• 瀏覽: 3,589
  • 回覆: 70
  • 追帖: 1
在港3個單位

自住
深井碧堤 1177建呎 3房套工人套,無露台
估 1100萬

收租
深井碧堤 1010建呎 3房套工人套,無露台
估1000萬
收租20000

收租
將軍澳中心 617建呎 2房 有海景
估800萬
收租 17000

3間都要供

打算3-4年內回流多倫多,當地已有full pay townhouse, 夠1家4口住

想請問,咁既環境,應否沽咗其中一間收租樓,如果要沽,應該沽將軍澳定深井呢?

PS. 暫時無現金壓力

理性討論please

香港資產比例太重,我會賣一件碧堤,加拿大買多一至兩間,剩下現金放ML。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 335i 於 2020-8-21 08:45 PM 發表

在港3個單位

自住
估 1100萬

收租
估1000萬
收租20000

收租
估800萬
收租 17000

3間都要供

打算3-4年內回流多倫多,當地已有full pay townhouse, 夠1家4口住

想請問,咁既環境,應否沽咗其中一間收租樓,如果要沽 ...
Cashisking去孟加拉移民做王帝都得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 335i 於 2020-8-21 08:45 PM 發表

在港3個單位

自住
估 1100萬

收租
估1000萬
收租20000

收租
估800萬
收租 17000

3間都要供

深井賣哂佢

i hate man9
自己睇法

將中,交通方便,流轉快,出租易,但長遠tko 2房供應太多,但賣咗又唔係好多錢

深井,交通不便,但我碧堤有兩個車位可配,仲有大單位長遠始終保值啲,不過賣咗又多啲錢

引用:
原帖由 cfc51cfc51 於 2020-8-21 09:26 PM 發表

深井賣哂佢
點都keep住一個大單位在港,到時有需要都叫有瓦遮頭

引用:

在港3個單位

自住
估 1100萬

收租
估1000萬
收租20000

收租
估800萬
收租 17000

3間都要供

兩間都係深井,我會賣其中一間,TKO留。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 335i 於 2020-8-21 09:39 PM 發表

自己睇法

將中,交通方便,流轉快,出租易,但長遠tko 2房供應太多,但賣咗又唔係好多錢

深井,交通不便,但我碧堤有兩個車位可配,仲有大單位長遠始終保值啲,不過賣咗又多啲錢 ...
我覺得你對投資品有感情才真,這是投資大忌。
冇理由六七成身家放同一屋苑的。

引用:
原帖由 bigdaddy2014 於 2020-8-21 10:27 PM 發表

我覺得你對投資品有感情才真,這是投資大忌。
冇理由六七成身家放同一屋苑的。
都係架,本來諗住兩間碧堤大單位,比兩個仔聚老婆,而家咁環境,都係換碼係多倫多買個apartment 比佢地

何謂中長期移民? 中長期投資就聽過。

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-8-21 11:15 PM 發表

何謂中長期移民? 中長期投資就聽過。
在外國生孫

引用:
原帖由 bigdaddy2014 於 21/8/2020 23:21 發表

在外國生孫
之後呢?

回覆 引用 TOP

引用:

在港3個單位

自住
估 1100萬

收租
估1000萬
收租20000

收租
估800萬
收租 17000

3間都要供

我會計好數賣一間full paid其餘兩間, 起碼唔使煩丟空
睇世界環境,黎緊大陸有錢嗰班出走好難
長遠計香港依然係大陸富豪嘅落腳地
好難睇淡

回覆 引用 TOP

引用:

在港3個單位

自住
估 1100萬

收租
估1000萬
收租20000

收租
估800萬
收租 17000

3間都要供

既然你用得 “建尺” 呢個字,相信呢 D 樓都已經買左好耐下,樓按都供得差不多。

我係你嘅話,不妨沽出碧堤,反正回報唔高。將呢筆錢攞去多倫多買棟細細地 walk up rental apartment,CHMC insured mortgage 利息又勁低 (<1.5% p.a.),就算買棟 350幾萬加幣 (50% LTV),起碼 3.5% net yield,比完 mortgage interest 都月收 8000加幣,好過香港月收 2萬港幣。

回覆 引用 TOP

【二等公民悲歌】回流者:好彩走得快!

http://paper.wenweipo.com/2020/08/21/HK2008210030.htm

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]