• 瀏覽: 392,187
  • 回覆: 42
  • 追帖: 142
引用:
原帖由 享受生活 於 2020-9-8 05:40 PM 發表

唔攞居住證,一年在內地住夠183天,一樣要全球徵稅,最高稅率係45%!即係比如全年賣樓炒股賺咗100萬的話,要分45萬比亞爺買糖食。

至於居住證,就享有同國民身份證同等待遇,比如可以買醫保,用居住證網購車票,訂酒店平D,居住證我冇攞到,所以具體細節請其他師兄解答。 ...
有沒有人有好的提議,可以避免交內地稅。

熱賣及精選
引用:
原帖由 Benz_ 於 2020-9-9 10:38 AM 發表

你只要在183日內離開中國24小時, 會重新計過
不是全年計183日?如果是連續計183,這樣就不怕啦,覆診都4個月一次回香港。

引用:
原帖由 ff88 於 2020-9-9 01:22 PM 發表

我自己都諗住將來安排細路去國內讀大學。香港讀黎都係把鬼
我仔仔都是在天津985大學今年畢業,因疫情關係,還未找到工作。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tung729 於 2020-9-9 04:47 PM 發表

https://youtu.be/c9doY1JJ740
這裏有講第6年離開中國30天便可重新計6年

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-9-10 09:59 PM 發表

好難做人老豆就真…
個女中三偷偷地拍拖你哋會點處理?
我仔仔在大學第一年拍拖,已被女方家長召見,第二年散了,你有沒有召見個男仔。

引用:
原帖由 ckf2148 於 2020-9-12 11:44 PM 發表

這又是,投資形消費,一切看回報率.
若果純收租,我覺得買地鋪比較好,因我4年前在湖心路近紅旗位置和朋友一起買了一間地鋪,包括所有費用一共用了200萬人仔,因是舊樓,可以即時收租每月4000人仔,其它費用都是租客付,現在收租5600, 每年遞增大約7%,轉租客都不須要重新裝修,所以我會作為長期收租。

引用:
原帖由 ckf2148 於 2020-9-13 02:09 PM 發表

嘩好徑呀你,我最有興趣是你個鋪現時市值幾多?
當時你是全款還是同銀行借錢買.
是全款,但是我佔一部分。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ckf2148 於 2020-9-13 02:09 PM 發表

嘩好徑呀你,我最有興趣是你個鋪現時市值幾多?
當時你是全款還是同銀行借錢買.
我都吾知現在市值幾多,要放盤先知。

引用:
原帖由 ckf2148 於 2020-9-13 02:38 PM 發表

嘩超徑呀你,我昨晚揸駕馬沙去水灣
豆女,上左件米8烏克蘭,遊遊下車
可,佢話要來我家飲紅酒.
佢剛剛才訓醒見到你留言,話好有興
趣接你個盤踻.叫你開個價. ...
若你有興趣,自己找找地鋪,我只會用作長期收租。

嘩,原來是大集團CEO,失敬失敬,我們只是小市民,不適合你的幻想世界。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ckf2148 於 2020-9-13 06:48 PM 發表

精咩呀,都是一些婆仔數.
比條中學時的數學題你玩下.
4000本金,年增長7%滿4年.
即是幾多?
4000X1.07的3次方.
是,我承認計錯數,原來每年吾止7%,謝謝你,但是有人幻想揸馬沙,玩xx蘭妹,可能須要看醫生。

我只是計錯數,絕對沒有亂吹。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wsp 於 2020-9-15 01:17 PM 發表

唔係人人都有條件送子女去外國留學
讀得上唯有留喺香港讀
香港嘅大學當中
個人對科大和城市較有好感

科大比例上較多國內教授和國內學生
感覺上冇咁政治上腦
而且科大宿位唔夠
冇hall住要住番喺自己屋企日日去番學
冇咁易群壞
城大近十年世界排名節節上升已經超越理大多年
而且黑暴果期傳出一個宿舍舍監向內地生發嘅短信
短信內宿監坦承無法保證內地生安全
如內地生條件容許請 ...
我的仔仔當年DSE 19 分入了天津的南開大學,原本理工大學收他讀building service high diploma, 最後簡了喜歡的科目,入了南開大學,今年畢業,但因疫情沒有得參加畢業典禮,真是可惜。原本會往英國修讀master,已經收了他,但因現在只可以當地網上上堂,所以他決定放棄,現在做part time補習。而家現在的香港女朋友,亦是在南開大學認識,她DSE 22分,現正在港大讀master,因兒子太遲改報讀港大,經己過時,只可等下年。好彩當年沒有留在香港讀書,如果唔係都唔知會唔會變得好黃,現在他們思想比較中立。

引用:
原帖由 前往平平弟弟 於 2020-9-15 08:52 PM 發表

我個仔仲有幾年先考DSE,以佢學校排名加上暫時校內成績,只要無大退步,要入香港的大學應該幾穩陣,但我已經同佢講除左科大,其他唔駛考慮,我寧願佢返內地出名大學,將來再加一個香港或外國碩士,一定比留係香港讀獨大、暴大有前途!
依家有國內經驗了解國情再加上有國際視野的人先係最搶手,我上年就有一個呢類舊同事轉左去阿里巴巴打工! ...
若你仔仔到時估計可以有DSE25分以上,可以選復旦,交通大學,浙江大學,頭五名大學。你啲仔仔有30分以上更可以選清華和北京大學。這是我當年幫仔仔上網摷到的資訊。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]