟未必如珠海發達,但退休自住,相對冇咁發達, 生活壓力步伐會輕同慢好多。 ...
多謝K姐!中山退休可慢活享受環境,身心都舒暢d!繼續健康keep fit😁

引用:
原帖由 tung729 於 2020-9-6 05:28 發表

師兄真係識享受生活…諗起都開心!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]