• 瀏覽: 1,465
  • 回覆: 13
其實作爲一個已發展既社會(例如香港或者歐美國家),理論上服務業同設計業
係最後發展飽和后既主要出路,但發現外國都還可以做到,香港真係做唔到設計。

我之前唔係做設計,最近開始提供一種個人化設計服務,然後就開始日日撞鬼,
撞親都係屎忽鬼,係度煲無米粥,時間都浪費埋,今日即刻摺左呢個項目。
希望香港政府可以開多幾間青山醫院接收病人,同時降低精神病確診流程同標準

回覆 引用 TOP

好同意,之前有朋友做設計4-5年
最影響其實香港公司/客人對設計行業好唔friendly

即使有能力開到自己公司,但客人嘅無理要求好唔make sense,做到人都癲
轉左做外國平台同客先有返d 尊嚴

http://www.youtube.com/watch?v=Yth_ZhwSW8A
學寫iPhone程式
引用:
原帖由 牛牛打 於 2020-8-14 09:39 AM 發表

好同意,之前有朋友做設計4-5年
最影響其實香港公司/客人對設計行業好唔friendly

即使有能力開到自己公司,但客人嘅無理要求好唔make sense,做到人都癲
轉左做外國平台同客先有返d 尊嚴 ...
就算外國,就算經濟蕭條既歐洲,人地比得起錢就比得起錢,就算有要求多多
最後你加返錢,一個合理價錢,人地都會接受。比唔起錢果D,佢地亦都唔會
來穩你。

香港人呢就真係世界獨有,無錢會來扮有錢呃水吹,有錢唔會捨得洗錢,唔會
肯比人地賺一個合理價錢,唔會接受公平交易,香港人最擅長用最討厭既聲綫
同態度來提出一D無理要求。你設計之嘛,好簡單架啦,我衣家比個機會你鍛煉
設計功夫,你仲打算賺我錢?

香港人真係絕大部分死有餘辜

引用:
原帖由 香港人柒盡國際 於 2020-8-15 01:57 PM 發表

就算外國,就算經濟蕭條既歐洲,人地比得起錢就比得起錢,就算有要求多多
最後你加返錢,一個合理價錢,人地都會接受。比唔起錢果D,佢地亦都唔會
來穩你。

香港人呢就真係世界獨有,無錢會來扮有錢呃水吹,有錢唔會捨得洗錢,唔會
肯比人地賺一個合理價錢,唔會接受公平交易,香港人最擅長用最討厭既聲綫
同態度來提出一D無理要求。你設計之嘛,好簡單架啦,我衣家比個機會你鍛煉
設計功夫, ...
"香港人真係絕大部分死有餘辜"

X10

引用:
原帖由 路遊戲 於 2020-8-17 07:09 AM 發表

X10

回覆 引用 TOP

唔好話設計喇, 代購都係, 無錢就唔好搵代購。
大多都嫌代購收得貴。咁把閉咪自己買機票去買,香港人

引用:
原帖由 behjntie 於 2020-8-17 09:12 AM 發表

唔好話設計喇, 代購都係, 無錢就唔好搵代購。
大多都嫌代購收得貴。咁把閉咪自己買機票去買,香港人
佢地個心入面覺得,代購你最好唔賺我錢,你代購得好我以後幫你口頭宣傳,
但知道無人彩佢地,就開始覺得代購要比錢人賺,但你代購1萬最多賺我
10元8塊好啦,下,會賺我幾百?你痴左綫?下?仲要我比訂金?你買左
先,貨到左我一定要,訂金我就唔會比架啦。香港人真係死有餘辜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 路遊戲 於 2020-8-17 07:09 AM 發表

X10
X20

回覆 引用 TOP

想賺香港人D錢?? 除非佢地真係有錢喇!!
乜都諗哂自己著數, D教育真係有問題死有餘辜

引用:
原帖由 behjntie 於 2020-8-18 08:23 AM 發表

想賺香港人D錢?? 除非佢地真係有錢喇!!
乜都諗哂自己著數, D教育真係有問題死有餘辜
仆街西方教育 教人自私自利同無恥,香港人演繹到極緻

回覆 引用 TOP

做唔起係因為你廢 唔好賴啦 大把人自己開設計公司

引用:
原帖由 柯騰 於 2020-8-18 11:04 PM 發表

做唔起係因為你廢 唔好賴啦 大把人自己開設計公司
廢得過你打牛工呃老綜? 開公司流程你都未識啊

回覆 引用 TOP

其實想做1個成功設計師,要分清設計師同藝術家嘅分別,藝術家只係自我中心自己做啲嘢自我欣賞,所以做作品係唔會收集其他人意見,而設計師係設計啲嘢比大眾欣賞,要了解市場有乜需要,所以設計師普遍搵💰係多過藝術家,重點係捉到啲客心理想要乜嘢,服務對象可以係上司,另外一間公司,單一街外客,整個市場顧客

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長

回覆 引用 TOP

打工啦,切乜鬼野計

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]