• 瀏覽: 334,035
  • 回覆: 6,605
  • 追帖: 136
引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-5 03:45 PM 發表

有住過大陸、美、加、澳等大國嘅人都清楚,咁大地方冇車等於跛嘅一樣,除非住正喺市區或鐵路網。但想去遠d嘅地方如浸溫泉、郊區或農莊食嘢點呢?
小弟舊年買珠海西區樓,為左upgrade自己生活質素及想住舒適d,決定用平一半價錢買斗門偏遠少少較平嘅樓,小區有商舖能解決生活必須,慳到約50萬!我就將呢嚿錢用嚟買車位及車,揸十分鐘就可到最近嘅大商場、超市及街市等,廿零三十分鐘可到金灣shopping或御溫泉 ...
支持DC兄👍

引用:
原帖由 pinkladykiki 於 2020-9-5 23:56 發表

我都買咗十字門四季半島,用來退休住,但唔知珠海生活指數高唔高,最擔心之後D嘢越來越貴
珠海大商場可以好貴,舊區小店食碗粉麵也有十幾蚊,你住新區生活指數就相對高少少,但飲茶買餸等都比香港平。

引用:
原帖由 海邊異幻象 於 2020-9-6 01:26 發表

退休真係中山好,我上個月去石岐探朋友,早上去稻香飲茶,全部退休人士,好寫意。朋友說中山消費低珠海三分之一,退休之選
絕對同意,我覺得自己遲發現中山盤…失策😆

引用:
原帖由 coolsummer2 於 2020-9-6 07:11 發表

原來dc兄開了新帖,我都嚟撐場。我和fourth一樣買咗航空新城,期待幾年後退休和大家一樣周圍吃喝玩樂,玩轉大灣區😊
非常期待啊!😍希望快快通關…你就可上去搞埋手續😄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dragontigergate 於 2020-9-6 07:40 發表

買咗斗門,一河兩岸工程越整越靚
大家斗門友!河邊環境只會越嚟越正!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jaccjacc 於 2020-9-6 09:40 AM 發表

睇你第二句就知假,揸得車多就知,揸長途呢D車死得。
咩叫長途呢?我係唔會渣車去第啲城市囉
如果你講緊香港以內都叫長途的話,咁你真係冇出國住過
我以前成個美國西岸road trip. 呢啲就叫長途

引用:
原帖由 SWEETDIMSUM 於 2020-9-6 08:22 發表

都係買左斗門  河景 樓下有超市 希望遲下都有大商場 入住率高 管理員好 有wechat群
恭喜晒!斗門現有大信、家和城等大商場,日後有富元,遠d去金灣華發商都,好多選擇!
D人話入住率低我都唔信,雖然冇得上去,睇唔同片都見到就算新入伙嘅白蕉新城都好旺下。

引用:
原帖由 高大不安的美媚 於 2020-9-6 08:28 發表

斗門招商依雲華府有自帶大型商場,退休生活首選
白蕉新城開始旺呀!入住率唔錯,生活便利!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tung729 於 2020-9-6 05:28 AM 發表

我買了金灣保利天和,4至5年後退休,便和太太定居珠海,香港層樓留給兒子,到時自己可以在情侶路踩單車去雲成個珠海,亦可和三五知己揸車去雲成個中國,到了最熱的兩個月夏天,亦可到昆明,成都等地租屋避暑,認識當地民生,品嚐到處美食和風光,這便是我的退休大計,有大病時亦可以經24小時通關回東涌醫院就醫。 ...
金灣鄰居師兄你好!珠海真的很美!
https://www.facebook.com/106477790886556/posts/170840964450238/?d=n

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 coolsummer2 於 2020-9-6 07:11 AM 發表

原來dc兄開了新帖,我都嚟撐場。我和fourth一樣買咗航空新城,期待幾年後退休和大家一樣周圍吃喝玩樂,玩轉大灣區😊
出年底收樓我已盡急不及待上去住了!但都要看到時周邊配套發展如何!但我有信心

引用:
原帖由 tung729 於 2020-9-6 08:35 發表

其實個仔有心便會間中上來探我,或我落去找他飲茶,若他沒心,住在隔離都避且不見。
所言甚是!👍

回覆 引用 TOP

香港最大問題系政治。每日都有人系電視或報紙屌。好煩。。大陸相反。好多事都唔使你知。電視節目歌舞昇平。。生活都會開心D

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-5 03:45 PM 發表

有住過大陸、美、加、澳等大國嘅人都清楚,咁大地方冇車等於跛嘅一樣,除非住正喺市區或鐵路網。但想去遠d嘅地方如浸溫泉、郊區或農莊食嘢點呢?
小弟舊年買珠海西區樓,為左upgrade自己生活質素及想住舒適d,決定用平一半價錢買斗門偏遠少少較平嘅樓,小區有商舖能解決生活必須,慳到約50萬!我就將呢嚿錢用嚟買車位及車,揸十分鐘就可到最近嘅大商場、超市及街市等,廿零三十分鐘可到金灣shopping或御溫泉 ...
住大6好過住香港,人地家陣都唔洗戴口罩,如常生活緊。住香港就驚住咁出門😭😔

世上無難事,只怕唔去做✨你今日煮左飯未呀?
Nothing is impossible once you try, step is on🎢

^^^純粹寫下,不用深究🎈
引用:
原帖由 tung729 於 2020-9-6 08:52 AM 發表

所以要認識多些左麟右李或當地香港朋友,互相幫忙,不要太依賴個子女,加重他的壓力,現在視頻方便易用,可以經常通話,自己要主動些和子女視像溝通,便不會疏離。 ...
x2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pinkladykiki 於 2020-9-6 09:03 發表

大家打算幾多歲搬上去呢?
我希望55可以,最遲60。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]