• 瀏覽: 392,144
  • 回覆: 42
  • 追帖: 142
引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-17 04:23 PM 發表

香港讀4年17萬到,大陸唔知幾錢?
大學1年5-6000 元學費,宿舍有冷暖氣4 人房1500元x1年,生活費我每半年給他15000元,己經可以讓他周圍去旅行,還有可向香港政府伸請每年6000元津貼。

熱賣及精選
引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-9-17 07:37 PM 發表

惠港政府👏🏻不過都要諗吓入到國內知名大學跟唔跟得上,大陸學生普遍又叻又勤力🤭
我識幾位入科大嘅Dse生,中學成績一向前列,入到較多國內生及教授的科大都被比下去,讀到無心機😓 ...
正確的,尤其是高數,他year1己肥了,直到year4 先可補考合格,真是一額汗,好彩他的大學可以重讀肥了的科目,不用加錢,但都有些台灣,香港和澳門的同學不能畢業,所以都要慎重考慮。

回覆 引用 TOP

到現在我都未想好買什麼車形,SUV, MPV或自己喜歡的特別車款BJ40,可能要等到兩年後收樓先作決定。

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-26 10:54 AM 發表

港人退休住呢d太大轉變了…我喜歡自然都未必習慣
我始終認為珠海、中山最適合退休居住!江門、肇慶都唔錯…甚至其他大灣區城市各式各樣都有,唔使去咁遠! ...
去短租一個月旅遊就非常適合。

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-30 06:20 PM 發表

咁即係你代表律師知你係已婚都確認你以單人名義去購房就ok啦!👍🏻
其實最主要是有冇做按揭,有做按揭便要家庭單位做按揭,好似我冇做按揭,便可以單人計算,不用證明。

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-8 07:53 AM 發表

dc兄, 又要請教你匯錢問題,我依家要7日內付清餘額百幾萬人仔,所以一定要經找換店🙄
我想分幾次用兩個戶口打入發展商戶口,聽人講係咪一次唔好多過20萬x4次;還是一次3-40萬分3次會好啲? ...
我的case和妳差不多,我還欠發展商大約百二萬,11月頭要清付,看見滙率

引用:
原帖由 ff88 於 2020-10-9 12:38 PM 發表

諗住車一家大小去澳門玩下。又可以方便過珠海。點知無得用,下年可能已經可以單牌車泊珠海,咁就仲方便。泊車費都應該無澳門咁貴啦。
若真是單牌車實行,到時搬屋往珠海便十分方便,可以自己揸車運送單車,音響,衣服和日用品一次過送回珠海諗起都開心。

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-9 03:33 PM 發表

係呀,我唔知呀
珠海樓盤多數都係4大銀行+交行,如果用到南商結匯我就唔使咁煩😅
現在我每次滙二十萬,昨天和今天總共滙了四十萬給發展商,他們說己收到,下星期還繼續匯錢上去。

我用找換店到我姨仔的內地戶口,然後使用網上轉帳將錢轉給發展商。

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-9 04:06 PM 發表

我以為昨天仍是假期,所以找換店今日先匯到。你用邊間找換店?
你用其他人戶口應該不是入發展商監管帳戶🤔
我看反資料,是發展商監管帳戶。

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-10-9 05:47 PM 發表

呢樣大家都要謹記,唔好只聽個別中介或youtuber講左就當係事實!好多流料…例如交通時間等😆
所以他常說先求知後投資,這是很正確的。

引用:
原帖由 Audreyau 於 2020-10-9 04:58 PM 發表

師兄買咗保利天和?我係隔離玖譽灣👏🏻
是的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哈囉不見了樓奴 於 2020-10-10 09:25 AM 發表

絕對同意,退休冇工返都有寄託,有定期嘅活動或者細藝,退休在大灣區生活,我自己會諗吓搵D活動聚埋一班香港人搞下,例如烹飪班,行山團,單車團,釣魚團的定期活動,這個提議好嗎?😁 ...
我樣樣都啱,

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]