• 瀏覽: 378,239
  • 回覆: 6,842
  • 追帖: 141
引用:
原帖由 sycindy2606 於 2020-9-6 10:33 發表

出年底收樓我已盡急不及待上去住了!但都要看到時周邊配套發展如何!但我有信心
師姐你金灣區唔使驚配套啦…乜都有!放心!😝

引用:
原帖由 四川隊全國第一 於 2020-9-6 11:00 AM 發表

內地講民生,不講政治
咁生活會輕松好多。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 11:04 AM 發表

師姐你金灣區唔使驚配套啦…乜都有!放心!😝
🙏但我下年底已經想上去住,怕中國速度都起唔切🤣🤣

引用:
原帖由 tung729 於 2020-9-6 05:28 AM 發表

我買了金灣保利天和,4至5年後退休,便和太太定居珠海,香港層樓留給兒子,到時自己可以在情侶路踩單車去雲成個珠海,亦可和三五知己揸車去雲成個中國,到了最熱的兩個月夏天,亦可到昆明,成都等地租屋避暑,認識當地民生,品嚐到處美食和風光,這便是我的退休大計,有大病時亦可以經24小時通關回東涌醫院就醫。 ...
好地方,golf場內新樓,應該都絕唱,國內暫不會再有新golf場,別墅就唔使講

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 10:47 AM 發表

仔女係個體逼唔到嘅,住在同一間屋都有機會鬧交,但我相信我或太太有事,個女會過嚟幫手!去珠海點都方便過海外丫😉
好羨慕……樓主

引用:
原帖由 estateman 於 2020-9-6 11:00 發表

斗門一坪使唔使萬一?
斗門分幾級:貴嘅二萬左右包精裝,中間約萬五至萬八,最平萬三樓下都有
萬一以下要買毛坯

引用:
原帖由 四川隊全國第一 於 2020-9-6 11:00 AM 發表

內地講民生,不講政治
白痴才日日追求垃圾民主

我同意但我冇車牌,在大陸住真的好,大把地方坐高鐵可到。樓又平d

珠海都幾Ok經常去度假

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Maitinana 於 2020-9-6 11:03 發表

呢度拖左好耐,拖到大衰退。人人都抗疫疲勞。😔
現在望見曙光…健康碼有望實施!
但在港甚至外國…相信要等疫苗了😅

退休後在珠海或中山居住真的不錯、退休時間多可以穿州過省體驗下當地文化及美食!好過在香港一打開電視就日日夜夜吵吵鬧鬧、街道或商場又被人用嚟做政治舞台嚴格嚟講根本就係要脅、香港班所謂議員根本就沒有為香港及社區做事、只玩政治何來安靜、取納稅人啲錢嚟玩政治、現在已變成第二個台灣、再睇而家呢兩代香港已玩完!所以我都已經在中山買入樓房用來退休過安靜生活!

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 11:12 AM 發表

現在望見曙光…健康碼有望實施!
但在港甚至外國…相信要等疫苗了😅
做香港人好慘😭
做大6人仲幸福,起碼唔洗驚肺炎。

世上無難事,只怕唔去做✨你今日煮左飯未呀?
Nothing is impossible once you try, step is on🎢

^^^純粹寫下,不用深究🎈
引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-6 10:47 AM 發表

仔女係個體逼唔到嘅,住在同一間屋都有機會鬧交,但我相信我或太太有事,個女會過嚟幫手!去珠海點都方便過海外丫😉
我諗你都係有心理準備,上到去一定同响香港唔同,你病咗唔通仲話會放工過嚟睇吓你咩,我而家會,但我父母如果响大陸就一定唔會

引用:
原帖由 香港肉肉留言 於 2020-9-6 10:37 發表

珠海生活係好正!
我正正係喜歡個生活氛圍,感覺好親切和諧!我識d朋友住左十幾年,個個讚!可能香港真係太壓逼😛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-5 03:45 PM 發表

有住過大陸、美、加、澳等大國嘅人都清楚,咁大地方冇車等於跛嘅一樣,除非住正喺市區或鐵路網。但想去遠d嘅地方如浸溫泉、郊區或農莊食嘢點呢?
小弟舊年買珠海西區樓,為左upgrade自己生活質素及想住舒適d,決定用平一半價錢買斗門偏遠少少較平嘅樓,小區有商舖能解決生活必須,慳到約50萬!我就將呢嚿錢用嚟買車位及車,揸十分鐘就可到最近嘅大商場、超市及街市等,廿零三十分鐘可到金灣shopping或御溫泉 ...
絕對認同DC兄嘅退休計劃,自駕就自由D,你會周圍去下,但無車要坐滴滴唔會去得遠,下下要比錢就唔想去。到時等你分享景點😄

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]