• 瀏覽: 8,489
  • 回覆: 26
  • 追帖: 3
尋日上網, 有個股神話九月份美股將會劇烈震盪, 話要跟隨趨勢, 謹慎看好. 前日有個投資經理打電話俾我, 叫我留意聯博, 黑石呢兩隻健康護理基金.

七月初我見疫情惡化, 於是賣晒啲基金, 獲利了結. 八月我見疫情穩定咗, 又逐步買入, 目前組合係六成美國環球科技基金, 兩成半係美國增長基金, 一成半係歐股派息基金. 我買基金, 最緊要穩陣, 唔鍾意冒險, 一見大跌我會立即放晒佢, 蝕多少都要走. 唔會死頂. 投資有輸有贏好正常.

股神同埋專家講嘢, 啱心水就跟吓, 我諗咗好耐, 不如試吓分散投資, 在投資組合加入幾隻基金:
1) 美國/環球健康護理, 聯博, 貝萊德呢兩隻, 我以前買過, 但係收穫甚微, 今次再買, 除咗係聽投資經理介紹之外, 因為疫情原因, 歐美都會將啲醫療產品生產線搬返去, 自己做返, 仲會規定要優先用自己生產啲貨, 貴都要買咁講. 老實講, 歐美生產嘅用品, 質量一定有保證, 用得放心, 只要大量生產, 售價唔會好貴, 一定有巿場.
2) 台灣股票基金, 我吼咗好耐, 見佢一路升緊, 所以我搵唔到位入市, 呢兩日聽聞, 原來台灣做晶片真係勁到爆炸, 美國都要靠佢, 今次一於買番多少.
3) 印度股票基金, 印股基金呢排都升, 我唔識印度股市, 所以一直唔敢買, 但係以佢人口咁多, 個餅都唔細, 買多少都唔會錯得去邊.

台股, 印股基金會揀施羅德, 健康護理揀聯博, 今次採用分批買入法, 先買少少做底倉, 然後睇市況慢慢加倉. 做長線. 暫時唔會超過一成倉位.

基金價格可升可跌, 各位自己衡量風險同承受能力, 唔好亂買.

回覆 引用 TOP

今日美三項期指續升, 按計劃加倉科技股基金及買入健康護理基金底倉, 台股回調, 暫不買入, 印股跳空高開後回落, 暫不買入.

回覆 引用 TOP

你好, 真心討教。十幾年前買基金 - JF , Fidelity Japan, Franklin Templeton High Yield Fund, merrill lynch Gold 等等, 但後來轉買股票, 所以對基金的認識生疏了。  現手頭有一些外幣 (曾經的高息貨幣) , 想買外幣作單位的基金,但久久不能下決定:
1. 是否等美國大選後才入市?
2. 那間銀行買好? 我見你trade 的好密,不怕蝕subscription fee 嗎?
3. 香港網上很少基金分析,不同的財經網站的best performance funds 都不同, 找了三四個月,你的介紹算是比較多分析了,其實有什麼途徑可找基金分析?  謝謝

引用:
原帖由 peterlee262000 於 2020-8-31 03:00 PM 發表

你好, 真心討教。十幾年前買基金 - JF , Fidelity Japan, Franklin Templeton High Yield Fund, merrill lynch Gold 等等, 但後來轉買股票, 所以對基金的認識生疏了。  現手頭有一些外幣 (曾經的高息貨幣) , 想買外幣作單位的基金,但久久不能下決定:
1. 是否等美國大選後才入市?
2. 那間銀行買好? 我見你trad ...
1. 我認為美國大選前美股仲會有一波升幅, 所以唔會等大選後才入市.
2. 銀行各有各好, 花旗, 恒生, 渣打購置費都係2%, 永亨係1.5%, 我間間都有買多少. 花旗搵投資經理落單, 5萬美金以上佢會幫你申請購置費折扣, 永亨就3萬美金左右可申請折扣. 永亨基金品種較少.

師兄可以留意吓隻恒生U42351美國指數基金, 認購費只係1.2%. 呢隻基金係追踨美國標準普爾指數, 比較穩健. 升幅都唔錯. 佢會比指數跑輸少少, 因為要扣管理費(基金個價己經扣咗). 如果進取啲就睇吓美國科技股基金, 貝萊德, 摩根呢兩隻扣完管理費都可以跑贏指數好多.

買股票基金唔同買股票, 我以前只買股票, 經常都會遇到大市升但我買嗰隻唔識升, 利豐, 思捷, 雨潤, 輸到我眼突突. 所以依家只買美股基金, 大市升我啲基金就升, 仲會跑贏大市, 唔駛擔心揀錯股票.

股市波動, 基金價一日可以跌4-5%, 我一見個巿大跌我就會放晒啲貨, 情願第日再買過.

3. 各大銀行網站都有基金資料, 投資經理都會俾吓提議, 我鍾意上 youtube 睇片, 有個 victor美股投資頻道, 分析唔錯.
https://www.youtube.com/channel/UClzA2Ebxj7P_x4cgaqFj-Hw

引用:
原帖由 馬必中 於 2020-8-31 04:04 PM 發表

1. 我認為美國大選前美股仲會有一波升幅, 所以唔會等大選後才入市.
2. 銀行各有各好, 花旗, 恒生, 渣打購置費都係2%, 永亨係1.5%, 我間間都有買多少. 花旗搵投資經理落單, 5萬美金以上佢會幫你申請購置費折扣, 永亨就3萬美金左右可申請折扣. 永亨基金品種較少.

師兄可以留意吓隻恒生U42351美國指數基金, 認購費只係1.2%. 呢隻基金係追踨美國標準普爾指數, ...
折扣左,認購費大概幾多?

引用:
原帖由 海邊OL 於 2020-8-31 04:19 PM 發表

折扣左,認購費大概幾多?
花旗1.5%, 永亨1.25%. 恒生, 渣打無折扣攞.

真心真心感激你的回覆,(現在討論區願意認真討論的很少), 我十幾年前在花旗買基金, 及月供宏利的中華威力, eastern europe,都算有些回報。這陣子問了幾間銀行,做法跟以前不同,一個對口的relationship manager ,然後電話聽個investment consultant 分析,給推介了:

Allianz - Income and growth,
JP Morgan - Multi Income,
AB - American Income portfolio
First State - Asian Bridge Fund
Schroder - Asian Asian Asset Income
Blackrock China Bond Fund
JP Morgan Multi Balanced

我又看了HSBC 及 BOC 的 top selling funds, 及 DBS 的 spotlight funds 推介,但選擇太多,無從入手。 會翻看你以前的發文,希望找到買賣基金的節拍, 謝謝

引用:
原帖由 peterlee262000 於 2020-8-31 04:29 PM 發表

真心真心感激你的回覆,(現在討論區願意認真討論的很少), 我十幾年前在花旗買基金, 及月供宏利的中華威力, eastern europe,都算有些回報。這陣子問了幾間銀行,做法跟以前不同,一個對口的relationship manager ,然後電話聽個investment consultant 分析,給推介了:

Allianz - Income and growth,
JP Morg ...
你呢啲係債劵基金或者股債混合基金, 升得好慢. 要揀美股基金先會升得勁.
你睇下面駿利環球科技基金最近14日升得幾勁.

附件

U44603.jpg(17.27 KB)

2020-8-31 04:57 PM

回覆 引用 TOP

今日買咗呢幾隻基金:
貝萊德健康科技
施羅德台灣股票
駿利環球科技.

發現花旗今日購置費平咗. 只收1.5%.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 馬必中 於 2020-8-31 04:20 PM 發表

花旗1.5%, 永亨1.25%. 恒生, 渣打無折扣攞.
你成日出出入入,係保險公司買成本應該低d!

回覆 引用 TOP

今日又加倉科技股基金.
美股有排升.

回覆 引用 TOP

美股期指續升, 今脕又有錢執.

歐股跌咗好耐, 今晚又睇吓點.

回覆 引用 TOP

歐股指數升。我都等得耐。

附件

Screenshot_2020-09-02-18-01-43_copy_810x947.png(80.56 KB)

2020-9-2 06:14 PM

回覆 引用 TOP

戶口多咗3600蚊, 喺渣打買基金有回贈. 最孤寒係恒生, 乜都無.

回覆 引用 TOP

尋晚美股上升, 美國資金陸續回歸美股, 高位仍可再升. 歐股回升, 期待短期有5%升幅.

今日加倉台股基金, 買入印度基金底倉-揀咗富達. 納指震盪, 科技股基金暫不加倉.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]