• 瀏覽: 843
  • 回覆: 8
年尾可能六。
當中長者1人申請者的平均輪候時間為3年。

從來沒有一個時代的人像現代人那樣認為物質享受是幸福的前提; 沒有任何一個時代的人像現代人那樣吧唯利是圖當做是天經地義的。沒有任何一個時代的人像現代人那樣過於注重物欲的滿足而過少關注靈魂。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
從來沒有一個時代的人像現代人那樣認為物質享受是幸福的前提; 沒有任何一個時代的人像現代人那樣吧唯利是圖當做是天經地義的。沒有任何一個時代的人像現代人那樣過於注重物欲的滿足而過少關注靈魂。

回覆 引用 TOP

樓已經起得少,又要將啲公屋變綠置居賣,又要將啲租置單位唔租拎埋出嚟賣,條龍想唔長都唔得啦

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-8-11 06:50 PM 發表

樓已經起得少,又要將啲公屋變綠置居賣,又要將啲租置單位唔租拎埋出嚟賣,條龍想唔長都唔得啦
要快,改起「床位大廈」囉。
依家住二人嘅單位,可以住十個人,
咁就有望「一年」上樓,呀唔係,係「上床」先啱。

籠屋有乜唔好,體現「獅子山精神」呀。

我都想搵返張新圖⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-8-11 06:50 PM 發表

買綠置居要交公屋出黎,即係1換1

引用:
原帖由 fat_guy 於 2020-8-12 12:35 AM 發表

買綠置居要交公屋出黎,即係1換1
1換1中間都有重疊時間㗎

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-8-13 12:14 PM 發表

1換1中間都有重疊時間㗎
係 但係數量冇少到嘛

引用:
原帖由 fat_guy 於 2020-8-13 12:17 PM 發表

係 但係數量冇少到嘛
依家講排隊時間長短呀!
2019年入伙綠置居麗翠苑就有~2500單位,即係有2500個家庭要等多3個月至上樓。
但2019至2020年全年都係配咗~12000個單位出去咋。

回覆 引用 TOP

綠置居原意係想迫d 富戶交返間公屋出黎, 有辣有唔辣啦

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]