• 瀏覽: 49,619
  • 回覆: 479
  • 追帖: 5
最近有位35歲的港女Cola,憑著一人的力量,8年間已換了12次樓,現時年賺過百萬元,享有真正的財務自由。

她將整副心機都放在工作上,「首次置業嘅首期係靠打工搵返嚟,當時我一日打三份工,日頭就喺電腦商場賣Mon,之後返多兩間酒吧。啲朋友會問我大時大節有咩做,我會同佢講大時大節出街要使Double,但我返工就賺Double,所以大時大節一定會去返工。」

8年前Cola首次以200多萬買入油麻地單位,過3年後再將物業賣出:「賺咗百幾二百萬,再一變二。」被問到為何不以買Dream House為目標,她卻有自己一套想法:「Dream house唔可以當飯食,寧願變多幾間賺多啲錢先。」與此同時,她有辦法減低負擔,講到買樓花的好處:「一層係自住,另一層係樓花,因為好多都係兩年後收樓先開始供,到時供咗年幾之後又可以賣,唔使同一時間供兩間咁吃力。」

Cola表時亦會教朋友去投資及留意市況:「平時朋友約我睇戲同睇衫,我都會叫佢哋一齊睇樓,因為想買先睇已經太遲,平時睇開,樓市一跌我咪出手囉。」除了買樓,她更有投資工廈、內地樓宇和車位,試過最多賺五、六百萬,Cola現時有過百萬的被動收入,隨時可以退休。

https://hk.ulifestyle.com.hk/top ... 業12次-年收入過百萬隨時可以退休/3

打三份工, 被動收入過百萬, 唔係好信. 咁要十年搵過千萬.

附件

aa.jpg(76.71 KB)

2020-8-13 08:27 AM

呢個世界始終有叻人。你以為嗰啲aa喺討論日日唱好就可以年入過百?根本嗰啲廢柴就最L窮。

叻女

回覆 引用 TOP

Cola現時有過百萬的被動收入 = 每年百萬租金收入?

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2020-8-13 08:27 AM 發表

最近有位35歲的港女Cola,憑著一人的力量,8年間已換了12次樓,現時年賺過百萬元,享有真正的財務自由。

她將整副心機都放在工作上,「首次置業嘅首期係靠打工搵返嚟,當時我一日打三份工,日頭就喺電腦商場賣Mon,之後返多兩間酒吧。啲朋友會問我大時大節有咩做,我會同佢講大時大節出街要使Double,但我返工就賺Double,所以大時大節一定會去返工。」

8年前Cola首次以200多萬買入 ...
儍的嗎?

這些唔係叻,係儍了。

回覆 引用 TOP

而且無乜可能,有 60% 係作故仔,利申,我自己都有置業

條,一定有後台啦,點一邊租自住,一邊買樓呀,打三份可以有到D咩工 ,做雞呀。
油麻地有樓由二百幾升多一,二百萬。當精神病人傻ga 咩

引用:
原帖由 cora881 於 2020-8-13 09:04 AM 發表

而且無乜可能,有 60% 係作故仔,利申,我自己都有置業
唔出奇,佢並不只係投資樓,仲有工廈,商鋪收租

引用:
原帖由 何妖做柒首 於 2020-8-13 08:50 AM 發表

呢個世界始終有叻人。你以為嗰啲aa喺討論日日唱好就可以年入過百?根本嗰啲廢柴就最L窮。
有叻人都真係,但E篇假假地咁 8年置業12次
唔知有幾多次係買樓LA  ,但基本上好難做到 ,仲要話只算自己
你按點做到咁多 , SSD果D呢

話有人幫都仲可能 ,如果單靠自己 ,月入冇十萬都難做到 但月入十萬就唔會打三份工吧

年收入過百萬又唔係純收入,啲物業未供斷架嘛。收完租唔使供樓?

香討上嗰啲成日話港女崇洋,懶惰,一心入豪門嘅ON9嚟睇下,喺新時代自強港女面前,你哋系loser

引用:
原帖由 公司小主席 於 2020-8-13 09:13 AM 發表

唔出奇,佢並不只係投資樓,仲有工廈,商鋪收租
好難wo
果D首期仲勁,而且你按果度點負擔到咁大

你買左唔自住 唔通你打喱印 計收入 ,首期成數已經又唔同

8年搵到唔少錢唔出奇 ,但她講法就真係假假地
最少真係全靠自己機會極低

叻女

回覆 引用 TOP

呢D 作大的飛機文睇來曬氣

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]