• 瀏覽: 4,102
  • 回覆: 53
  • 追帖: 1
親友想喺觀塘置業,主要選擇會係功樂道或月華街。今日問過我意見。我比較過,功樂道樓齡會低過月華街,樓宇質素月華街溶溶爛爛全部過五十年,功樂道亦普遍四十多年但質素好啲,有啲樓宇例如功樂大廈及景興閣頗好又有靚長露台。但月華街比功樂道方便好多,搭地鐵及落APM好快到,功樂道就衹有搭小巴及的士上落。未知有冇人住過彧有多啲資料講講?

兩邊都好舊,咁嘅價錢諗吓其他區

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 仲夏少希望 於 2020-8-24 02:18 AM 發表

親友想喺觀塘置業,主要選擇會係功樂道或月華街。今日問過我意見。我比較過,功樂道樓齡會低過月華街,樓宇質素月華街溶溶爛爛全部過五十年,功樂道亦普遍四十多年但質素好啲,有啲樓宇例如功樂大廈及景興閣頗好又有靚長露台。但月華街比功樂道方便好多,搭地鐵及落APM好快到,功樂道就衹有搭小巴及的士上落。未知有冇人住過彧有多啲資料講講? ...
我之前住觀塘月華街而家搬咗去荃灣

引用:
原帖由 異域巨額魚蛋 於 2020-8-24 08:25 AM 發表

我之前住觀塘月華街而家搬咗去荃灣
荃灣麻麻地好,你住月華街咩大廈?我見果度D樓面績都好大

引用:
原帖由 仲夏少希望 於 2020-8-24 08:58 AM 發表

荃灣麻麻地好,你住月華街咩大廈?我見果度D樓面績都好大
你咁都講得出,你自己玩啦,難怪冇人應你啦🤣🤣

引用:
原帖由 異域巨額魚蛋 於 2020-8-24 09:05 AM 發表

你咁都講得出,你自己玩啦,難怪冇人應你啦🤣🤣
你up乜🤐😘

引用:
原帖由 仲夏少希望 於 2020-8-24 09:08 AM 發表

你up乜🤐😘
難道你不覺得自己搞笑嗎?
荃灣啲樓麻麻哋原因是因為樓齡較輕,有會所游泳池,樓下有大型商場,有天橋,所以覺得麻麻?
觀塘啲樓四圍都係唐樓,樓齡起碼超過40年,樓下個看更老過你,又多公屋,得一個APM,返工放工時間多人到仆街?我住咗觀塘30年,被人稱為人間煉獄

引用:
原帖由 異域巨額魚蛋 於 2020-8-24 09:35 AM 發表

難道你不覺得自己搞笑嗎?
荃灣啲樓麻麻哋原因是因為樓齡較輕,有會所游泳池,樓下有大型商場,有天橋,所以覺得麻麻?
觀塘啲樓四圍都係唐樓,樓齡起碼超過40年,樓下個看更老過你,又多公屋,得一個APM,返工放工時間多人到仆街?我住咗觀塘30年,被人稱為人間煉獄 ...
住得月華街幾有米喎😍😍

但係而家月華街進步咗,進步咗起碼有兩部電梯上山,但有時排到去山腳囉

引用:
原帖由 仲夏少希望 於 2020-8-24 09:38 AM 發表

住得月華街幾有米喎😍😍
但係都老啦,功樂道比較有米啲,啲仔女搬晒去新樓住

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 仲夏少希望 於 2020-8-24 09:38 AM 發表

住得月華街幾有米喎😍😍
我都買咗層樓俾我老竇老母離開觀塘,我話太多人啦觀塘,我唔想見到兩位老人家落去食餐飯都同人迫,又冇天橋

回覆 引用 TOP

間中落樓下會所睇吓報紙,游下水,不知幾過癮,當年住觀塘要去到翠屏邨先有游泳池,仲要超級多人,啲水又污糟

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 異域巨額魚蛋 於 2020-8-24 09:38 AM 發表

但係而家月華街進步咗,進步咗起碼有兩部電梯上山,但有時排到去山腳囉

電梯好恐怖,有次搭望落去街成十層樓高嚇死我🙃

回覆 引用 TOP

月華街靜中帶旺

月華街方便得多

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]